Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Συνέχεια στην περιπέτεια των κοτόπουλων...

Το θέμα με τη σφαγή των κοτόπουλων χτύπησε φλέβα! Επιτέλους να κουνηθούμε λίγο από την παθητική μας θέση και να αρχίσουμε να ψάχνουμε, να ενημερωνόμαστε και γιατί όχι να αντιδράμε με νόμιμους τρόπους. Το θέμα "χαλάλ" ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η εταιρία αναγκάστηκε να δημοσιεύσει απάντηση, αλλά η έρευνα συνεχίστηκε και αναφέρονται τα ακόλουθα, που θα διαβάσετε. Ευχαριστούμε τον ακροατή μας για όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που μας έστειλε. Αν η εταιρία λέει αλήθεια ή όχι, δεν είμαστε σε θέση να το αποδείξουμε. Με καλή πίστη και διάθεση να δεχθούμε την αλήθεια της... Αλλά τα όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια ίσως να δίνουν και μία άλλη ερμηνεία στα γεγονότα. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τίποτα με καμία εταιρία. Η ενημέρωση και οι διευκρινίσεις όμως ποτέ δεν ζημίωσαν κανέναν. Στην εποχή που η αλήθεια πνίγεται ας αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας στην σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση τουλάχιστον για το τι τρώμε! Είναι και αυτό ένα πρώτο βήμα.
Δείτε τα επιπλέον στοιχεία και ο καθένας ας τα ζυγίσει και ας τα αξιολογήσει όπως νομίζει:


Προς ενημέρωση σας παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:
Σημείωση: αν και η πιστοποίηση με ISO 22000 που θα αναφερθεί παρακάτω δεν έχει σχέση με την προστασία των ζώων, αλλά με την ασφάλεια των τροφίμων, του κρέατος δηλαδή, γεννιούνται εντούτοις κάποια ερωτήματα.
1.Στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εταιρείας ψάχνοντας κανείς να βρει το πιστοποιητικό για το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων ISO 22000 (HACCP) καταλήγει σε Σφάλμα ( http://www.pindos-apsi.gr/el/iso ), αν και η εταιρεία αναφέρει οτι "Η σταθερά υψηλή ποιότητα των προϊόντων, εξασφαλίζεται από το σύστημα ολικής ποιότητας που έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000. Η επιχείρηση μας είναι καθετοποιημένη και η παραπάνω πολιτική ποιότητας εφαρμόζεται σε όλες τις εκμεταλλεύσεις της."
"Σε όλες" προφανώς εννοεί και τη μονάδα/ες εκτροφής και σφαγής των ζώων.
Πού είναι όμως αυτό το πιστοποιητικό;
2. Στην ιστοσελίδα του Φορέα Πιστοποίησής που όπως αναφέρει και το λογότυπο που υπάρχει στην προηγούμενη ιστοσελίδα έχει πιστοποιήσει τη συγκεκριμένη εταιρεία με ISO 22000 (https://gr.dqs-ul.com/pelates/basi-pelaton.html - πληκτρολογώντας τη λέξη "PINDOS" Σημείωση: στο"ΠΙΝΔΟΣ" δεν υπάρχουν πιστοποιητικά) διαπιστώνει κανείς οτι δεν υπάρχει Πιστοποιητικό ISO 22000 για τη μονάδα/ες εκτροφής και σφαγής της συγκεκριμένης εταιρείας από το συγκεκριμένο Φορέα Πιστοποίησης που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα, (τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή) παρά μόνο στα Υποκαταστήματά αυτής σε Αγρίνιο, Αθήνα, Τρίπολη, Λιβαδιά & Πάτρα όπου βέβαια η πιστοποίηση ISO 22000 αναφέρεται στην: "Εμπορία, αποθήκευση & διανομή κρέατος πουλερικών και άλλων κρεάτων" (αν ανοίξει κανείς τα αρχεία pdf των πιστοποιητικών ISO 22000 ακολουθώντας την παραπάνω ιστοσελίδα μπορεί να το δει αυτό) όπου καμία φυσικά σχέση έχει με την πιστοποίηση της Κεντρικής Μονάδας/ων της εταιρείας που αφορούν την"Παραγωγή του Κρέατος" (δηλ. εκτροφή, σφαγή κλπ)
Άρα γεννάται το ερώτημα: πού είναι η πιστοποίηση της εταιρείας με το ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (HACCP - ISO 22000) που διαφημίζουν στην ιστοσελίδα τους;
Έχει αυτό άραγε κάποια σχέση με το Χαλάλ; απλή απορία.... (μπορεί να είναι και παντελώς άσχετο το ένα με το άλλο βέβαια)
3. Τέλος, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης http://wwww.minagric.gr/greek/2.8.4.html υπάρχουν συγκεκριμένοι Κανονισμοί για την Προστασία των ζώων κατά τη σφαγή και/ή την θανάτωση τους ( ΠΔ 327/1996 ΦΕΚ Α΄221 και Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1099/2009 - τίθεται σε ισχύ από την 1-1-2013)
Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1099/2009 π.χ. για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους,http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:303:0001:0030:EL:PDFαν και αναφέρονται (σελ. 3, $18) κάποιες παρεκκλίσεις από την υποχρέωση αναισθητοποίησης σε περιπτώσεις "σφαγής σε σφαγεία στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων", εντούτοις η εταιρεία οφείλει να εφαρμόζει τον ανωτέρω κανονισμό ως Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, ο οποίος προβλέπει την ήπια θανάτωση (αναισθητοποίηση κλπ.) των ζώων κατά τη σφαγή τους.
 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον έχουν ξεχάσει να αναρτήσουν και το σωστό πιστοποιητικό για τα ελευθέρας βοσκής γιατί αυτό που βλέπουμε εδώ http://www.pindos-apsi.gr/files/pdf/pistopioitiko_eleutheris.pdf ισχύει μέχρι 27.05.2010

Ανώνυμος είπε...

Το πιστοποιητικό για το helal υπάρχει πάντως και το σίγουρο είναι ότι προσβάλλει το θρησεκυτικό αίσθημα των Ελλήνων Χριστιανών.Αν η εταιρεία θέλει να εμπορεύεται helal να το κάνει σε ξεχωριστά τμήματα και να μην αφήνεται υπόνοια ότι ευλογούνται όλα τα κοτόπουλα.Βέβαια στο βωμό του κέρδους, οι φίλοι Γιαννιώτες έχουν αποδείξει με τη στάση τους, ότι δεν υπολογίζουν ούτε την ίδια την Πατρίδα(βλ.διαμαρτυρίες ΚΤΕΛ Ιωαννίων για την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών στην Κακκαβιά).Πάντα η στάση τους δεν δικαιώνεται, καθώς τα ΚΤΕΛ λίγα κερδίζουν ,ενώ τα κοτόπουλα Πίνδος μπήκαν τώρα στη μαύρη λίστα μου δια παντός.....

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΕΓΑΚΗΣ είπε...

ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ, ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΣΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΄΄ΑΓΙΟ ΚΟΡΑΝΙΟ΄΄ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΛΙΓΑΚΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ: ΔΙΥΛΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΩΠΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ ΣΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΗΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΩΣ ΔΩΡΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΓΙΟ ΤΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΙΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΤΙΜΙΟ ΑΠΟ ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ. ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ;