Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Παγκόσμια κατακραυγή για τις επιθέσεις ισλαμιστών στη Μααλούλα της Συρίας

Του Γιώργου Θεοχάρη
Την παγκόσμια κατακραυγή έχουν ξεσηκώσει οι επιθέσεις των ισλαμιστών στο χωριό και στην ιστορική Μονή της Αγίας Θέκλας στην Μααλούλα της Συρίας. Mία μονή, που επιβίωσε για περισσότερους από δεκαπέντε αιώνες από το μένος φανατικών μουσουλμάνων, διατρέχει σήμερα τον κίνδυνο της πλήρους εξαφάνισής της.

Πρόκειται για ένα από τα τρία σημαντικότερα ζωντανά χριστιανικά προσκυνήματα της χώρας, το οποίο χρονολογείται στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, όπου βρίσκεται ο τάφος της αγίας Θέκλας, της πρώτης γυναίκας μάρτυρας του χριστιανισμού, μαθήτριας του Αποστόλου Παύλου.

Ο κίνδυνος που διατρέχει το χριστιανικό αυτό μνημείο - σύμβολο της Συρίας,  καθώς και τα υπόλοιπα μνημεία της προστατευόμενης από την UNESCO αυτής περιοχής, από τις επιθέσεις ακραίων μουσουλμάνων, απασχολεί σήμερα και προβληματίζει ολόκληρο τον πολιτισμένο, χριστιανικό και μη, κόσμο.

Το μοναστήρι αυτό, όπου ζει σήμερα δραστήρια και δυναμική γυναικεία αδελφότητα με δεκαπέντε περίπου μοναχές και ηγουμένη την μοναχή Πελαγία, έχει μία τεράστια πνευματική και κοινωνική προσφορά στην περιοχή. Συγκεντρώνει προσκυνητές από όλο τον κόσμο, όχι μόνο χριστιανούς, αλλά και πολλούς μουσουλμάνους. Κάθε χρόνο το επισκέπτονταν επισκέπτες από διάφορα κράτη, Ελλάδα, Κύπρο, Λίβανο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Ιράν, Ρωσσία, Γαλλία κ.ά. Είναι επίσης συχνά τα θαύματα που κάνει η αγία Θέκλα, από τα οποία μάλιστα πολλά γίνονται σε μουσουλμάνους!

Το μοναστήρι διατηρεί ορφανοτροφείο με 30 περίπου ορφανά κορίτσια, ηλικίας από 4 μέχρι 18 ετών, καθώς επίσης και σχολείο, τα οποία αυτήν την στιγμή διατρέχουν τον έσχατο κίνδυνο.

Καλείται όλος ο κόσμος, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, να αναλάβουν άμεση δράση για την διάσωση της Μονής και της περιοχής, ώστε να μείνει μακριά από την φωτιά του πολέμου.

Στο ομώνυμο γειτονικό χωριό Μααλούλα οι κάτοικοι μιλούν ακόμη τα αραμαϊκά, την γλώσσα του Χριστού. Όταν θέλουν να πουν σε κάποιον «γιατί με άφησες», λένε μέχρι σήμερα «λιμά σαμπάχθα-νι;», τις ίδιες ακριβώς λέξεις που είπε ο Χριστός επάνω στον σταυρό λίγο πριν παραδώσει το πνεύμα Του. Την ίδια κραυγή - έκκληση βοήθειας απευθύνει σήμερα η Μονή και το ιστορικό αυτό χωριό προς όλο τον κόσμο.
 
πηγή: http://www.agioritikovima.gr/arxeio/28325-pagkomia-kata

Δεν υπάρχουν σχόλια: