Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ο Γεωργιανός Ηγούμενος που θυσιάστηκε στην τραγωδία του Norman Atlantic

Ένας μάρτυρας διηγήθηκε, πώς ένας γεωργιανός μοναχός συνέβαλε στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές, πριν ο ίδιος χάσει τη δική του στην τραγωδία του Norman Atlantic (Δεκέμβριος του 2014). Πρόκειται για τον π.Ηλία Kartozia που εμψύχωνε τους άλλους επιβάτες και που βοήθησε στην εκκένωση του φλεγόμενου πλοίου, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα la Repubblica ένας γεωργιανός που επέζησε, ο Ηρακλής. Ο π. Ηλίας ήταν ηγούμενος στη μονή του Αγίου κτήτορος Δαβίδ στη Mtskheta.

Ο ίδιος είπε ότι ο π. Ηλίας Kartozia τον παρηγόρησε στην απόγνωσή του και του έδωσε τη δύναμη να πάρει τον 9χρονο γιο του, τη γυναίκα του και τα πεθερικά του στη σωτηρία. « Ήταν αυτός που μέ έσωσε δίνοντάς μου δύναμη » αποκάλυψε ο 25χρονος στην εφημερίδα. Όταν άρχισε η φωτιά ο μάρτυρας πήρε τον γιο του κι άρχισε να τρέχει, αλλά αισθανόταν φόβο. « Αυτός με παρότρυνε, με καθησύχασε και μου είπε να έχω εμπιστοσύνη και να σκέφτομαι το Θεό. »

Ο π.Ηλίας μου έλεγε: ο Θεός δεν θα σας εγκαταλείψει. Μου υπέδειξε σε ποιά κατεύθυνση να πάω. Όταν ήταν η σειρά του να επιβιβαστεί σε σωστική λέμβο, είδε μια γυναίκα με ένα κοριτσάκι, ενδεχομένως ελληνικής υπηκοότητος, και τους παραχώρησε τη θέση του και έμεινε στο φλεγόμενο πλοίο. Όταν όμως θα κατέβαινε εκείνος, έσπασε το σχοινί και βρέθηκε στη θάλασσα. Του έριξαν ένα σωσίβιο αλλά δεν ήταν σε θέση να το φθάσει και πνίγηκε στο τρικυμισμένο πέλαγος, θυμάται ο μάρτυρας.

Ο μοναχός αυτός ταξίδευε με το καράβι, για να επισκεφθεί την κρύπτη με το Ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου, στο Μπάρι της Ιταλίας. Μαζί του είχε ένα σακίδιο με εικονίδια που τα έφερε πάντα μαζί του. Το ιταλικό κανάλι Rai 2 ανέφερε ότι το σώμα του Kartozia βρέθηκε στις ακτές του Λέτσε. Βρέθηκε επίσης και το σακίδιο, γεμάτο με τα εικονίδια. Στη Γεωργία έχει προκαλέσει αίσθηση το αυτοθυσιαστικό φρόνημα του ιερέα και ήδη τον συγκρίνουν με τον θεολόγο Γκριγκόλ Peradze, ο οποίος συνελήφθη κατά τον β “ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή έδινε καταφύγιο σε εβραίους και πέθανε στο Άουσβιτς. Ο Peradze αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας το 1995. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο π.Ηλίας ήταν στο πλευρό του καπετάνιου και προσευχόταν ως το τέλος.

ΠΗΓΗ: http://www.orp.gr/?p=9505

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

....Μιλάμε για ορθόδοξο μοναχό...?
Μπερδεύει το κείμενο...!
Πήγαινε στην Ιταλία...?..να προσκυνήσει το λείψανο του Αγίου Νικολάου...που ήταν ορθόδοξος άγιος ή καθολικός...?

Ανώνυμος είπε...

Ο συγκεκριμένος μοναχός πρέπει να ήταν Ορθόδοξος όπως αφήνεται να εννοηθεί από τα διάφορα σχόλια των πολλών ιστολογίων που δημοσιεύουν την είδηση αλλά και τις φωτογραφίες του (βέβαια υπάρχουν και οι ουνίτες αλλά δε νομίζω).

Τα λείψανα του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων Λυκίας (του γνωστού και αγαπημένου Αγίου προστάτου των ναυτικών) φυλάσσονται στο Μπάρι της Ιταλίας όπως λέει και το άρθρο. Τμήματά τους βέβαια υπάρχουν και στην Ελλάδα όπως πχ στην ΙΜ Γρηγορίου Αγ. Όρους.

Ελπίζω να βοήθησα.