Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Σε τζαμί μετετράπη η Αγία Σοφία

Ό,τι είχαμε αναγράψει πριν λίγο καιρό, επαληθεύθηκε πλήρως. Οι γείτονες συνεχίζουν το πρόγραμμά τους. Εμείς; 

Ως τζαμί λειτουργεί πλέον η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας στον Πόντο και οι τουρκικές Αρχές κάλυψαν με κουρτίνες και χαλιά τις πολύτιμες βυζαντινές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά της Ο ναός κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα επί της δυναστείας των Κομνηνών, και από το 1961 λειτουργούσε ως μουσείο.

Πρόσφατα, η ιδιοκτησία του ναού μεταβιβάστηκε με δικαστική απόφαση από το Υπουργείο Τουρισμού στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, η οποία στη συνέχεια αποφάσισε την επαναλειτουργία του ως τζαμί. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Βακουφίων Μαζχάρ Γιλντιρίμχαν, δεν καρφώθηκε ούτε ένα καρφί στο ναό και δεν προκλήθηκε στο μνημείο η παραμικρή ζημιά.

Στην απόφαση αντέδρασαν Τουρκοι καθηγητές πανεπιστημίων, όπως ο Ενγκίν Ακγιουρέκ, Καθηγητής Βυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι με την απόφαση της αυτή «συνεχίζει» την Άλωση της Τραπεζούντας και δείχνει ότι δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα. Ο Ακγιουρέκ υπογράμμισε ότι η Αγία Σοφία Τραπεζούντας είναι παγκοσμίως γνωστή και πως, μαζί με τη Μονή Σουμελά, αποτελούν τα δύο σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής.

ΠΗΓΗ: http://www.tet-a-tet.gr/ειδήσεις/σε-τζαμί-μετετράπη-η-αγία-σοφία

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Ό,τι είχαμε αναγράψει πριν λίγο καιρό, επαληθεύθηκε πλήρως. Οι γείτονες συνεχίζουν το πρόγραμμά τους. Εμείς; "
....γιατί καλέ τέτοιο παράπονο?
ΚΑΙ ΜΕΙΣ !!! ΤΖΑΜΙά ΧΤΙΖΟΥΜΕ!