Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Εκκληση των αρχών Υγείας: Μην πλένετε το ωμό κοτόπουλο πριν το βράσετε

Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων (FSA) έκανε έκκληση στους Βρετανούς να σταματήσουν αμέσως να πλένουν το ωμό κοτόπουλο περιλούζοντάς το με νερό πριν το ψήσουν, ώστε να αποφύγουν τη διασπορά των βακτηρίων από το κρέας στην κουζίνα τους.

Σε ένα βίντεο που τιτλοφορείται «Η αλήθεια για το καμπυλοβακτηρίδιο», η FSA κηρρύσει τον πόλεμο στο βακτήριο αυτό το οποίο ευθύνεται για γαστρεντερικές διαταραχές που συνήθως είναι ήπιες αλλά μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες στα πολύ μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Περίπου 280.000 Βρετανοί μολύνονται κάθε χρόνο από το καμπυλοβακτηρίδιο και στις περισσότερες περιπτώσεις (τέσσερις στις πέντε), ευθύνονται τα ωμά κοτόπουλα.

Σύμφωνα με στοιχεία της FSA, το 44% των Βρετανών πλένουν συστηματικά τα κοτόπουλα με τρεχούμενο νερό πριν να το ψήσουν. Το 36% από αυτούς το κάνουν για να «καθαρίσουν» το κρέας, το ένα τρίτο για «να σκοτώσουν τα μικρόβια» και οι υπόλοιποι απλώς επειδή «έτσι έκαναν πάντα».

Ωστόσο, η πρακτική αυτή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη, προειδοποιεί η υπηρεσία γιατί με τον τρόπο αυτό το νερό «μπορεί να διασπείρει τα βακτηρίδια στα χέρια, τα ενδύματα, τον πάγκο εργασίας ή τα εργαλεία της κουζίνας».

«Ξεκινήσαμε αυτήν την ενημερωτική καμπάνια γιατί η έρευνά μας έδειξε ότι μολονότι οι άνθρωποι συνήθως ακολουθούν τις συστάσεις όταν μαγειρεύουν πτηνά, δηλαδή πλένουν τα χέρια τους και φροντίζουν να ψήσουν καλά το κρέας, πολλοί εξακολουθούν να πλένουν το ωμό κοτόπουλο με τρεχούμενο νερό», εξήγησε η διευθύντρια της FSA, Κάθριν Μπρόου.

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Το βακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, ακόμη και θάνατο. Επιπλέον, είναι υψηλό το ετήσιο κόστος για την περίθαλψη και τις άδειες ασθενείας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ με σχετικό link για το ενημερωτικό βίντεο: http://www.briefingnews.gr/koinonia/item/103904-ekklii-tοn-arch

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων οι καθηγητές μαγειρικής,μαθαίνουν στους σπουδαστές ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΝ ΚΑΛΑ το κοτόπουλο πρίν το ψήσουν(όπου κι αν ψηθεί).Επίσης απο την ώρα που θα βγεί απο την κατάψηξη(ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ!)απαγορεύεται δια ροπάλου να μείνει εκτεθειμένο σε πάγκο για πάνω απο 5(!!!!!)λεπτά,καθώς υπάρχει κίνδυνος για σαλμονέλλα(κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά και οι Βρετανοσωτήρες-άντε να χαθούνε πλέον που νομίζουν οτι θα αλλάξουν τον κόσμο με τα νέα ήθη,και τις νέες "ανακαλύψεις" που κάνουν-μπούχτησα να ακούω κάθε μέρα και μια "νέα" ηλιθιότητα που δήθεν ανακάλυψαν..!)
Ο πάγκος που θα μείνει έστω και για αυτά τα ελάχιστα 5 λεπτά,θα πρέπει να απολυμαίνεται κατευθείαν με χλωρίνη,καθώς και το σκεύος που το είχαμε(αν και εφόσον θέλουμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε!)όπως επίσης και οι νεροχύτες και οι βρύσες και οτι άλλο αγγίξαμε κατα την παρασκευή ή το πλύσιμο!!!
Επίσης να ξέρετε οτι το μικρόβιο της σαλμονέλλας αν και εξαιρετικά επικίνδυνο,καταστρέφεται μόλις το κοτόπουλο ή τα αυγά ψηθούν ή βράσουν σε θερμοκρασία 100 βαθμών,για 10 λεπτά!
25 ΧΡΌΝΙΑ αφού δεν έχω πάθει τίποτα,κάτι θα ξέρω περισσότερο απο τους Βρετανούς "επιστήμονες"!
Κάτι άλλο θέλουν να κάνουν σίγουρα,και γι αυτό προωθούν(ταχα μου)αυτήν την ηλιθιότητα πάλι.
Έτσι νομίζω εγώ.