Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Φώτης Κόντογλου- Το δίπορτο

Τι να πει κανένας για εκείνους που λέγονται χριστιανοί, που πάνε στην εκκλησία και παρακαλούνε τον Θεό να τους βοηθήσει στη ζωή, και που λένε πως έχουνε την ελπίδα τους στο Χριστό, στην Παναγία και στους Αγίους, κι’ από την άλλη μεριά είναι φιλάργυροι, δεν δίνουνε τίποτα στ’ αδέρφια τους, τους φτωχούς, κι’ ολοένα μαζεύουνε χρήματα και πλούτη;


Στη ζωή μου είδα πως οι τέτοιοι λεγόμενοι χριστιανοί είναι οι περισσότεροι, κι’ απορεί κανένας πως μπορούνε να συμβιβάσουν μια ζωή συμφεροντολογική, με τα λόγια του Χριστού, που λέει και ξαναλέει: «Μη φροντίζετε για το τι θα φάτε και για το τι θα πιείτε και για το τι θα ντυθείτε. Κοιτάξετε τα πουλιά, μήτε κοπιάζουν, μήτε μαζεύουν, και όμως ο Πατέρας τους ο ουράνιος τα θρέφει. Κοιτάξετε με πόση μεγαλοπρέπεια είναι ντυμένα τα αγριολούλουδα, που κι’ ο ίδιος ο Σολομώντας δεν στολίσθηκε σαν αυτά τα τιποτένια λουλούδια. Λοιπόν, αν για το χορτάρι του χωραφιού, που σήμερα λουλουδίζει κι’ αύριο το καίουνε στον φούρνο, φροντίζει ο Πατέρας σας που είναι στον ουρανό, πόσο περισσότερο θα φροντίσει για σας, ολιγόπιστοι;».

Αυτά είναι λόγια καθαρά, απλά, σίγουρα, και δείχνουν πως πρέπει να είναι η βάση και το θεμέλιο της διδασκαλίας του Χριστού. Γιατί πως μπορεί να έχει πίστη στον Χριστό ένας άνθρωπος, και μαζί να είναι κολλημένος στα χρήματα και στο συμφέρον, πολλές φορές μάλιστα περισσότερο κι’ από τους άθεους; Θα πει πως νομίζει πως θα ξεγελάσει τον Θεό. Αλλά «Θεός ου μυκτηρίζεται» δηλ., ο Θεός δεν περιπαίζεται.

Και όμως, η πονηρή γνώμη του ανθρώπου όλα μπορεί να τα συμβιβάσει: Να είναι γαντζωμένος καλά στο χρήμα, δηλαδή στο διάβολο, που τον λέγει ο Χριστός Μαμωνά, θεό της φιλαργυρίας, και τον ίδιο καιρό να παρουσιάζεται για χριστιανός, να πηγαίνει στην εκκλησιά, να κάνει σταυρούς και μετάνοιες, να κλαίει πολλές φορές από την αγάπη του για τον Χριστό, αλλά να μη μπορεί να ξεγαντζωθεί από τα λεφτά κι’ από τη μανία του παρά. Λογική δεν χωρά καθόλου σ’ αυτούς. Είναι ολότελα αναίσθητοι και πονηροί, κι’ ό,τι κάνουν το κάνουν για να το έχουν δίπορτο, κι’ ό,τι κερδίζουν. «Βάστα γερά, σου λέει τα λεφτά, που είναι χειροπιαστά, άναβε και κανένα κερί, κάνε και καμιά μετάνοια, για νάχεις το μέσο και με τον Χριστό. Αν βγούνε αληθινά τα λόγια του για παράδεισο και για κόλαση, έχουμε κι’ από κει τη σιγουράντζα. Ό,τι και να γίνει, είναι κανένας κερδισμένος».

ΠΗΓΗ: http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.gr/2014/03/blog-post_12.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

προς τί η μεγάλη γραμματοσειρά....?
μήπως όλοι δεν κάνουμε τα ίδια λάθη,είτε απο αδεξιότητα,είτε απο άγνοια ή ακόμα και εν γνώση μας?
ο αναμάρτητος...ξέρετε.

Ανώνυμος είπε...

όλοι μας ψαχνόμαστε να έχουμε χρήματα,τώρα πλέον που είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα.
εγώ για παράδειγμα θα ήθελα να κερδίσω το τζόκερ,και να έχω του κόσμου τα λεφτά!!!
άντε και το κέρδισα...αν μοιράσω τα χρήματα σε αυτούς που δεν έχουν να φάνε(όχι για να σωθώ ή να πάω στον παράδεισο),δεν βλέπω που είναι το κακό.
εξαρτάται πως το διαχειρίζεσαι το καθετί...τή ζωή που σου δόθηκε,τα χρήματα που σου δόθηκαν,την υγεία σου,και οτιδήποτε καλό σου δίνει ο πανάγαθος Θεός.
το τί κάνεις με αυτό είναι το θέμα,όχι να απαξιώνουμε το οτιδήποτε.Εστω κι αν έχω καταλήξει να μισώ το χρήμα,θα ήμουν πανευτυχής να έχω τρισεκατομύρρια ευρώ,για να δίνω...!
Αλλά και πάλι...αν τα έχεις μετά γλυκαίνεσαι και κάνεις άλλα ντ'άλλων καμμιά φορά.
Όλα θέλουν μια ισσοροπία,και μόνο ο Θεός μπορεί να σε φωτίσει(ότι καλό κι αν σου έδωσε)να το διαχειριστείς ορθά!