Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα καρναβάλια και άλλες εκδηλώσεις...

Προς  τον
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο,
Διά της Διεύθυνσης του 2ου Δημοτικού σχολείου Γουμένισσας Κιλκίς.
Γουμένισσα, 27/02/2013
Θέμα: Εξωσχολικά θεάματα και εκδηλώσεις σε δημοτικά σχολεία
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Θέμα της παρούσας επιστολής είναι οι απαράδεκτες και αντιορθόδοξες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν τα σχολεία μας ή λαμβάνουν χώρα μέσα σ’ αυτά.

Συγκεκριμένα, οι επισκέψεις σε παντός είδους θεατρικές παραστάσεις και η διενέργεια αποκριάτικων εκδηλώσεων ,«πάρτι», έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα «πιστεύω» της πλειοψηφίας των Ελλήνων μαθητών και μαθητριών και δεν έχουν καμία θέση στο χώρο του σχολείου.
Όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμα της χώρας μας έχει ψηφιστεί στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος. Αυτό σημαίνει ότι ως χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά και ως πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε απαρασάλευτα τόσο τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις της Εκκλησίας μας (άρθρο 3, παρ. 1) όσο και τους νόμους που συμφωνούν με το Σύνταγμα (άρθρο 120, παρ. 2). Επιπλέον ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών μας (άρθρο 16, παρ. 2).
Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τον ΝΑ΄ κανόνα της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου και τον ΜΓ΄ αποστολικό κανόνα (Διαταγή Βιβλ. Η΄, κεφ. ΛΖ΄) αφορίζεται , δηλαδή αποκόπτεται από το σώμα της Εκκλησίας, όποιος βλέπει ή κάνει θέατρα. Επίσης, σύμφωνα με τον ΞΒ΄ κανόνα της ΣΤ΄  Οικουμενικής Συνόδου, όποιος συμμετέχει σε καρναβαλικές εκδηλώσεις (κατάλοιπα των βακχικών-διονυσιακών και άρα ειδωλολατρικών εκδηλώσεων), έστω και μόνο ως θεατής, αφορίζεται, ενώ το 1957 η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας με εγκύκλιό της στηλιτεύει αυτές τις εκδηλώσεις και παρακαλεί τα τέκνα της ν’ απέχουν απ’ αυτές.
Με βάση τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις πρέπει ν’ αποκλειστούν από τη ζωή του ελληνικού ορθόδοξου σχολείου.
Ευελπιστώ ότι θα επιληφθείτε άμεσα του θέματος και θα λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προς την εξάλειψή τους.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη θετική σας ανταπόκριση.
Σας γνωστοποιώ ότι η παρούσα επιστολή θα κοινοποιηθεί ,μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Ανώτατη Συνομοσπονδία γονέων-μαθητών Ελλάδας, στην Πανελλήνια Ένωση Γονέων, στην Επιτροπή Αιρέσεων της Ιεράς Συνόδου, σε γνωστά χριστιανικά ιστολόγια και στις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδας.
Μετά τιμής και σεβασμού
Η εκπαιδευτικός
Παρασκευή Βέργου


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν δε διάβαζα τ' όνομά σας εν Χριστώ αδερφή Παρασκευή, θα πίστευα πως ήσασταν το λιγότερο Μητροπολίτης με το ύφος της επιστολής σας!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια! Είμαι κι εγώ μητέρα 3 παιδιών και με εκφράζει απόλυτα! Επιτέλους λίγος σεβασμός στα ιερά και όσια μας. Όχι τα σχολεία να γίνονται διαφθορεία...

Ανώνυμος είπε...

Επιτελους , υπαρχουν εκ/κοι που «βγαινουν απο το καβουκι τους» , σεβονται το λειτουργημα τους και ορθωνουν το αναστημα τους κοντρα στο ανηθικο κατεστημενο των τελευταιων χρονων στα σχολεια μας. Τυγχανω και εγω εκ/κος στη α/θμια εκ/ση και πατερας τριων παιδιων , με τους μεγαλους να ειναι μαθητες. Μετα απο συζητηση και εξηγηση τα παιδια μου απεχουν απο τετοιες εκδηλωσεις. Ειναι ενα ειδος μαρτυριου , αλλα ο στεφανοδοτης Κυριος θα μεριμνησει.

Βασίλειος Λιάκος είπε...

Σας διαβεβαιώνω ότι πριν στεγνώση καλά-καλά το μελάνι ο κ. Υπουργός θα έχη επιληφθή του θέματος....(και μετά ξυπνήσαμε όλοι μαζί...)!