Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Αυστραλία: Δικαιώθηκε το «ουδέτερο ον»

Να μία ακόμα πρόοδος... Ζήσαμε να το μάθουμε και αυτό! Και προσέξτε, σε λίγο δεν θα μπορούμε να πούμε το παραμικρό, αφού με τον νέο τάχα "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο, θα είναι αδύνατον να πούμε κάτι σχετικό με την ομοφυλοφιλία, αφού θα θεωρούμαστε ρατσιστές... Η Αυστραλία, πάντως, πρωτοτύπησε και αναγνώρισε το... "τρίτο φύλο"! Διαβάστε την είδηση που γνωστοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013.
 
Εφετείο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία αναγνώρισε - για πρώτη φορά στην ιστορία - επισήμως το τρίτο φύλο. Δηλαδή, το δικαίωμα του ατόμου να μην επιθυμεί να ταυτίζεται είτε με το ανδρικό είτε με το γυναικείο φύλο αλλά να θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως... «ουδέτερο ον».

Η απόφαση αυτή - που αφορούσε έναν 52χρονο - ανατρέπει τον ισχύοντα νόμο βάσει του οποίου όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έπρεπε να αναγράφονται στα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου και θανάτου με το ένα ή με το άλλο φύλο. Ο 52χρονος - σκωτσέζικης καταγωγής ακτιβιστής - Μέι Γουέλμπι Νόρι, διεκδίκησε το δικαίωμα να είναι ένα ουδέτερο ον το 2010, και τότε η κυβέρνηση του αναγνώρισε το δικαίωμα να αναγράφεται στα πιστοποιητικά ως «αορίστου γένους» (σ.σ: sex not specified). Όμως, λίγο αργότερα έλαβε επιστολή από το Ληξιαρχείο που τον πληροφορούσε ότι έγινε λάθος και δεν μπορούσε να είναι «ουδέτερο ον».

Ο ίδιος είπε ότι στο μήνα που προηγήθηκε της επιστολής δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά δημιουργήθηκε όταν η υπόθεση του έλαβε διαστάσεις μέσω των ΜΜΕ. Ο Νόρι προσέφυγε τότε στο Εφετείο το οποίο έκρινε ότι «αν το εξετάσουμε σημασιολογικά, ο όρος "φύλο" δεν έχει αποκλειστικά διπλή έννοια, δηλαδή αρσενικό ή θηλυκό». «Δεν υπάρχουν πολλοί από μας, τέτοια περίεργα όντα, ο νόμος όμως πρέπει να ισχύει για όλους», ήταν το σχόλιο του 52χρονου.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: