Στην Ελλάδα οι προοδευτικοί και οι κουλτουριάρηδες αγωνίζονται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Γιατί ποτέ όλοι αυτοί δεν αγωνίστηκαν με το ίδιο πάθος για τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας της Πόλης; Εκεί όλα καλά τα βλέπουν και υποστηρίζουν μάλιστα με σθένος την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Εμείς εδώ παρέχουμε σε όλους δυνατότητα να μορφωθούν, Έλληνες και ξένους, νόμιμους και παράνομους. Εκεί όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και όλα τα δεχόμαστε απλά και παθητικά. Μα τι μετάλλαξη είναι αυτή που μας συμβαίνει;
Διαβάστε το παρακάτω μικρό κείμενο που λάβαμε για τα Ελληνικά σχολεία της Πόλης.
Ο Βαλάντης Μιχαϊλίδης είναι ο μοναδικός μαθητής της τετάρτης τάξης του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου της περιοχής Καντί Κόι (Kadıköy) στην Κωνσταντινούπολη. Στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν 22 σχολεία, στα οποία φοιτούν συνολικά 214 μαθητές.
Ο αριθμός των μαθητών στα ελληνικά σχολεία της πόλης μειώνεται συνεχώς. Η Hürrıyet μάλιστα σχολιάζει σε δημοσίευμα, ότι με ελληνικό πληθυσμό περίπου 3.000 στην Τουρκία, μόλις 10 από τα ελληνικά σχολεία έχουν εγγεγραμμένους μαθητές, πολλοί από τους οποίους φοιτούν στις ίδιες συνθήκες με το Βαλάντη.
Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης, που υπεγράφη το 1923, μόνο οι Έλληνες με τουρκική υπηκοότητα, μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στα ελληνικά σχολεία της Τουρκίας, αυξάνοντας τη δυσκολία για εγγραφή. Δεν επιτρέπεται στα παιδιά των Ελλήνων πολιτών να φοιτήσουν. Πριν τέσσερα χρόνια συντάχθηκε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στα παιδιά με ξένη υπηκοότητα να γραφτούν στα σχολεία, το οποίο όμως δεν υποστηρίχθηκε από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), οπότε και τελικά δεν εγκρίθηκε.
Σαν αποτέλεσμα, το ελληνικό Δημοτικό που βρίσκεται στην περιοχή Μπακίρ Κόι (Bakırköy) της Κωνσταντινούπολης δεν έχει μαθητές εδώ και έξι χρόνια. Το Μαράσλειο Δημοτικό Σχολείο στο Φανάρι έχει μόλις έξι μαθητές. Το σχολείο με τους περισσότερους μαθητές στην πόλη είναι το Ζάππειο Λύκειο, με 120 μαθητές. Το ελληνικό γυμνάσιο και λύκειο στο Φανάρι έχει 60 μαθητές, ενώ το Ζωγράφειο Λύκειο της περιοχής Ταξίμ (Taksim), το οποίο ιδρύθηκε πριν 117 χρόνια, αριθμεί 41 μαθητές στην έκτη δημοτικού και στην πρώτη και δευτέρα γυμνασίου.
“Μην αφήσετε την αυλαία να κλείσει. Αφήστε τα σχολεία αυτά ανοιχτά σε όλους επιθυμούν να μάθουν Ελληνικά,” δήλωσε ο Γιάννης Ντεμιρτζίογλου, διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου.
http://eu.greekreporter.gr/?p=2522
1 σχόλιο:
Ξέρετε, θεωρώ υποχρέωση μου, να αγωνίζομαι για ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες της χώρας μας.
Συνάμα όμως, έχω την απαίτηση, ο κάθε ΝΟΜΙΜΟΣ μετανάστης,-και φυσικά δεν συζητώ για παράνομους- να σέβεται την χώρα που τον φιλοξενεί!Δεν τον έπιασε κανείς από το αυτί και τον έφερε με το ζόρι!Π.χ. εάν εγώ επιλέξω να έρθω να μείνω στο σπίτι σας, οφείλω να προσαρμοστώ στις δικές σας συνήθειες και στους δικούς σας κανόνες. Είναι απλά τα πράγματα!
Επίσης, όπως οι ηγέτες τους, θέλουν να σεβαστούμε τα δικά τους πιστεύω, η λογική λέει πως κι εκείνοι πρέπει να πράξουν το ίδιο! Όχι διαφορετικά μέτρα και σταθμά!
Ελπίζω να μην σας κούρασα...
Σας εύχομαι Καλή εκπομπή!
Δημοσίευση σχολίου