Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Πάσχα στα Ιεροσόλυμα του Αιγαίου

Πρόκειται για μοναδική εμπειρία σε έναν ιδιαίτερο προορισμό. Αυτοί που δεν γνωρίζουν, νομίζουν πως είναι ένα γραφικό, παραδοσιακό Πάσχα σε έναν υπέροχο τουριστικό προορισμό. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική.
Πρώτα και κύρια η Πάτμος είναι ένας τόπος Ιερός. Πολλαπλά ευλογημένος και Θεοβάδιστος. Στο μικρό σπήλαιο, που στα τέλη του πρώτου αιώνα ζούσε ο αγαπημένος μαθητής Ιωάννης ο Θεολόγος, εμαφανίστηκε ο ίδιος ο Κύριός μας. Εκεί στάθηκε και εκεί αποκάλυψε στον Ιωάννη όσα μέλλουν να συμβούν στους εσχάτους χρόνους. 

Στο ίδιο ευλογημένο νησί τον 11ο αιώνα έφθασε από την Μικρά Ασία, όπως δέκα αιώνες νωρίτερα από τα ίδια παράλια είχε φτάσει και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο Όσιος Χριστόδουλος για να δημιουργήσει το σπουδαίο του μοναστήρι, που μέχρι σήμερα δεσπόζει στο νησί. Από τότε το νησί απέκτησε και μεγάλη και σπουδαία μοναστική παράδοση και το μοναστήρι έγινε ένας μοναδικός πνευματικός φάρος σε ολόκληρη την οικουμένη.
Πόσες αγιασμένες μορφές δεν έζησαν στο μικρό πανέμορφο αυτό νησί;
Ο τελευταίος σύγχρονος Άγιος, κατατάχθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μόλις πριν από επτά μήνες. Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής.
Το να βλέπεις μόνο με τα μάτια σου την φυσική ομορφιά της Πάτμου, δεν αρκεί. Χρειάζεται η ψυχή σου να ταξιδέψει σε όλη την έκταση του ιερού αυτού νησιού για να απολαύσει τους ανεκτίμητους πνευματικούς θησαυρούς που διαθέτει.
Το Πάσχα, την Μεγάλη Εβδομάδα, το νησί μεταμορφώνεται! Λάμπει! Η φύση, δώρο Θεού, φορά τα γιορτινά της και συνοδεύει με τις ευωδίες και τα χρώματά της τις κατανυκτικές ακολουθίες: στο Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, στο Μεγάλο Μοναστήρι, στον Ευαγγελισμό, στα άλλα εκκλησάκια του νησιού, σε κάθε άκρη του... Με το δικό της τυπικό, με τα δικά της έθιμα, η Πάτμος είναι το νησί του Πάσχα, το νησί της Αναστάσεως...
Αξίζει να μπορέσει κάποιος να βρεθεί έστω και για μια φορά Πάσχα εκεί. Στα Ιεροσόλυμα του Αιγαίου. Δεν έχει τον κόσμο φυσικά που θα συναντήσει κάποιος στην Ιερουσαλήμ τέτοιες μέρες. Έχει όμως την ίδια πνευματική ευωδία... Είναι ο τόπος που ολολκηρώνεται η συγγραφή της Καινής Διαθήκης. Είναι η προέκταση της Αγίας Γης. Είναι η ίδια αίσθηση, που μόνο η ψυχή μπορεί να νιώσει. Ιερουσαλήμ και Πάτμος. Ανάσταση και Αποκάλυψη. Ο ίδιος Διδάσκαλος και ο ίδιος αγαπημένος Μαθητής. Μόνο τα λόγια μοιάζουν φτωχά να περιγράψουν την αίσθηση της Πάτμου.
Τι μπορεί κάποιος να κάνει στην Πάτμο το Πάσχα;
Μεγάλη Πέμπτη πρωί, θα ανηφορήσει μαζί με όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες στην κεντρική πλατεία της Χώρας για την συγκινητική τελετή του Νιπτήρα. Μόνο στην Ιερουσαλήμ και στην Πάτμο γίνεται αυτή η τελετή. Η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου (με τον Καθηγούμενο της Πάτμου και 12 ιερείς) και την ανάγνωση των σχετικών ευαγγελικών περικοπών.
Μεγάλη Παρασκευή να επισκεφθεί τους Επιταφίους των ενοριών και να ακολουθήσει την περιφορά στην Χώρα, στην Σκάλα, στον Κάμπο ή όπου άλλου.
Ανάσταση στο Σπήλαιο της Αποκαλύψεως... Να ακούγεται το Χριστός Ανέστη, στον τόπου όπου έστησαν οι πόδες του Κυρίου...
Ακολουθίες κατανυκτικές, μέσα στην ομορφιά της Πάτμου και του Αιγαίου. Αξίζει κάποιος να βρεθεί έστω και μια φορά Πάσχα στην Πάτμο.
Σας περιμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: