Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Η Νίκη που έγινε Νίκος

Είδηση που διαβάσαμε και την αναρτούμε. Αλήθεια τι να σχολιάσει κανείς;
 
Η πραγματική ιστορία της τροχονόμου που άλλαξε φύλο - Σε ειδικό κέντρο στη Γερμανία η επώδυνη επέμβαση - Μόνο καλά λόγια έχουν να πούν η συνάδελφοί της στην ΕΛ.ΑΣ.
 
Για μία δεκαετία ρύθμιζε κάθε πρωί, την κυκλοφορία στη λεωφόρο Αμαλίας στο ύψος του Ζαππείου. Ψηλόλιγνη, γυμνασμένη και αφοσιωμένη στο καθήκον, η νεαρή Νίκη πήρε μια απόφαση ζωής που έφερε αναστάτωση και αμηχανία σε ολόκληρη την Αστυνομία, αλλά άνοιξε και μια μεγάλη συζήτηση για τα όρια της ελευθερίας και της επιλογής των εργαζομένων, ακόμη και στα Σώματα Ασφαλείας.

Η Νίκη είναι η πρώτη γυναίκα αστυνομικός που προχώρησε σε αλλαγή φύλου και αναμένεται σε λίγες ημέρες να επιστρέψει στην υπηρεσία της ως Νίκος. Ως άνδρας πλέον, μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης στη Γερμανία, δηλώνει στους συναδέλφους της αποφασισμένη να παραμείνει στην ΕΛ.ΑΣ., απόλυτα συνειδητοποιημένη για την επιλογή της και πρόθυμη να παλέψει με αξιοπρέπεια για να υπερασπιστεί την απόφασή της να αλλάξει φύλο...

Στην Τροχαία όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη νεαρή αρχιφύλακα. «Δέκα χρόνια», λένε, «στην υπηρεσία δεν έδωσε ποτέ το παραμικρό δικαίωμα». Κανένας δεν ήξερε τον αγώνα που έδινε μέσα της η 31χρονη, αφού ένιωθε άνδρας φυλακισμένος σε γυναικείο κορμί. Κανείς δεν γνώριζε για την απόφασή της να προχωρήσει σε μια σειρά ορμονικών θεραπειών και επεμβάσεων στη Γερμανία προκειμένου να αποκτήσει το φύλο στο οποίο η ίδια ένιωθε ότι ανήκει. Οταν στις αρχές Μαρτίου επιστρέψει στην υπηρεσία της, μετά την αναρρωτική άδεια που έχει πάρει, θα περάσει από ειδική υγειονομική επιτροπή, σειρά εξετάσεων και ψυχομετρικών τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ικανή να φέρει όπλο και να υπηρετεί σε μάχιμες υπηρεσίες.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., μουδιασμένο και ανέτοιμο να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, αποφεύγει προς το παρόν να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση που αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση. «Κανένα σχόλιο, ουδεμία διευκρίνιση», είναι η απάντηση που πήρε το «ΘΕΜΑ» όταν ζήτησε επίσημη τοποθέτηση από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Από την Κρήτη στην Τροχαία
Η Νίκη, όπως την περιγράφουν άνθρωποι που τη γνώρισαν ως αρχιφύλακα της Τροχαίας, ήταν ένα κορίτσι που επέλεξε μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων να περάσει στην ΕΛ.ΑΣ. Με καταγωγή από την Κρήτη, με το που τελείωσε τη σχολή τοποθετήθηκε στην Τροχαία Αθηνών όπου και έμεινε όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κάθε πρωί έπιανε πόστο στη λεωφόρο Αμαλίας στο ύψος του Ζαππείου και ρύθμιζε την κυκλοφορία των οχημάτων. «Ως γυναίκα, έμοιαζε με τα δεκάδες κορίτσια που εργάζονται στην Αστυνομία. Ψηλή και γυμνασμένη, αποτελούσε τη χαρακτηριστική εικόνα του νέου αίματος της ΕΛ.ΑΣ.», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» συνάδελφός της και προσθέτει: «Βέβαια, πολλοί ήταν αυτοί που διέκριναν έναν δυναμισμό, δείχνοντας ότι έκρυβε ένα αντράκι μέσα της. Ωστόσο τίποτε δεν φανέρωνε τις προθέσεις της».

Εκτός Αστυνομίας λίγοι ξέρουν πώς περνούσε τις ώρες της η Νίκη. Με ποιους έκανε παρέα και πού σύχναζε. Το σίγουρο είναι ότι αγαπούσε τον αθλητισμό, γυμναζόταν καθημερινά και έπαιρνε μέρος σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στην Αθήνα. Από μαραθώνιο μέχρι ποδηλατοδρομίες.

Το τελευταίο διάστημα, παίρνοντας τον βαθμό του αρχιφύλακα, η Νίκη έφυγε από τις υπηρεσίες του δρόμου και μεταφέρθηκε στα γραφεία. Είχε τοποθετηθεί σε ένα κομβικό πόστο, αφού είχε να κάνει με όλα τα επιχειρησιακά πλάνα της Τροχαίας Αθηνών.

Η μεγάλη απόφαση και οι επεμβάσεις στη Γερμανία
Αρχές του χρόνου πήρε την απόφαση να κάνει τη μεγάλη αλλαγή. Ελάχιστοι άνθρωποι γνώριζαν ότι η σταδιακή μεταμόρφωση της 31χρονης αρχιφύλακα δεν ήταν τυχαία αλλά αποτέλεσμα μιας συνειδητής επιλογής που προέκυψε έπειτα από βαθιά σκέψη. «Παρατηρούσαμε ότι άρχιζε προοδευτικά να μεταμορφώνεται. Σε αυτό βοήθησε και η σωματοδομή της. Ετσι, μάθαμε ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε επέμβαση αλλαγής φύλου και ότι θα άλλαζε την ταυτότητά της αποκτώντας αντρικό όνομα», τονίζει άνθρωπος που τη γνωρίζει καλά και προσθέτει: «Πριν πάρει την αναρρωτική άδεια, είχαμε πλέον συνηθίσει να την αποκαλούμε Νίκο και να γράφουμε το αντρικό όνομα στις υπηρεσίες που ανελάμβανε».

Το τελικό στάδιο της μεγάλης αλλαγής περιελάμβανε χειρουργικές επεμβάσεις σε ειδικό ιατρικό κέντρο στη Γερμανία. Εκεί, η Νίκη μπήκε σε μια επώδυνη διαδικασία προκειμένου να πετάξει για πάντα τη γυναικεία της ταυτότητα και να εξέλθει ως Νίκος. Οπως λένε οι πληροφορίες, όλα πήγαν καλά, η Νίκη επέστρεψε στην Ελλάδα ως Νίκος και μάλιστα έχει ήδη προβεί και στο τελευταίο διαδικαστικό στάδιο, την αλλαγή της ταυτότητάς της.

Οι επιτροπές και οι θεραπείες

Μετά το τέλος της μακράς αναρρωτικής άδειας, ο Νίκος πλέον, δεν θα επιστρέψει άμεσα στη Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αττικής όπου ανήκει, αλλά θα περάσει από μια σειρά διαδικασιών προκειμένου να αξιολογηθεί και αναλόγως να αξιοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Στο αρχηγείο, η περίπτωση της Νίκης εξελίχθηκε σε σοβαρό πονοκέφαλο. Οι αρχικές σκέψεις για απόταξή της προσέκρουσαν στον φόβο των αντιδράσεων, αλλά και των δικαστικών εμπλοκών που θα αντιμετώπιζε η Αστυνομία έτσι και η εργαζόμενη προσέφευγε στη Δικαιοσύνη. Ψάχνοντας, τα στελέχη του υπουργείου διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια ανάλογη περίπτωση ενός εργαζομένου που έγινε γυναίκα στο στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών, χωρίς ο στρατός να τον απολύσει από τις τάξεις του. Ως γυναίκα, δέχτηκε πόλεμο από τους ανωτέρους του, όμως τελικά δεν κατάφεραν να τον απομακρύνουν αφού με αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες πέτυχε να παραμείνει στη θέση του. Με αυτό το δικαστικό προηγούμενο, η ΕΛ.ΑΣ. επέλεξε να αντιμετωπίσει την περίπτωση της Νίκης με κατανόηση.

Αναμένεται μάλιστα τις επόμενες ημέρες που θα περάσει από την υγειονομική επιτροπή της ΕΛ.ΑΣ., να περάσει και από ψυχιάτρους και αν, όπως λένε οι πληροφορίες, διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τότε η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να τον κρατήσει στη θέση του. Αξίζει να τονιστεί ότι η πλειονότητα των συναδέλφων της βλέπει με συμπάθεια και χωρίς ίχνος ρατσισμού την απόφαση ζωής της Νίκης. Οπως λένε, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τη δουν ξανά στη θέση της και μάλιστα να συνεργαστούν μαζί της.

“Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου θέματος και οι διαστάσεις που έχει λάβει αποδεικνύουν ότι η κοινωνία μας δεν έχει απαγκιστρωθεί από τέτοιου είδους ταμπού. Ο συνάδελφος είναι ένας από μας και έτσι τον αντιμετωπίζουμε. Οι ειδικοί φυσικά θα κρίνουν αν υπάρχουν κάποιου άλλου είδους διαταραχές, που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων” επισημαίνει ο κ. Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.

«Οι επιλογές του καθενός είναι σεβαστές. Τον συγκεκριμένο συνάδελφο δεν τον γνωρίζω προσωπικά, όμως από τη στιγμή που κριθεί από την αρμόδια επιτροπή ότι θα είναι σε θέση να εκτελεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, οι προσωπικές του επιλογές δεν αφορούν κανέναν παρά μόνο τον ίδιο», λέει στο «ΘΕΜΑ» το μέλος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Δημήτρης Καραγιαννόπουλος, ενώ ο αναπληρωτής υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων κ. Σταύρος Μπαλάσκας προσθέτει: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε Ελληνα πολίτη, είτε είναι ένστολος είτε όχι, να προσδιορίζει τον εαυτό του και τη σεξουαλικότητά του. Από εκεί και πέρα, όταν προκύπτουν κάποια προβλήματα για τη λειτουργία του ατόμου σε κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, θα πρέπει να λύνονται με τρόπο δημοκρατικό και με προσοχή, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα γενικότερα στην ΕΛ.ΑΣ. και τη λειτουργία αυτής. Πλέον, πλέουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μας διακατέχει ρατσισμός ή ρατσιστικές τάσεις για το συγκεκριμένο περιστατικό».

ΠΗΓΗ: http://news.gr.msn.com/%ce%b7-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%b3%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-1
και http://www.protothema.gr/greece/article/356786/i-trohonomos-pou-egine-adras-eimai-perifanos-gia-tin-apofasi-mou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: