Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Χωρίς κανένα άλλο σχόλιο... Ξεκινά διάλογος για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια


«Η ελληνική κυβέρνηση μελετά το θέμα και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της, ύστερα από διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου, σχετικά με το ερώτημα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης» αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη και Μαρίας Ρεπούση για τη θεσμική αναγνώριση της ελεύθερης συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Οι δύο βουλευτές έχουν επισημάνει ότι με τον Ν. 3719/2008 δόθηκε δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης αποκλειστικά σε άτομα διαφορετικού φύλου και ότι η διάταξη αυτή δημιουργεί συνθήκες διάκρισης κατά των ατόμων του ιδίου φύλου που επιθυμούν να συνάψουν το συγκεκριμένο σύμφωνο.

Ο κ. Ρουπακιώτης πάντως επισημαίνει ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αγνοεί ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ρυθμίζεται το ζήτημα της συμβιωτικής σχέσης ομόφυλων προσώπων, καίτοι υφίστανται μεγάλες διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες προβλέπουν τον θεσμό της καταχωρημένης συμβίωσης, εν τούτοις σε επίπεδο ΕΕ δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για το εν λόγω ζήτημα».

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είχαν επίσης επισημάνει ότι δημιουργούνται ερωτήματα αν με τον Ν. 3719/2008 παραβιάζεται το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και ότι μερίδα Ελλήνων πολιτών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με αναφορές και για την έλλειψη δυνατότητας αποτελεσματικής προσφυγής σε εθνικά δικαστήρια.

Στο ερώτημα πώς προτίθεται το υπουργείο να αντιμετωπίσει πιθανή καταδικαστική απόφαση από το ΕΔΑΔ, ο κ. Ρουπακιώτης επισημαίνει ότι «πάγια, και προκειμένου η χώρα μας να συμμορφωθεί σε καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ και εν προκειμένω για τις αποφάσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πέραν των ατομικών μέτρων συμμόρφωσης με την καταβολή των τυχόν επιδικαζόμενων ποσών και την λήψη και κάθε άλλου πρόσφορου μέτρου για την αποκατάσταση της νομιμότητας, ως προς τους εκάστοτε προσφεύγοντες, λαμβάνονται κατά περίπτωση και γενικά μέτρα συμμόρφωσης προς αποφυγή μελλοντικών παραβιάσεων, τα οποία ποικίλουν αναλόγως της διαπιστωθείσας παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ως προς την έλλειψη δυνατότητας αποτελεσματικής προσφυγής σε εθνικά δικαστήρια, ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρει ότι «η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου φρονεί ότι εν ανυπαρξία ειδικού ενδίκου βοηθήματος δύνανται ενδεχομένως να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί προσβολής της προσωπικότητας».

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231237025

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ημαρτον..εχουμε λυσει ολα τα θεματα η συμβιωση των ομοφυλοφυλων μας μαρανε...ελεος αδελφοι μπου ελεος!!!

Ανώνυμος είπε...

η Ελλάς του Ντοραντώνη και της Τρόικας "πρωτοπορεί" και σε αυτό !
τί να πείς και τί να γράψεις!
πάντως έπρεπε να το περιμένουμε,καθώς και στη "μαμά Αμερικα",ο μαύρος κι άραχνος έβαλε μπρός να καταργηθεί νόμος του '90,που απαγορεύει τέτοιου είδους γάμους.
λογικό ήταν να εφαρμοστεί και αυτό που γράφετε στα πειραματόζωα του Ελλαδιστάν...
άντε μετά να τους συγχωρήσεις όλους αυτούς...πόσο άγιος να είσαι πιά...?!...πόσο?!

Iωάννης είπε...

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη, Μαρίας Ρεπούση, δεν εκπροσωπούν μόνο εκείνους που τους έδωσαν την ψήφο τους...

Ανώνυμος είπε...

Ηρθε ο καιρος που θα μας παρουσιαζουν το ασπρο μαυρο και το μπλε για ροζ. Αφηστε τους , ολα προβλεπομενα ειναι. Εξαλου ο Κυριος εχει μιλησει και για αυτα. Το τσιπακι που ο μαυρουλης υποχρεωνει να φορεσουν τα αμερικανακια του ,ε; Εδω θα φανει η μαγκια του καθενος! Η ωρα για ομολογια πλησιαζει. Ειμαστε ετοιμοι;