Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Μία ιστορική Ημερησία Διαταγή (22 Νοεμβρίου 1940)

Ιστορική μέρα η σημερινή. 28 Οκτωβρίου 2011. Ιστορικό θα παραμείνει και το γεγονός ότι για πρώτη φορά τέτοια μέρα δεν έγινε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον των Αρχών στη Θεσσαλονίκη. Ιστορική όμως θα μείνει και η νέα υποδούλωση της Πατρίδας…
Η χθεσινή ανακοίνωση (γιατί διάγγελμα δεν το λες) του πρωθυπουργού δεν είπε απολύτως τίποτε: άνευρη, άστοχη, τάχα καθησυχαστική, με ήφος κακόμοιρο… Διαβάστε όμως ένα άλλο πραγματικό εθνικό διάγγελμα. Πρόκειται για την Ημερήσια Διαταγή του Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου προς τους ηρωικώς αγωνιζόμενους στρατιώτες μετά της πρώτες μέρες του πολέμου. Λόγος πατριωτικός, εθνικός, υπερήφανος. Γεμάτος Πίστη και Πατρίδα. Οι συγκρίσεις με το σήμερα δικές σας…

ΓΕΝΙΚΟΝ  ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΝ
     ΓΡΑΦΕΙΟΝ III.
Ημερησία Διαταγή 22 Νοεμβρίου 1940
Στρατιώται,
Μέσα σε είκοσι πέντε ημέρες εξεδιώξατε τον άνανδρον επιδρομέα από τα εδάφη μας εις τα οποία αιφνιδίως και υπούλως προσεπάθησε να εισχώρηση και τον συντρίψατε παντού με την ορμή σας και την γενναιότητά σας.
Τη στιγμή αυτή ολόκληρος η Ελλάς η αγαπημένη μας πατρίδα και οι σκορπισμένοι σ' όλη τη γη Έλληνες παρακολουθούν τους αγώνας σας με ιερά συγκίνηση και πρωτοφανή ενθουσιασμό για τους ηρωισμούς σας.
Όλος ο κόσμος και αι εφημερίδες όλου του κόσμου αναγράφουν καθημερινώς τους ωραιότερους ύμνους για την ακατάβλητη ανδρεία του «ΕΛΛΗΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ» και η Διεθνής κοινή γνώμη θαυμάζει το ψυχικό σας μεγαλείο και την υπέροχη προσπάθεια που με τόσο ενθουσιασμό συνεχίζετε.
Στρατιώται,
Ο Θεός είναι μαζί μας. Η πληγωμένη Παναγία της Τήνου ευλογεί τον αγώνας μας και σας οδηγεί, και αυτή θα σας δώση όλη τη δύναμη για να συντρίψετε οριστικά και τελειωτικά τον ύπουλο εχθρό που θέλησε χωρίς καμμιά αφορμή να μας κάνη δούλους.
Μη λησμονήσετε ποτέ ότι: «καλλίτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή».
Εμπρός λοιπόν πάντοτε εμπρός για να ρίξετε στη θάλασσα τον τρομοκρατημένο εχθρό μας.
Ζήτω η ΕΛΛΑΣ η μητέρα των παλληκαριών.
Ζήτω οι ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ.
Ο Αρχιστράτηγος
Α.   ΠΑΠΑΓΟΣ
Η Ημερήσια Διαταγή του στρατάρχου Αλέξανδρου Παπάγου με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 1940.
ΠΗΓΗ: "ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΓΛΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ"
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡ. ΔΟΡΟΥΚΙΔΗΣ,  ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: