Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Γιατί παίρνουν αυτά τα μέτρα στην Ελλάδα;

γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου*.
Το 1947 στην αρκτική ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν μια υποθαλάσσια οροσειρά που έφτανε μέχρι την Γροιλανδία και την ονόμασαν Λομονοσοφ. Αυτή η οροσειρά γεωλογικά είναι συνεχεία της Σιβηρίας.
Το 1982 υπογράφτηκε στον ΟΗΕ το διεθνές δίκαιο της θάλασσας που καθορίζει τα θέματα της υφαλοκρηπίδας στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές. με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας δεν έχουν συμφωνήσει και δεν το έχουν υπογράψει δυο χώρες οι ΗΠΑ (λόγω αρκτικής) και η Τουρκία (λόγω αιγαίου).
Σύμφωνα με το δίκαιο του ΟΗΕ:
Αν μια χώρα έχει υποθαλάσσια οροσειρά η όποια είναι γεωλογική συνεχεία μιας εξωτερικής γεωλογικής διαμόρφωσης τότε η υφαλοκρηπίδα της επεκτείνεται μέχρι 12 ναυτικά μίλια από το τέλος της υποθαλάσσιας οροσειράς. Επομένως η υφαλοκρηπίδα της Ρωσίας με βάση το δίκαιο φτάνει μέχρι την Γροιλανδία και έτσι όλη η αρκτική της ανήκει. στον βόρειο πόλο όμως είναι το 25% των υδρογονανθράκων και άρα η Ρωσία έχει την δυνατότητα να γίνει η μεγαλύτερη ενεργειακή δύναμη του κόσμου.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπόγραψαν το δίκαιο οι ΗΠΑ. Από την άλλη η Τουρκία γνωρίζοντας ότι αν εφαρμοστεί το δίκαιο δεν έχει υφαλοκρηπίδα που να έχει κοιτάσματα δεν το υπόγραψε και έθεσε ως αιτία πολέμου την εφαρμογή του στο αιγαίο.
Επομένως η Ελλάδα αν τολμήσει να το εφαρμόσει θα οδηγηθεί σε σύγκρουση. Έτσι η Ελλάδα για να μην υπάρξει ποτέ η δυνατότητα να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο οδηγήθηκε στο ευρώ με την προοπτική να δεσμευθεί και να χάσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα (με ένα μνημόνιο ας πούμε) αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε να χρεοκοπήσει.
Ουσιαστικά όμως οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί μέσω της Ελλάδας
δημιουργούν τετελεσμένο για την κατάργηση και την μη εφαρμογή του δικαίου έτσι ώστε και η Ρωσία να χάσει την αρκτική.
Αυτός είναι ο λόγος που ο Πούτιν πρόσφερε 25 δις δάνειο τότε ώστε να μην πάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και η Κίνα άλλα τόσα. για να μην χάσει την αρκτική.
Για αυτό τον λόγο χρεοκοπήσαμε και μπήκαμε στο μηχανισμό στήριξης.
Για να μην υπάρξει ποτέ η πιθανότητα δημιουργίας τετελεσμένου στο αιγαίο για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου που θα μπορεί η Ρωσία να το χρησιμοποιήσει στην Χάγη (ως δεδικασμένο) και να κερδίσει την υφαλοκρηπίδα της αρκτικής.
Όμως ένα μικρό κράτος όπως είναι η Κύπρος στην προσπάθεια της να
επιβιώσει (να μην μπλέξει στο ΔΝΤ) τους χάλασε τα σχέδια. Έκλεισε διμερής συμφωνία με το Ισραήλ που όμως βασιζόταν στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Αυτό όμως ήταν και η ευκαιρία της Ρωσίας για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Για τον λόγο αυτό κατεβάζει τον στόλο με το αεροπλανοφόρο στην μεσόγειο τον Νοέμβριο. Όμως αυτή την στιγμή το Ισραήλ έχει παγιδευτεί όπως και οι ΗΠΑ στο διεθνές δίκαιο που με αυτό κερδίζει η Ρωσία την αρκτική και αυτό δεν το θέλουν καθόλου.
Η Τουρκία νιώθει απομόνωση και γαυγίζει.
Έτσι είναι όλοι παγιδευμένοι.
Μας έσκαψαν το λάκκο και έπεσαν οι ίδιοι μέσα.
Έτσι τώρα η Ρωσία για να ισχυροποιήσει την θέση της και την θέση της Κύπρου παίρνει και αυτή άδεια με την gazprom για εξορύξεις και μάλιστα εκεί που οι τούρκοι την θεωρούν δική τους ζώνη.
Όμως αν γίνει αυτό τέρμα η υφαλοκρηπίδα για την Τουρκία και τέρμα η αρκτική για τους αμερικανούς και ευρωπαίους.
Για τον λόγο αυτό δεν μας δίνουν την έκτη δόση και προσπαθούν να μας κατεβάσουν το κεφάλι κάτω και μιλούν για εκχώρηση κυριαρχίας (το ακούσατε πιστεύω). Με αυτό τον τρόπο θα μας αποδυναμώσουν ηθικά και στρατιωτικά για να είναι πιο βέβαιο το αποτέλεσμα.
Δυο στοιχεία ακόμα που θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων:
1. Το 2010 το τουρκικό ΓΕΕΘΑ μάζεψε τους καθηγητές πανεπιστήμιων και τους ρώτησε αν τα κοιτάσματα στην ανατολική μεσόγειο δικαιολογούν το ρίσκο του πολέμου και η απάντηση τους ήταν ναι.
2. Στις 25 Ιουλίου του 2011 το ΥΠΕΞ της Ρωσίας έβγαλε επίσημη ανακοίνωση που προειδοποιούσε την Τουρκία να μην πειράξει την Κύπρο ειδάλλως………
Όλα αυτά που σας είπα υπάρχουν στο διαδίκτυο και δεν είναι τίποτα απόρρητο
Για τον λόγο αυτό σας τα λέω.
Κάνω μερικές ερωτήσεις λοιπόν μετά από όσα σας παρέθεσα:
ερώτηση 1η: θα επιτεθούν οι τούρκοι είτε σε εμάς είτε στους κύπριους με την ανοχή της Αμερικής μετά από πιθανό ερέθισμα των ισραηλινών;
ερώτηση 2η: αν το κάνει η Τουρκία, δεν δημιουργεί τετελεσμένο για την μη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου χωρίς το Ισραήλ να χάσει την δική του ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα;
ερώτηση 3η: αν παραχωρήσουμε εθνική κυριαρχία λόγω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν δημιουργούν πάλι οι εταίροι μας τετελεσμένο για την μη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και άρα η Ρωσία θα χάσει τελικά την αρκτική;
ερώτηση 4η: θα επιτεθούν οι ρώσοι στην Τουρκία διότι τους χαλάει την δουλειά στον βόρειο πόλο;
ερώτηση 5η: γιατί δεν τους αφήνουμε να σφαγούν μεταξύ τους;
ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα είτε σύμφωνα με την λογική, είτε σύμφωνα με το τι τον συμφέρει να γίνει, είτε σύμφωνα με τον φόβο που τον διακατέχει.
* Δρ. Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου
τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Σερρών
τμήμα γεωπληροφορικής και τοπογραφίας.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: