Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Μία εξαιρετική έκθεση στην Οξφόρδη αποδεικνύει περίτρανα το αυτονόητο!

Η Μακεδονική Γη ήταν πέρα για πέρα Ελληνική και μάταια προσπαθούν οι βόρειοι γείτονές μας να πείσουν τον κόσμο για το αντίθετο. Το Μουσείο Τεχνών και Αρχαιολογίας Ashmolean του περίφημου Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διοργανώνει μία μοναδική (αφού για πρώτη φορά παγκοσμίως θα παρουσιαστούν στο κοινό) έκθεση με τίτλο «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο, θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, ένα Ελληνικό Βασίλειο στην Εποχή της Δημοκρατίας».
Ο τίτλος, από μόνος του μας δίνει πολλά μαθήματα! Η «πρωτεύουσα των Μακεδόνων είναι ένα Ελληνικό Βασίλειο». Μπορούν να το χωνέψουν αυτό οι κάτοικοι των Σκοπίων επιτέλους; Μπορεί το ‘Ελληνικό αυτό Βασίλειο στην εποχή της Δημοκρατίας» να μας δώσει και σήμερα μαθήματα Δημοκρατίας και να τελειώσουν οριστικά οι ατελέσφορες και εθνικά ζημιογόνες διαπραγματεύσεις με τους γείτονες για το θέμα του ονόματος; Μπορεί άραγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η έκθεση στην Οξφόρδη, να αναλάβει εθνικό ρόλο και να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν υπάρχει καμία άλλη Μακεδονία; Ονειρεύομαι; Μπορεί και ναι, αλλά το γεγονός παραμένει: η έκθεση που ξεκίνησε στις 7 Απριλίου θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Αυγούστου 2011. Μήπως όσοι βρίσκονται στην Αγγλία αυτή την περίοδο θα έπρεπε να την επισκεφθούν;
Διαβάστε την ακόλουθη είδηση που μας έστειλε ο Χ.Μ. και στη συνέχεια το σύντομο εισαγωγικό κείμενο στα αγγλικά από την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου. Διαδώστε το και σε άλλους.
Η απάντηση στα Σκόπια έρχεται από την...Οξφόρδη!
      Με μια σεμνή τελετή εγκαινίων άνοιξε. στο Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης η μεγάλη έκθεση για το βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων, του οίκου των Τεμενιδών, με τίτλο: «Από τον Ηρακλή στο Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, ένα...ελληνικό βασίλειο στην εποχή της δημοκρατίας».
Θεωρείται ίσως η σημαντικότερη αρχαιολογική έκθεση για την Ελλάδα στη Βρετανία. Περιλαμβάνει πρόσφατα ευρήματα από τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στις Αιγές, την πρωτεύουσα του βασιλείου του Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τα περισσότερα από τα εκθέματα, περίπου το 80%, προβάλλονται για πρώτη φορά στο κοινό, με την Οξφόρδη να επιλέγεται λόγω της στενής σχέσης με την ελληνική αρχαιολογία και ιδίως το Μανόλη Ανδρόνικο, που ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Παράλληλα, το Μουσείο Ασμόλιαν αποτελεί πόλο έλξης για ακαδημαϊκούς και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το 2010, μετά τη μεγάλη ανακαίνιση του μουσείου, 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες πέρασαν τις πύλες του.
Τα εκθέματα παρουσιάζουν.
Μία πιο καθημερινή και ολοκληρωμένη εικόνα της περιόδου της ακμής του βασιλείου των Μακεδόνων, αλλά και των περιόδων πριν από το Φίλιππο. Η έκθεση χωρίζεται σε τρία τμήματα: αντικείμενα που σχετίζονται με το βασιλιά και τις δραστηριότητές του, αντικείμενα που δείχνουν την ξεχωριστή θέση των γυναικών των Μακεδόνων και εκθέματα από την καθημερινή ζωή στο Παλάτι των Αιγών. Μεταξύ άλλων μπορεί να δει κανείς προσωπικά αντικείμενα του Φιλίππου, όπως το σπαθί του, λόγχες του και τις επικαλαμίδες του, την πρώτη ιστορικά προτομή του Αλέξανδρου, ένα εντυπωσιακό και σχεδόν ανέπαφο στεφάνι από σκαλιστά χρυσά φύλλα βελανιδιάς, μία τοιχογραφία ιδιαίτερης σημασίας που απεικονίζει τον Αλέξανδρο και τον πατέρα του σε σκηνή από κυνήγι, καθώς και δεκάδες εντυπωσιακά και ζηλευτά ακόμα και σήμερα γυναικεία κοσμήματα.
Οι υπεύθυνοι της έκθεσης χαρακτήρισαν το Παλάτι των Αιγών ως το πιο σημαντικό κτίριο της αρχαίας Ελλάδας μετά τον Παρθενώνα. Η ψυχή της έκθεσης, η διευθύντρια της 17ης Εφορίας Αρχαιοτήτων και μαθήτρια του Ανδρόνικου, Αγγελική Κοτταρίδη τόνισε ότι αποδεικνύεται από τα ευρήματα πως ό, τι ήταν ο Περικλής και η Αθήνα τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή κέντρο διανόησης και τεχνών, ήταν ο Φίλιππος και η αυλή του τον επόμενο αιώνα.
Ο διακεκριμένος ιστορικός της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, στη σύντομη εισαγωγική παρουσίαση της έκθεσης δάκρυσε ενώπιον συναδέλφων του και δημοσιογράφων, λέγοντας ότι πρόκειται για την κορυφαία αρχαιολογική έκθεση που έχει γνωρίσει. Κατά τον κ. Λέιν Φοξ, το ιστορικό μήνυμα της έκθεσης είναι ταυτόχρονα και πολιτικό: «Οι Μακεδόνες ήταν ένα ελληνόφωνο βασίλειο στη βόρεια Ελλάδα και όσοι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η Μακεδονία επιδεικνύουν άγνοια και η θέση τους είναι εξωφρενική. Είναι σαν να λένε ότι η Οξφόρδη βρίσκεται στη Λευκορωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ.
Η έκθεση θα συνεχιστεί έως τις 29 Αυγούστου. Στη συνέχεια, κάποια από τα εκθέματα, ένας περιορισμένος αριθμός, θα ταξιδέψουν έως το Λούβρο για μια γενικότερη έκθεση για τους αρχαίους Μακεδόνες.
Το εισαγωγικό κείμενο στα αγγλικά έχει ως εξής:.
In the groundbreaking exhibition ‘Heracles to Alexander the Great’ the Ashmolean will show more than 500 extraordinary objects, most of which go on display for the first time anywhere in the world. These recent finds were discovered in the royal burial tombs and the palace at Aegae, the ancient capital of Macedon. They rewrite the history of early Greece and tell the story of the royal court and the kings and queens of Macedon, descendants of Heracles whose rule culminated in the empire of Alexander the Great. Aegae remained relatively unknown until 30 years ago when excavations uncovered the unlooted tombs of Philip II and his grandson Alexander IV. Recent work at the site by the 17th Ephorate of Prehistoric and Classical Antiquities, and the Aristotle University of Thessaloniki, has continued to unearth a startling wealth of objects – from beautifully intricate gold jewellery, silverware and pottery, to sculpture, mosaic floors and architectural remains.

Δεν υπάρχουν σχόλια: