Πριν από λίγο λάβαμε το παρακάτω κείμενο από ένα νέο παιδί, μαθητή της Γ' Λυκείου και Προέδρου του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας. Γεγονός τόσο ευχάριστο όσο και παρήγορο. Η νέα γενιά που τόσο αδικείται όταν όλοι αναφερόμαστε με γενικότητες σε αυτή, αποδεικνύεται ώρες ώρες πως διαθέτει κατάλληλα αισθητήρια. Ευχαριστούμε και θα περιμένουμε και άλλα τέτοια κείμενα και σχόλια... (το e-mail μας στη διάθεσή σας: opougis@hotmail.com ). Βλέπετε τα "κρυφά σχολειά" ακόμα υπάρχουν, σε πείσμα όλων! Ευχαριστούμε Νικόλαε - Μάριε!
''Ξαναγράφοντας την Ιστορία'' Επ ευκαιρίας της Εθνικής μας Εορτής για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ακούγοντας την εκπομπή σας ''όπου γης'' τα μεσάνυχτα της Τετάρτης της 16/3/2011 και παρακολουθώντας με προσοχή και ενδιαφέρον την επιστολή του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την ιστορική έξοδο του Μεσολογγίου το 1825 και την συνεισφορά της εκκλησίας σε αυτήν την μάχη της Ελληνικής Επαναστάσεως , παίρνω το θάρρος να σας γράψω.
Είμαι μαθητής της 3ης Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Κερκύρας. Τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα που έχει να κάνει με το κρυφό σχολείο. Δεν είναι λίγοι που αναρωτιούνται : υπήρξε αλήθεια ; Μύθος η πραγματικότητα ; . Συζήτησα το Θέμα με μια καθηγήτρια μου και με ασέβεια και χλευασμό που απάντησε : ''Oλα αυτά είναι παραμυθάκια. Σιγά μην υπήρξε κρυφό σχολειό.'' Αυτή της η απάντηση με ώθησε ακόμη περισσότερο να ψάξω και να μελετήσω πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνω λοιπόν τα ακόλουθα : << Το πρώτο καιρό της σκλαβιάς το σκοτάδι της αμάθειας σκέπασε τον Ελληνισμό. Ο ήλιος εσκοτείδιασε και το φεγγάρι εχάθη , όπως είπε και ο λαός. Οι περισσότεροι λόγιοι του Βυζαντίου κατέφυγαν στην Χριστιανική Δύση όπου βοήθησαν στην διάσωση των Ελληνικών γραμμάτων. Ο σκλαβωμένος λαός έμεινε χωρίς δασκάλους και σχολεία. Τα πρώτα σχολεία ιδρύθηκαν με την φροντίδα της Εκκλησίας. Ιερείς και Καλόγεροι προσπαθούσαν σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια να μάθουν στα παιδία γράμματα μέσα από τα βιβλία της Εκκλησίας. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι σε αυτήν την προσπάθεια για να βγει το σκλαβωμένο έθνος από την αμάθεια και την δουλεία μεγάλη ήταν η προσφορά των ''δασκάλων του Γένους''. Άνθρωποι οι οποίοι ήταν μορφωμένοι και είχαν φλογερή αγάπη στην πατρίδα. Ανάμεσα τους και ο γνωστός σε όλους μας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο Άγιος Κοσμάς ''όργωσε'' ολόκληρη την Ελλάδα διδάσκοντας. Από όπου και αν πέρασε ''άφησε'' και ένα σχολείο. Έφτασε να ιδρύσει 200 ''κοινά'' σχολεία (Δημοτικά) και 10 ''Ελληνικά'' (Γυμνάσια).Ο λαός τον λάτρευε μέχρι και τον μαρτυρικό θάνατο του στην Ήπειρο το 1779. >> Αυτή είναι η αλήθεια. Κάτα την γνώμη μου τουλάχιστον..Η αλήθεια που δεν αρέσει σε κάποιους και ιδίως σε κάποιους τηλε-καθηγητές. Η αλήθεια που δεν ''συμφέρει'' κάποιους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν το έργο της εκκλησίας μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Η Εκκλησία που βρισκόταν και βρίσκετε πάντα κοντά στο κράτος και προσφέρει αφιλοκερδώς βοήθεια όποτε υπάρχει ανάγκη. Ας σεβασθούν τουλάχιστον την μνήμη εκείνων που αγωνίστηκαν για να έχουμε την Ελληνική γλώσσα , εκείνοι που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς Έλληνες..
Υ.Γ Τα συγχαρητήρια μου για την ωραία σας εκπομπή που μου δίνει δύναμη μετά το διάβασμα μου και τον σταθμό σας. Το ραδιόφωνο που μιλάει στις καρδίες μας...Καλή συνέχεια και κάλο υπόλοιπο της Αγία Σαρακοστής.
Νικόλαος-Μάριος Παλαιολόγος, μαθητής 3ης Λυκείου Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας.
2 σχόλια:
mpravo niko mou to xeis megale evagelia apo mousiko sxoleio kerkura
Μπραβο παληκαρι μου αυτο ειναι ΕΛΛΗΝΑΣ δεν ξεχνα και ειναι ευγνομων και παλι μπραβο.
Δημοσίευση σχολίου