Ένας δημοσιογράφος του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Shanghai Evening Post, κατάφερε να διεισδύσει στο εργοστάσιο της Foxconn που κατασκευάζονται τα iPhone 5, αφούπροσελήφθη εκεί και περιέγραψε τα όσα έζησε.
Έμεινε στις εγκαταστάσεις της Foxconn για10 ημέρες και μετά περιέγραψε τις εμπειρίες του, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά, πόσο άσχημες είναι οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, για χιλιάδες εργαζομένους, παρά τα θετικά βήματα που έγιναν πρόσφατα.
Το να πιάσει κάποιος δουλειά στη Foxconn φαίνεται να είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Πηγαίνεις στο εργοστάσιο και αποδεικνύεις πως είσαι υγιής... απαντώντας σε 30 ερωτήσεις με "Ναι/Όχι" σχετικά με την ψυχική σου υγεία. Οι κοιτώνες διαμονής είναι μέσα στις κατσαρίδες, τα σκουπίδια και τη δυσοσμία, με βρώμικα σεντόνια κατά κανόνα καικάγκελα στα παράθυρα, προφανώς για την πρόληψη των αυτοκτονιών.
Η σύμβαση που υπογράφει κάθε εργαζόμενος είναι ελάχιστη και σε αυτή θα πρέπει να συμφωνήσει πως θα είναι εχέμυθος και θα κρατήσει τα πάντα εμπιστευτικά, ενώ επίσης υποχρεώνεται από τους managers να σημειώσει "Όχι" σε όσα σημεία αναφέρονται σε "πιθανές βλάβες που μπορεί να προκληθούν σε εργαζόμενο κατά την παραγωγή" (πιθανώς ότι δε θα εναντιωθεί στην εταιρεία).
Ο δημοσιογράφος κατόπιν περιγράφει μια κατάσταση εκκωφαντικών μηχανών και έντονης μυρωδιάς από πλαστικό μέσα στο εργοστάσιο όπου εργαζόταν, ενώ ο προϊστάμενος είπε στην ομάδα των εργατών πως από τη στιγμή που θα καθίσουν στη γραμμή παραγωγής, θα κάνουν μόνο ό,τι τους λέει.
Η εκπαίδευση είναι εντατική και διαρκεί επτά ημέρες, ενώ στο τέλος του επταημέρου ο δημοσιογράφος είχε αρρωστήσει. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, δίνονται και πληροφορίες για τους 70 λόγους για τους οποίους θα μπορούσε κάποιος εργαζόμενος να τιμωρηθεί ή και να απολυθεί, καθώς και για 13 για τους οποίους θα κερδίσει μιαανταμοιβή.
Υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις γύρω από τα εργοστάσια της Foxconn, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται καντίνα, γυμναστήριο, ταχυδρομείο, βιβλιοθήκη, καταστήματα, καθώς φυσικά και λουτρά, αλλά ο δημοσιογράφος αναφέρει πως όλα είναι σε πολύ κακή κατάσταση, αν και ως επί το πλείστον είναι δωρεάν στη χρήση.
Η κατάσταση ακούγεται αρκετά θλιβερή, ακόμη και πριν από την είσοδο στο εργοστάσιο, αλλά στη συνέχεια τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Η δουλειά του δημοσιογράφου, ήταν να "σταμπάρει" στην πίσω όψη του iPhone 5 χρησιμοποιώντας ένα "στυλό" ειδικής βαφής με βάση το λάδι. Κάθε όψη έχει 4 σημεία που σταμπάρονται, και κατόπιν σε αυτά, τοποθετούνται προστατευτικές ταινίες και καλύμματα, για να μην βαφούν υποδοχές ακουστικών κλπ. Ο συνάδελφός του, έπρεπε να τοποθετεί τα καλύμματα στα αντίστοιχα σημεία, με ακρίβεια 5 χιλιοστών. Οι επιπλήξεις ήτανσυνεχείς, είτε γιατί οι “στάμπες” ήταν σε πολύ χαμηλό σημείο, είτε γιατί χρησιμοποιούνταν υπερβολική ποσότητα βαφής.
Η ακρίβεια είναι κάτι που αποκτάται με την εμπειρία και ο δημοσιογράφος έπρεπε να μάθει γρήγορα. Η παραγωγικότητά του έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 5 όψεις κάθε λεπτό. Αυτό σημαίνει μία στάμπα κάθε 3 δευτερόλεπτα. Με τη βάρδιά του να διαρκεί 10 ώρεςχωρίς διάλειμμα, σημαίνει πως θα έπρεπε να παράγει 3.000 πίσω όψεις ανά βάρδια.
Η δουλειά είναι πολύ αγχωτική και η αμοιβή είναι αστεία. Το παράδειγμα που έδωσε ο δημοσιογράφος, ήταν η αμοιβή των 4 δολαρίων για δύο ώρες υπερωρίας.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που δίνει, είναι πως για τη συγκεκριμένη εργασία προτιμούνται συνήθως γυναίκες, καθώς θεωρούνται πως έχουν πιο ευκίνητα δάκτυλα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές για τις διαθέσιμες θέσεις, αφού παραιτούνται διαρκώς και έτσι τοποθετούν και άνδρες σε αυτή τη γραμμή παραγωγής.
Τέλος, σημειώνεται πως εξαιτίας των πολύ κακών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, είναι ξεκάθαρο πως είναι τελικά φθηνότερη λύση τα εργατικά χέρια, παρά ηαυτοματοποίηση του εργοστασίου. Η συγκεκριμένη εργασία με το “στυλό”, θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο γρήγορα και με ακρίβεια από ένα ρομπότ, αλλά η Foxconn προτιμά να απασχολεί 48 άτομα που εργάζονται εντατικά για να παράξουν δεκάδες χιλιάδες πίσω όψεις καθημερινά. Και αυτές είναι μόνο ένα μέρος του iPhone 5.
Η Apple πάντως σε λίγες ώρες θα παρουσιάσει το νέο της smartphone και μετά από αυτό το ρεπορτάζ, μάλλον θα κληθεί και να δώσει απαντήσεις για μία ακόμη φορά σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των συνεργαζόμενων εργοστασίων της...
Πρωτότυπο κείμενο και πηγή στα Αγγλικά: http://www.geek.com/articles/mobile/journalist-goes-undercover-making-the-iphone-5-at-foxconn-20120912/
ΠΗΓΗ: http://e-pcmag.gr/news/reportaz-kolafos-apo-ergostasio-tou-iphone-5
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου