Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

«Μεταμοσχεύσεις Δωρεά ἤ ἀφαίρεση ζωῆς;»

Σημείωση: Όσοι βρεθήκαμε εκεί συγκλονιστήκαμε με όσα ακούστηκαν και προβλήθηκαν. Το ίδιο και όσοι παρακολούθησαν απ' ευθείας την ημερίδα από την Πειραϊκή Εκκλησία. ΠΡΕΠΕΙ όλοι μας ΆΜΕΣΑ να υπογράψουμε τη δήλωση που θα βρείτε σε link στο τέλος της ανάρτησης και να την στείλουμε στον Ε.Ο.Μ. Είναι θέμα σωτηρίας ψυχών!!!

Μέ τίς εὐλογίες τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Πειραιῶς καί Γλυφάδας ἡ ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ καί ἡ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΙΩΣΥΝΗ πραγματοποίησαν τό Σάββατο 20 Ἀπριλίου 2013 στό Στάδιο εἰρήνης καί Φιλίας ἡμερίδα μέ θέμα «Μεταμοσχεύσεις Δωρεά ἤ ἀφαίρεση ζωῆς;» Καθηγητές Πανεπιστημίου, γιατροί, Θεολόγοι καί νομικοί τοποθετήθηκαν μέ ἀδιάσειστα ἐπιχειρήματα ἀρνητικά στήν ἀφαίρεση μονῶν ζωτικῶν ὀργάνων.
Ἀπό ἰατρικῆς πλευρᾶς ἀποδείχτηκε ὅτι τό μή ἀναστρέψιμο κῶμα πού ὁρίζεται ὡς «ἐγκεφαλικός θάνατος» εἶναι κατάσταση ζωῆς καί γι΄αὐτό ὁ τελευταῖος δέν γίνεται δεκτός ὁμοφώνως ἀπό τήν παγκόσμια ἐπιστημονική κοινότητα. Ὁ ἐγκέφαλος δέν εἶναι ὁ κεντρικός ρυθμιστής πού καθιστᾶ ζωντανό καί ἑνιαῖο τόν ἀνθρώπινο ὀργανισμό. Ὁ «ἐγκεφαλικός θάνατος» ἀποτελεῖ μόνο μιά ἰδεολογική κατασκευή κατάλληλη γιά τήν ἀφαίρεση ὀργάνων οὐσιαστικά ἀπό ζωντανούς δότες.
Καὶ οἱ δύο νόμοι τῶν μεταμοσχεύσεων ἐξάλλου ἀντιτίθενται στὰ μὴ ἀναθεωρητέα ἄρθρα 2 παρ. 1 καὶ 5 παρ. 1 τοῦ συντάγματος, καθὼς θίγουν τὸν πυρήνα τῆς ἀξίας τοῦ προσώπου, ἡ ὁποία ἀκολουθεῖ τὸν ἄνθρωπο καὶ μετὰ θάνατον. Χειρότερα ἀκόμη, ὁ Ν. 3984/11 μέ τήν δῆθεν βελτίωσή του ἀπό τόν Ν. 4075/12 δίνει τή δυνατότητα ἀφαιρέσεως ὀργάνων ἀπό «ἐγκεφαλικά νεκρό», χωρίς νά ἔχει προηγηθεῖ ρητῶς ἡ συγκατάθεσή του, πράγμα πού φανερώνει ἔλλειψη σεβασμοῦ τοῦ ἀνθρωπίνου σώματος, ἀλλά καί μεταχείρισή του ὡς κρατική ἰδιοκτησία, δημιουργώντας τίς ἰδεολογικές προϋποθέσεις γιά ἕνα βδελυκτό ἐμπόριο ἀνθρωπίνων ὀργάνων.
Θεολογικά ἐξεταζόμενος ὁ «ἐγκεφαλικός θάνατος» καί ἡ ἀφαίρεση ὀργάνων ἀποδείχτηκαν ἀσύμβατα μέ τήν ὀρθόδοξη εὐαγγελική καί πατερική διδασκαλία. Ἡ ψυχή, σύμφωνα μέ τούς ἁγίους Πατέρες ὑπάρχει «ἐξ ἄκρας συλλήψεως», πρό τῆς δημιουργίας τοῦ ἐγκεφάλου, βρίσκεται σέ ὅλα τά μέλη τοῦ σώματος τά ὁποῖα συγκρατεῖ καί ζωογονεῖ καί σέ περίπτωση καταστροφῆς ἑνός μέλους, ζεῖ στά ὑπόλοιπα μέλη. Ὁ Θεάνθρωπος Χριστός πού προσέλαβε τήν ἀνθρώπινη φύση, τήν ἀνέστησε καί τήν ἀνέβασε ὁλόκληρη στή θεία δόξα, φανερώνοντας τήν ἀγάπη καί τό σεβασμό Του στήν ἀκεραιότητα τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου.
Ὡς πρακτικό ἀποτέλεσμα τῆς ἡμερίδας προτάθηκε ἀπό τούς διοργανωτές ἡ συμπλήρωση ὑπεύθυνης δηλώσεως περί ἀρνήσεως ἀφαιρέσεως ζωτικῶν ὀργάνων.
Μετά τό πέρας τῶν εἰσηγήσεων ἀναγνώσθηκαν τά Πορίσματα τῆς Ἡμερίδας καί Ψήφισμα πού ἐγκρίθηκε ὁμοφώνως.
 
Βρείτε την υπεύθυνη δήλωση, συμπληρώστε την και επικυρώστε το γνήσιο της υπογραφής σε ένα ΚΕΠ. Στη συνέχεια στείλτε την δήλωση στον ΕΟΜ.

23 σχόλια:

tom είπε...

Παρακολούθησα των ημερίδα και ομολογώ οτι είμαι διχασμένος διότι έχω διαβάσει και την ανακοίνωση του 1999 της εκκλησίας της Ελλάδος στο site της., δεν θα έπρεπε να υπαρχει μια μόνο άποψη ;

Όπου Γης - Στις Ορθόδοξες Γειτονιές του Πλανήτη είπε...

Τα πάντα στην ημερίδα ήταν ξεκάθαρα και διαφωτιστικά. Τα κείμενα της Επιτροπής Βιοηθικής δεν είναι θέση της Εκκλησίας, αλλά απόψεις και μάλιστα ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ. Με βιαστικές κινήσεις και υπό τον έλεγχο εγχώριας και ξένης "μαφίας" όπως καταγγέλθηκε και στην ημερίδα... Επιτέλους, υπό τα νέα δεδομένα θα έπρεπε και η Εκκλησία μας να πάρει μία πιο ξεκάθαρη θέση... Μας έβαλαν τα γυαλιά οι Ρωμαιοκαθολικοί που κατέληξαν έπειτα από μεγάλη επιστημονική σύνοδο να μην αποδέχονται τις μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες, χαρακτηρισμένους δήθεν ως εγκεφαλικά νεκρούς. Στην ημερίδα του Σαββάτου ακούστηκαν τα λάθη και οι αστοχίες στα κείμενα της Επιτροπής Βιοηθικής... Ο Θεός να φυλάει!

X είπε...

Οι μεταμοσχεύσεις γίνονται αφού έχει βεβαιωθεί οτι δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας και αν γίνει κάτι τέτοιο, θα μιλήσουμε για θαύμα και νεκρανάσταση!Άλλωστε σε πολλές εγχειρησεις σημερα σταματουν την καρδιά και την επαναφέρουν!
Ναι, ίσως η άποψή μου δε γίνεται αποδεκτή γι'αυτό θα τη συνοδεύσω με μια παρότρυνση: Σε επόμενη τέτοια συνάντηση φέρτε ΕΙΔΙΚΟΥΣ, δηλαδή γιατρούς που να έχουν ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το θέμα κι όχι παράπλευρες ειδικότητες όπως ογκολόγους και φέρτε και την άλλη άποψη.
Καμιά φορά οι ..έξω ίσως να μην έχουν άδικο που μας ορίζουν σαν "πρόβατα"...

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε. Είμαι ιατρός και θεολόγος και αντιλαμβάνομαι ότι δε μπορούμε να λύσουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα, που ακόμα και οι πλέον επαΐοντες δεν έχουν απόλυτα σαφή εικόνα, μέσω σχολίων. Απλά θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο ότι το θέμα είναι καθαρά ιατρικό, έγκειται δηλαδή στο αν ο άνθρωπος που έχουμε μπροστά μας είναι όντως νεκρός ή όχι. Γι' αυτό θα παρακαλούσα όσοι δεν είναι επιστήμονες ειδικοί επ'αυτού ας είναι πιο φειδωλοί στο να εκφέρουν γνώμη...

Όπου Γης - Στις Ορθόδοξες Γειτονιές του Πλανήτη είπε...

Στην άψογη ημερίδα που διοργανώθηκε στο Σ.Ε.Φ. μίλησαν άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα σοβαρά και παρουσίασαν μελέτες, στοιχεία και καιντοκουμέντα. Η αλήθεια πονάει. Φυσικά αρκετοί δεν θέλουν να αποδεχτούν αυτή την αλήθεια. Το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα, πέρα από θρησκευτικές πεποιθήσεις, είναι διχασμένη, αποδεικνύει πως κάτι δεν πάει καλά με το θέμα αυτό. Αυτή είναι και μία επιπλέον απόδειξη για την προχειρότητα με την οποία στήθηκε η απάτη του εγκεφαλικού θανάτου. Τα σχόλια είναι ελέυθερα σε αυτό το Blog. Οι απόψεις είναι σεβαστές. Η αλήθεια είναι πάντα μία. Αν την αποδέχομαστε ή όχι είναι θέμα προσωπικής επιλογής και ελευθερίας. Το σημαντικό πάντως ήταν και παραμένει η σωτηρία της ψυχής και όχι η ευζωία ή η μακροζωία... Ο αγώνας θα πρέπει να είναι ουσιαστικός και πνευματικός. Ο Θεός ας μας φωτίζει όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Δε θέλω να αναφερθώ σε στιγμές της ημερίδας που πραγματικά με προβλημάτισαν για τη μονομέρεια και το φανατισμό τους... Περιμέναμε κάτι πιο ουσιαστικό αντί για φωνασκίες και επίδοξους Τριανταφυλλόπουλους... Αντίθετα, ο κ.Παναγόπουλος και ο κ.Καρακατσάνης μίλησαν λογικά και σε συνάφεια με το θέμα, για παράδειγμα. Επειδή μάλλον δεν έχετε άμεση επιστημονική γνώση σε ιατρικά θέματα, υπάρχουν πολλά θέματα που η επιστημονική κοινότητα δε συμφωνεί γιατί δεν υπάρχει απόλυτα σαφής εικόνα και σ'αυτά εντάσσεται και ο εγκεφαλικός θάνατος. Κι όπως εγώ και ο καθένας που δεν έχει σπουδάσει οικονομικά για παραδειγμα δε μπορεί να έχει επαρκώς τεκμηριωμένη άποψη για την οικονομική κρίση, έτσι και σ'αυτο το θέμα οι μη ειδικοί ας είναι λίγο πιο διστακτικοί στην εκφορά άποψης. Συνετά πράττουσα και η Εκκλησία δεν έχει εκφράσει επίσημη θέση ακόμη. Όσο για το πρώτο μας μέλημα εννοείται ότι είναι η σωτηρία της ψυχής και όχι η επίτευξη οποιουδήποτε είδους ευδαιμονίας... Να με συγχωρείτε που μακρηγόρησα αν και Μ.Σαρακοστή... "Πνεύμα αργολογίας μη μοι δως..." Καλή μας φώτιση!

Όπου Γης - Στις Ορθόδοξες Γειτονιές του Πλανήτη είπε...

Οι καθηγητές ιατροί που μίλησαν στην ημερίδα λεθεσαν το θέμα στη σωστή του βάση. Αν κάποιος έβλεπε την εισήγηση του κ. Καρακατσάνη για μία ώρα και 3 λεπτά θα έμενε με το στόμα ανοιχτό. Ο άνθρωπος χωρίς ακρότητες μόνο που δεν έκλαψε παρουσιάζοντας στοιχεία και έρευνες. Και στην αίθουσα δεν ακουγόταν κιχ! Αυτά τα στοιχεία αρκούν από μόνα τους να πείσουν και τους πιο δύσπιστους ότι δεν πάει καλά το θέμα με τον εγκεφαλικό θάνατο. Ο ζωντανός άνθρωπος δεν παύει να έχει αξία ουσιαστική λόγω της συνάφειας ψυχής και σώματος. Και ο εγκεφαλικά νεκρός είναι ένας ζωντανός άνθρωπος!!! Τα λόγια περιττεύουν... Όσο για κάποιες άλλες πιο άστοχες τοποθετήσεις, που αναφέρεται στο σχόλιό σας πως ακούστηκαν εκείνη τη μέρα, ας κρατήσουμε τις πιο ωφέλιμες... Σαν τις μέλισσες. Μακάρι ο Θεός να φωτίσει όλων το μυαλό και τη σκέψη για να μην χάνονται οι ψυχές...

Ανώνυμος είπε...

Στα σοβαρά και αξιόλογα επιχειρήματα που μόνοι οι καθηγητές ιατροί ανέπτυξαν σ'αυτή την ημερίδα υφίστανται και ανάλογες σοβαρότατες αντικρούσεις από αξιόλογους επιστήμονες-συνειδητά μέλη της εκκλησίας, που αξίζει να μελετήσει κανείς που αναζητά με γνησιότητα και νηφαλιότητα, χωρίς αψυχολόγητους φανατισμούς την αλήθεια. Η συναισθηματική φόρτιση και η ησυχία στην αίθουσα δεν αποτελούν κριτήριο εγκυρότητας ασφαλώς... Η αντιπαραβολή επιστημονικών επιχειρημάτων και από τις δυο πλευρές (αναζητήστε μια ΤΕΤΟΙΑ ημερίδα, που να ακούγονται ισότιμα και οι δυο πλευρές) αν κάποιος έχει και την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση για να κατανοήσει το βάθος των επιχειρημάτων, θα τον οδηγήσει να αντιληφθεί γιατί ο εγκεφαλικός θάνατος είναι ένα θέμα χωρίς απόλυτα σαφή γνώση ακόμα τουλάχιστον. Συμφωνώ απόλυτα σ'αυτό που λέτε για το ζωντανό άνθρωπο, έχει αξία μοναδική και ανυπέρβλητη!! Γι'αυτό και εξ αρχής σας έθεσα ότι το θέμα είναι καθαρά ιατρικό, δηλαδή αν ο εγκεφαλικός θάνατος είναι όντως θάνατος ή όχι... Κι αν σ'αυτό δε μπορούν να απαντήσουν ακόμα οριστικά οι γιατροί, πόσο φαιδρό είναι να έχουν άποψη οι υπόλοιποι...

Όπου Γης - Στις Ορθόδοξες Γειτονιές του Πλανήτη είπε...

Είναι ελεύθερη επιλογή καθενός να πιστεύει ό,τι νομίζει. Δύο μικρά σχόλια θα μας επιτρέψει ο ανώνυμος φίλος μας: 1) Δεν διοργανώσαμε εμείς την ημερίδα, άρα ποιος θα μπορούσε να κληθεί να μιλήσει δεν είναι θέμα που θα μπορούσαμε εμείς να έχουμε λόγο. 2) Εμείς είμαστε ξεκάθαρη στη θέση μας, την οποία τη λέμε εδώ και καιρό, πέρα από ημερίδες: Ο εγκεφαλικός θάνατος ΔΕΝ είναι ο οριστικός και απόλυτος θάνατος. Δυστυχώς οι υπέρμαχοι αυτής της επινόησης δεν έχουν κατανοήσει τη σκοπιμότητα εφεύρεσης αυτής της ιδέας και προφανώς διαγράφουν το θαύμα από τη ζωή μας, που δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα στη ζωή των Χρισταινών. Δεν είναι ιατρικό θέμα. Οι ιατροί επιστήμονες έτσι κι αλλιώς διαφωνούν, άρα κάτι ΔΕΝ πάει καλά στην ιστορία. Είναι ένα πνευματικό θέμα στο οποίο οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες. Δεν γίνεται διαλογος με επιστήμονες, αλλά ενημέρωση με πιστούς. Μήπως και όλοι οι κορυφαίοι ιατροί καθηγητές που συγκεντρώθηκαν πριν από λίγα χρόνια στο Βατικανό και εκείνοι ήταν φανατισμένοι; Γι' αυτό και πήραν ξεκάθαρη θέση κατά του εγκεφαλικού θανάτου; Η ρατσιστική-ναζιστική επιλογή του ποιος αξίζει να ζήσει και ποιος μπορέι να πεθάνει, μπορεί να διακαιώσει ηθικά τις ανθρώπινες επιλογές; Ας διαγράψουμε πλήρως το Θεό από τη ζωή μας και ας αποφασίζουν τρεις γιατροί (σύμφωνα με το νόμο) πότε ζει και πότε πεθαίνει κάποιος. Και κάτι τελευταίο που αποδεικνύει τη σκοπιμότητα: αν ο νόομος έλεγε πως οι εγκεφαλικά νεκροί απλά αποδεσμεύονται από τη μηχανική υποστήριξη και δεν τους αφαιρούν τα όργανα (όντας εν ζωή με καρδια που ακόμα χτυπά), τότε κανένας δεν θα έκανε σήμερα κουβέντα για το θέμα αυτό. Δεν θα είχε ενδιαφέρον χωρίς τις μεταμοσχεύσεις. Οι άνθρωποι που είναι ενεργά και με συνείδηση μέλη της Εκκλησίας θα πρέπει να λειτουργούν με πιο πνευματικά (ακόμα πιο σωστά με αγιοπνευματικά) κριτήρια και όχι αυστηρά επιστημονικά. Η πλάνη πάντα κρυβόταν σε ενεργά μέλη της Εκκλησίας, που οι διάφοροι πειρασμοί οδηγούσαν σε στρεβλώσεις και αλλαγές... Αν σταθούμε με προσευχή στο θέμα αυτό, όλοι μας, σίγουρα ο Θεός μας θα φωτίσει τους πάντες προς το συμφέρον των ψυχών.

Ανώνυμος είπε...

Θλίβομαι για το πνεύμα της απάντησής σας και ακόμα περισσότερο θλίβομαι για το ότι φτάσαμε να στηρίζουμε τις ιδέες μας σε συνέδρια του Βατικανού... Αν είναι δυνατόν! Κι αυτοί τουλάχιστον έχουν και μια Ιερά Εξέταση στην ιστορία τους. Συνάδουν με την αγιοπνευματική οπτική της Ορθοδοξίας μας όλα αυτά..; Σέβομαι απόλυτα το 1ο σχόλιό σας. Κάτι θα πω πάνω στο 2ο μόνο, αν και σε κάθε άλλη περίπτωση θα έκρινα ανάξιο λόγου να συνεχίσω τη συζήτηση αν ο συνομιλητής διακατέχεται από μισαλλοδοξία. Αλλά δεν το θεωρώ αυτό και απαντώ.
Ας υποθέσουμε ότι ο εγκεφαλικός θάνατος δεν είναι θάνατος. Τότε ναι, το θέμα είναι πνευματικό, συζητάμε για το αν μπορούμε να θυσιάσουμε έναν άνθρωπο για να χρησιμοποιήσουμε τα όργανά του! Μη γένοιτο! Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι! Όμως, το θέμα δεν είναι αυτό, είναι το αν ο εγκεφαλικός θάνατος είναι όντως θάνατος! (Άλλωστε αν μας έλεγαν ότι από έναν ΣΙΓΟΥΡΑ νεκρό μπορούμε να σώσουμε τη ζωή κάποιου που πεθαίνει δε θα το κάναμε; Ασφαλώς νομίζω!) Κι αυτό είναι καθαρά ιατρικό θέμα.
Προσωπικά, δεν υποστηρίζω αν είναι ή δεν είναι θάνατος, είμαστε πολύ μικροί για να μπορούμε μόνοι εμείς να γνωρίζουμε θέματα τόσο μεγάλα. Απλά υποστηρίζω ότι καλύτερα να αφήνουμε το προβάδισμα στην επιστήμη να καταλήξει στο κομμάτι που την αφορά. (Θέμα που οι ιατροί επιστήμονες δεν ομοφωνούν… δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν πάρα πολλά! Να θυμίσω τη μικρογονιμοποίηση, την εξωσωματική γονιμοποίηση, το «χειρισμό» μιας εξωμητρίου κύησης; Κι ας μην υπάρχει εκεί κάποιος νόμος με σκοπιμότητα. Δύσκολα θέματα που μόνο με επιστήμονες σοβαρούς και με φωτισμό Θεού μπορούμε κάποτε να βρούμε κάποια λύση…) Αυτό που πιο πολύ με στενοχωρεί είναι η προσπάθεια μη ειδικών επί του θέματος να επιβάλλουν μια άποψη, αγνοώντας βασικές επιστημονικές πτυχές του! Όπως κι εγώ αν μου έλεγαν πόση δουλειά να θέλει ο καταρτισμός του προγράμματος της Πειραικής Εκκλησίας (του μόνο σταθμού που ακούμε πλέον ναι! και σας ευχαριστούμε γι’αυτό!) να πίστευα ως επιεικώς άσχετος ότι …μισή ώρα είναι αρκετή, έτσι πιστεύω ότι κάποια άλλα θέματα ανήκουν στο επιστημονικό πεδίο πιο καταρτισμένων ατόμων και δε μπορούν να τα κατέχουν όλοι.
Λέτε ότι οι υπέρμαχοι της άλλης άποψης διαγράφουν το θαύμα από τη ζωή μας. Δεν έχετε δίκιο! Θαύμα μπορεί να γίνεται σε κάθε στιγμή της ζωής μας! Απλά αυτοί οι υπέρμαχοι της άλλης άποψης λένε ότι αν στην περίπτωση του εγκεφαλικού θανάτου γίνει θαύμα, τότε αυτό είναι θαύμα νεκρανάστασης και όχι ίασης!
Όσον αφορά το νόμο εννοείται ότι κανείς δε συμφωνεί για την επιβολή της εικαζόμενης συναίνεσης! Αυτό γίνεται με ελεύθερη επιλογή και όχι κατόπιν εξαναγκασμού!
Πιστεύω ότι το πνεύμα της τελευταίας απάντησής σας δεν ήταν αντιπροσωπευτικό των όσων μας προσφέρετε τόσα χρόνια από το σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, ελπίζω να μη φταίω εγώ γι’ αυτό. Απλά… ας προσευχόμαστε να φωτίζει ο Θεός όσους με τη διάθεση ανάδειξης της δικής Του αλήθειας αγωνίζονται στα επιστημονικά μετερίζια για να καταλήγουν σε γνώσεις αξιόλογες που θα ωφελούν το όλο πλήρωμα της Εκκλησίας κι ας μην είμαστε τόσο εύκολοι να κρίνουμε και να κατακρίνουμε το πόσο πνευματικά είναι τα κριτήρια τους… Ο Θεός να μας ελεεί! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

Όπου Γης - Στις Ορθόδοξες Γειτονιές του Πλανήτη είπε...

Το να μπορούμε να κουβεντιάζουμε, έστω και μέσω σχολίων, δείχνει το ενδιαφέρον για το θέμα. Λυπάμαι αν σας προκάλεσε θλίψη το προηγούμενο σχόλιο, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως ο εγκεφαλικός θάνατος δεν είναι θάνατος, αλλά τέχνασμα για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Και το λέω αυτό ύστερα από αρκετό ψάξιμο. Δεν δέχομαι ότι ένας άνθρωπος που ακόμα η καρδιά του χτυπάει μπορεί να οριστεί με τα κριτήρια του Χάρβαρντ νεκρός. Η ίδια η θεολογία μας δεν το αποδέχεται αυτό. Η επιστήμη μπορεί να λέει και να κάνει ότι θέλει. Μπορεί ακόμα να κουβεντιάζει και να διαφωνεί, άρα να μην είναι σε θέση να καταλήξει σε μία άποψη, σε μία αλήθεια! Ο Θεός και όσα οι Πατέρες ορίζουν είναι πάνω και πέρα από την επιστήμη. Τα άλλα θέματα που θίξατε είναι εξίσου επικίνδυνα για τις ψυχές. Η τεκνοποιία δεν αποτελεί το παν στη ζωή. Αλλά και εδώ η επίσημη Εκκλησία σωπαίνει για άλλη μία φορά. Όμως και για τα θέματα αυτά φωτισμένοι γέροντες, γνωστοί για την αγία βιωτή τους, είχαν ξεκάθαρη θέση και ήταν αρνητικοί. Για να επανέλθω όμως στο αρχικό μας θέμα... Η ιατρική και οι ιατροί πιστοποιούν την παρουσία της ζωής και όχι την ύπαρξη του θανάτου. Ο θάνατος άλλωστε είναι η απουσία της ζωής. Και όχι η εικασία πως κάποιος με νεκρό το εγκεφαλικό στέλεχος δεν θα επανέλθει ποτέ. Αυτό είναι εικασία. Οι μονάδες εντατικής φροντίδας δημιουργήθηκαν για να συντηρούν τη ζωή. ΟΙ αναπνευστήρες και κάθε μηχανική υποστήριξη δημιουργήθηκε για να παρατείνουν τη ζωή, όχι για να φέρνουν το θάνατο! Εκτός κι αν λάθος έχω καταλάβει τόσα χρόνια την ιατρική... Αν ένας άνθρωπος (και είναι πολλοί αυτοί που έχουν επανέλθει στη φυσιολογική ζωή) επανέρχεται πλήρως, αυτό δεν αποτελεί νεκρανάσταση γιατί ΔΕΝ ήταν νεκρός. Αυτό όσο και να μην αρέσει, είναι η αλήθεια. Τα κριτήρια του Χάρβαρντ εικάζουν για το πόσο νεκρός είναι κάποιος. Συγγνώμη για την απλούστευση, αλλά αυτό κάνουν. Η ιατρικοί δεν θα έπρεπε να αγωνίζεται και να μετράει τη ζωή ενός εκάστου; Όσο για το Συνέδριο του Βατικανό το αναφέρουμε γιατί σε αυτό συγκεντρώθηκαν κορυφαίοι γιατροί, καθηγητές μεγάλων πανεπιστημίων. Ειλικρινά, αυτοί δεν ήξεραν τι έλεγαν ή μήπως ήταν και αυτοί με παράπλευρες ειδικότητες; Ξέρετε πολύ καλά πως με το Βατικανό δεν έχουμε πολλά κοινά, άσχετα αν κάποιοι με τους διαλόγους προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Άρα σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με την όποια θεολογία τους. Εσείς όμως, ως επιστήμων, δεν έχετε προβληματιστεί με τη στάση τόσων έγκριτων επιστημόνων που πήραν ξεκάθαρα αρνητική θέση; Αν αναγνωρίζετε στους άλλους το δικαίωμα της μερικής γνώσης, όπως και στον εαυτό σας την μερική γνώση για άλλα θέματα, θα ήθελα χωρίς ίχνος προσωπικής αντιδικίας να μάθαινα τη δική σας ειδικότητα ως ιατρού. Φυσικά και δεν είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε σε αυτό. Λυπάμαι αν διακρίνατε κάπου στα γραφόμενά μου μισαλλοδοξία. Αγωνία θα την περιέγραφα, αλλά μισαλλοδοξία όχι. Για τον απαράδεκτο νομοθέτη, που μην έχοντας την παραμικρή γνώση επί του θέματος (αυτό είναι πασιφανές), πήρε μία οδηγία και κατά το δοκούν ή κατά τις επιταγές τρίτων την έκανε νόμο της χώρας μας, τι να πω; ΤΕΛΟΣ Α ΜΕΡΟΥΣ

Όπου Γης - Στις Ορθόδοξες Γειτονιές του Πλανήτη είπε...

Όμως το γεγονός ότι δεν είμαι γιατρός δεν με περιορίζει στην έρευνα, στις συζητήσεις με πολλούς ιατρούς και θεολόγους, αλλά και με πνευματικούς για το συγκεκριμένο θέμα. Φαντάζομαι πως και πολλοί άλλοι το κάνουν αυτό. Μέρα με τη μέρα, εδώ και χρόνια που παρακολουθώ το θέμα, τα στοιχεία που συγκεντρώνω είναι όλο και πιο αποκαλυπτικά... Και σας διαβεβαιώνω πως υπάρχει πολεμική εναντίον όσων με απόλυτα ξεκάθαρα στοιχεία, όχι φραστικά επιχειρήματα αυτοπροβολής, προσπαθούν να μιλήσουν κατά του εγκεφαλικού θανάτου και των μεταμοσχεύσεων. Φυσικά επειδή η ελευθερία είναι θεόσδοτο δώρο και το αυτεξούσιο ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν το καταργεί, ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει και να κάνει αυτό που θέλει. Αν κάποιος θέλει να γίνει δωρητής, κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει. Το να είμαστε όμως όλοι δωρητές επειδή έτσι λέει ο νόμος, αυτό είναι φασισμός στην πράξη και απόλυτη κατάργηση του αυτεξουσίου. Στο σημείο αυτό νομίζω πως συμφωνούμε. Η ιατρική έρευνα και οι επιστημονικές αναζητήσεις όταν γίνονται με φόβο Θεού είναι θεμιτές και προς το συμφέρον των ψυχών. Αν όμως ο Θεός απουσιάζει, τότε δεν μπορεί να προέλθει όφελος. Προσωπικά δεν ξέρω κατά πόσον αυτοί που τη δεκαετία του '60 επινόησαν τον εγκεφαλικό θάνατο και τον επαναπροσδιόρισαν στη συνέχεια, είχαν φόβο Θεού. Προσωπική άποψη εκφράζω. Κάθε άποψη είναι σεβαστή, χωρίς να σημαίνει ότι είναι απόλυτα και εξακριβωμένα αληθινή. Άλλωστε δεν θα ήταν προσωπική άποψη...
Θα σταματήσω το σχόλιο. Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν ή να επιβάλω τη γνώμη μου. Συμφωνώ απόλυτα με κάτι που γράψατε: είμαστε πολύ μικροί για θέματα μεγάλα. Ωστόσο, διατηρώ την άποψή μου, με όποιο λάθος μπορεί να έχει (χωρίς δόλο όμως ή σκοπιμότητα) και εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να φωτίζει όλους μας, ώστε αργά ή γρήγορα, πέρα από τις προσωπικές μας απόψεις και πέρα από τα λάθη μας, να αποκαλυφθεί η δική Του μόνη Αλήθεια. Όσο για εσάς, στο δικό σας αγώνα, που δεν είναι εύκολος, εύχομαι να έχετε πάντα στο πλάι σας το Θεό μας. Καλή Ανάσταση να έχουμε.
ΤΕΛΟΣ Β και ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας.
Παρακολουθώ την κουβέντα σας.
Αν γνωρίζω καλά, δεν είστε ιατρός, σωστά; Πολύ δύσκολα ένας μη ιατρός μπορεί να κατανοήσει τη φυσιολογία του κεντρικού νευρικού συστήματος και τις άπειρες αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτού και του μυοκαρδιακού ιστού. Οι ίδιοι οι μοριακοί καρδιολόγοι δεν τις γνωρίζουν ακριβώς. Γράφω ως ουδέτερος σχολιαστής, και θα ήθελα να επισημάνω ότι όπως όταν ένας εξωεκκλησιαστικός παράγοντας μας εκνευρίζει όταν μιλάει για την περιουσία της Εκκλησίας, ή όταν κατηγορεί τους Χριστιανούς για π.χ. υποδούλωση της γυναίκας, είναι επίσης προκλητικό να εκφέρει σθεναρή μάλιστα γνώμη για δυσνόητα ιατρικά θέματα ένας μη ιατρός!! Προκαταλαμβάνετε αρνητικά τον συνομιλητή σας, έστω κι αν παρουσιάζετε σωστά επιχειρήματα, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνετε στο στόχο. "Έξω απ' το χορό πολλά τραγούδια", όπως λέει κι ο λαός, νομίζω δε ότι "την πατά" συχνά σ' αυτό η δημοσιογραφία...
Ευχαριστώ.

Όπου Γης - Στις Ορθόδοξες Γειτονιές του Πλανήτη είπε...

Το θέμα μπορεί να είναι επιστημονικό για τους ιατρούς, αλλά είναι εξόχως πνευματικό για όλους μας. Και ναι η άποψή μου εξακολουθεί να παραμένει αρνητική με πνευματικά και όχι μόνο κριτήρια. Η ιατρική παγκοσμίως αποδέχεται τις εκτρώσεις... διακοπή κύησης το λένε. Αλλοίμονο αν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτή την ιατρική θέση. Οι περισσότροι "γιατροί" στα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού παγκοσμίως ενημερώνουν εσφαλμένα τις γυναίκες: αυτό που έχουν στα σπλάχνα τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά αδιαμόρφωτος ιστός. Την πλήρη ανθρπώπινη ύπαρξη την αποκαλούν απλώς ιστό και παρουσιάζουν και ένα σωρό άλλα επιχειρήματα. Αυτό είναι ένα ακόμα μελανό σημείο της ιατρικής. Και υπάρχουν και τόσα άλλα... Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως οι γιτροί δεν δέχονται την άλλη άποψη, τουλάχιστον οι υπέρμαχοι του εγκεφαλικού θανάτου. Αλλά το θέμα παραμένει ουσιαστικό και ζήτημα σωτηρίας ψυχών. Η ιατρική δεν μιλάει για ψυχή, αλλά για σώμα στο θέμα αυτό. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανησυχία και αγωνία από πολλούς και πιστούς ιατρούς. Αλλά από πότε για ένα θέμα τόσο σοβαρό που αγγίζει την αιωνιότητα δεν μπορούμε να έχουμε όλοι άποψη; Ποτέ δεν ακολουθεί η Εκκλησία τα πορίσματα της επιστήμης ή τα νομοθετήματα της πολιτείας, όταν αυτά συγκρούονται με τους κανόνες της πίστεώς μας. Επειδή δηλαδή κάποια κέντρα, στα οποία συμμετέχουν εξαιρετικά ειδικευμένοι γιατροί, κάνουν επεμβάσεις αλλαγής φύλλου, θα πρέπει να το θεωρήσουμε πρόοδο της επιστήμης; Όταν φτάνουμε στο σημείο να εκτρώνουμε ανθρώπινες υπάρξεις επειδή οι προγεννηρικοί έλεγχοι δείχνουν κάποια πιθανή ανωμαλία ή δυσπλασία, αυτό σημαίνει πως ο πολιτισμός μας εξελίσσεται και οι άνθρωποι γινόμαστε καλύτεροι; Δηλαδή παύει να υπάρχει μία ασθένεια επειδή σκοτώνουμε τους ασθενείς; Ιατρικά θέματα απλώς αναφέρω σαν παράδειγμα. Μία ιατρική που σώζει ζωές και όχι ψυχές είναι απλά μία επιστήμη. Αν οι πιστοί γιατροί σώζουν ζωές και οφελούν ψυχές (και υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι) υποκλεινόμαστε στο μεγαλέιο τους. Όμως για να επανέλθουμε στο θέμα, από πνευματικής απόψεως εγκεφαλικός θάνατος δεν υπάρχει. Ένας είναι ο θάνατος. Και είναι κορυφαίο μυστήριο, αφού αποτελεί την έξοδο της ψυχής από το σώμα και την μετάβαση στην αιωνιότητα. Τα ψιλά γράμματα της επιστήμης είναι και θα μείνουν για καιρό υπό συζήτηση. Εκείνο που εγώ προσωπικά τονίζω είναι να στραφούμε με προσευχιτική διάθεση προς το Θεό. Να μας φωτίζει όλους. Αν το κάνουμε αυτό, τότε σίγουρα θα φανεί η μόνη δική Του αλήθεια, πέρα από τις δικές μας απόψεις. Όσο για το θέμα του εγκεφαλικού θανάτου, όλοι μας αγαπητέ ανώνυμε είμαστε μέσα στο χορό και όχι απ' έξω. Όπως και όλοι μας είμαστε μέλη της Εκκλησίας και όχι μόνο οι ιερείς ή οι επίσκοποι. Ίσο δικαίωμα λόγου έχουμε όλοι. Ερευνώντας να καταλήγουμε στην άποψή μας. Κι αν κάνουμε λάθος να ευχόμαστε ο Θεός να διορθώσει αυτή μας την άποψη, ώστε να μην καθοδηγούμε και άλλους στο όποιο λάθος. Θερμές ευχαριστίες.

Ανώνυμος είπε...

Αγγίξατε θέματα που δεν έχουν σχέση με το θέμα, και εννοείται πως συμφωνώ, αγωνίστηκα πολύ όταν ήμουν σε γυναικολογική κλινική για να μαρτυρώ Εκείνον... Παρ' όλα αυτά, και πάλι μου "χτύπησε" άσχημα να μιλάτε ως ειδήμων... Δεν διαφώνησα με όσα λέτε. Σας είπα πως δεν γράφω για να υποστηρίξω μια άποψη, απλώς να πω ότι δεν μου αρέσει το ύφος σας... Αφήστε στους ειδικούς ιατρούς να έχουν το λόγο, τη στιγμή που υπάρχουν Ορθόδοξοι ιατροί με άλλη άποψη. (στα άλλα θέματα που αναφέρατε σύσσωμοι οι Ορθόδοξοι ιατροί αγωνίζονται)Αυτό είναι λεπτό θέμα, ας μην δίνουμε τροφή στους λύκους...
Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

ΑΥΘ-ΑΙΡΕΣΙΕΣ... ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ!!!
Είχαμε για πολλά χρόνια να ακούσουμε δημόσια κάποια σοβαρή και συστηματική προσπάθεια για την προβολή και την διάδοση του μηνύματος της ιδέας της δωρεάς οργάνων για μεταμοσχεύσεις.
Τον περασμένο μήνα (Απρίλιο), υπήρξε 10ήμερη εκστρατεία διάδοσης της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, (ΕΡΤ,τηλεοράσεις και ραδιόφωνα), με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Η ζωή....συνεχίζεται, «ένα Ναί, επτά Ζωές». Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχε και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, (Ε.Ο.Μ.), ενισχύοντας αυτή την προσπάθεια με το σύνθημα, «Για να γίνει η επαύριο της ζωής, πάλι ζωή». Εκτιμώ ότι όλη αυτή η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια της υποχρέωσης της πολιτείας να ενημερώσει τους πολίτες στην Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων για μεταμοσχεύσεις, εν όψει της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία, μετά την 1η Ιουνίου 2013, ΟΛΟΙ οι πολίτες της χώρας, θα θεωρούνται εν δυνάμει δωρητές οργάνων, εκτός και εάν προχωρήσουν στην συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης, ότι δεν επιθυμούν να είναι δωρητές οργάνων και να την αποστείλουν στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων,(Ε.Ο.Μ.). Πρόκειται για την περιβόητη «εικαζόμενη» συναίνεση, για την οποία πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα.
Στον Πειραιά, η τοπική εκκλησία την ίδια περίοδο, στον αντίποδα της «ενημέρωσης», φιλοξένησε «ενημερωτική» ημερίδα με θέμα: «Μεταμοσχεύσεις: Δωρεά ή αφαίρεση ζωής;». Το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, ώρα 16:00 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - Αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη", η ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ και η ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ, υπο την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, διοργάνωσαν την προαναφερθείσα ημερίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη ημερίδα, με τους ίδιους βασικούς ομιλητές διοργάνωσε η μητρόπολη Γλυφάδας πρίν ένα χρόνο, με θέμα:«Είναι πραγματικός θάνατος, ο λεγόμενος εγκεφαλικός θάνατος;»
Ως νεφροπαθής, για 34 χρόνια, ήμουν 20 και είμαι 54, με εμπειρία 15 χρόνια στην αιμοκάθαρση και 2 μεταμοσχεύσεων, ως λήπτης από μεταθανάτιο δότη για 19 χρόνια, οφείλω να επαινέσω και να συγχαρώ την ΕΡΤ και τον ΕΟΜ για την πρωτοβουλία τους αυτή και ευελπιστώ να την συνεχίσουν πιο ουσιαστικά και συστηματικά και στο μέλλον. Θεωρώ ότι άμεση προτεραιότητα είναι η εξοικείωση της κοινωνίας μας και η ενημέρωσητων πολιτών στην ιδέα της δωρεάς οργάνων για μεταμοσχεύσεις.
Ως ανάξιο και ελαχιστότατο μέλος της εκκλησίας, με προβληματίζει και με ανησυχεί η καχυποψία και η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζουν οι ποιμένες των 2 τοπικών εκκλησιών, όπως και ελάχιστοι κληρικοί, αλλά και μία πολύ μικρή μειοψηφία των επιστημόνων, την αξία των μεταμοσχεύσεων και την σπουδαιότητα της προσφοράς οργάνων για μεταμοσχεύσεις.
Οφείλω να επισημάνω ότι η ουσιαστική διαφορά, όπως την κατάλαβα, ανάμεσα στις δύο ημερίδες, τις οποίες παρακολούθησα με την βοήθεια του διαδυκτίου, είναι ότι στην πρόσφατη ημερίδα στον Πειραιά, άκουσα με ανακούφιση ότι ο μητροπολίτης Πειραιά κος Σεραφείμ ομολόγησε δημόσια, ότι η εκκλησία είναι υπέρ των μεταμοσχεύσεων. (Γενικῶς ὡς φιλόστοργος μητέρα ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ εἶναι ὑπὲρ τῶν μεταμοσχεύσεων, ὅπως καί ὑπέρ τῆς αἱμοδοσίας, μάλιστα στήν Μητροπολή μας λειτουργεῖ τράπεζα αἵματος μέ 600 φιάλες αἵματος προσφερόμενο δωρεάν σέ ἔχοντας σχετική ἀνάγκη). Επίσης ο καθηγητής κος Καρακατσάνης, επί πολλά χρόνια αντίθετος των μεταμοσχεύσεων, και αμφισβητίας του εγκεφαλικού θανάτου, ομολόγησε στο τέλος της εισήγησής του, ότι είναι υπέρ των μεταμοσχεύσεων, από ζώντα δότη. Ο συντονιστής της ημερίδας, π. Σαράντος και αυτός δεν αποδέχεται τον εγκεφαλικό θάνατο, στον χαιρετισμό του, παραδέχθηκε ότι είναι υπέρ των μεταμοσχεύσεων. Ανάλογη θετική τοποθέτηση υπέρ των μεταμοσχεύσεων δεν υπήρχε στην ημερίδα της μητροπόλεως Γλυφάδας και μπορώ να πώ ότι οι εισηγητές απέφευγαν τότε, να εκφέρουν ακόμα και την λέξη μεταμάσχευση ή μεταμοσχεύσεις.

Unknown είπε...

Χαρακτηρηστικό είναι ότι ο σεβασμιώτατος Γλυφάδας, (γνωστός αντίθετος των μεταμοσχεύσεων), στην 10λεπτη προσφώνησή του, στην περσινή ημερίδα, δεν την ανέφερε ούτε μία φορά... Φυσικά όταν λέω, ότι είναι όλοι οι προαναφερόμενοι υπέρ των μεταμοσχεύσεων, εννοώ των μεταμοσχεύσεων που γίνονται από όργανα που λαμβάνονται από ζώντες δότες και όχι από εγκεφαλικά νεκρούς δότες.
Στα θετικά της ημερίδας, που επίσης την διαφοροποιεί από την περσινή στην Γλυφάδα, είναι και η εισήγηση της διδας Κίκιλη, η οποία διάβασε την εισήγηση του πατέρα της, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, κ. Παναγιώτη Κίκιλη, Ιατρού Νεφρολόγου, Διευθυντή της μονάδας αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου Καλύμνου, με θέμα: "Η θετική πλευρά των μεταμοσχεύσεων". Επίσης η θετική πλευρά, αναφέρεται στην προσφορά οργάνων από ζώντες δότες. Φυσικά και ο κος Κίκιλης, όπως και ΟΛΟΙ οι εισηγητές, δεν δέχεται τον εγκεφαλικό θάνατο, και τις μεταμοσχεύσεις από εγκεφαλικά νεκρούς δότες. Η προσωπική μου γνώμη, όπως προκύπτει από την πολύχρονη εμειρία μου, γενικά είναι αντίθετη με τις μεταμοσχεύσεις από ζώντα και κυρίως συγγενή δότη, διότι εξακολουθεί ακόμα και σήμερα η μεταμόσχευση να έχει ρίσκο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να μειώσω την ανεκτίμητη αξία της προσφοράς, αλλά σε περίπτωση αποτυχίας, ο λήπτης μπαίνει σε τεράστια ψυχολογικά προβλήματα και τύψεις για το εαν έκανε καλά που έλαβε το μόσχευμα.
Ένα άλλο πολύ θετικό στοιχείο που προέκυψε από την ημερίδα, είναι και η παρότρυνση από τους διοργανωτές να σπεύσουν ΟΛΟΙ να συμπληρώσουν την αρνητική δήλωση για την δωρεά οργάνων. Με αυτόν τον τρόπο, αφού δεν καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να καταγράψουμε αυτούς που είναι θετικοί στην προσφορά οργάνων, τουλάχιστον θα έχουμε καταγράψει ΟΛΟΥΣ όσους δεν επιθυμούν.


Επίσης ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την ημερίδα, με το ξεκαθάρισμα των επιχειρημάτων όσων δεν συμφωνούν με την προσφορά οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς δότες, είναι και το ότι η επίσημη Διοικούσα Εκκλησία, υποχρεούται να λάβει επίσημα θέση, σε ότι αφορά τα περί θαύματος και τα περί αρτιμελείας στην διαδικασία των μεταμοσχεύσεων. Είναι καθαρά θεολογικά ζητήματα και η κοινωνία έχει ανάγκη από επίσημες και υπεύθυνες απαντήσεις, ώστε περιορισθούν οι μεμονωμένς αυθαίρετες τοποθετήσεις από συγκεκριμένους κυρίως κληρικούς.
Ολοκληρώνοντας τα θετικά, επισημαίνω ότι αποφεύχθηκαν ακραίες και ανώφελες τοποθετήσεις για τις μεταμοσχεύσεις, όπως το ενδεχόμενο του θαύματος σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου και τα περί αρτημελείας στην μετά θάνατο ζωή, σε περίπτωση Δωρεάς Οργάνων. Επιχειρηματολογία η οποία κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια, από τα ίδια άτομα, όταν δεν είχαν κάτι άλλο να αναφέρουν για τον εγκεφαλικό θάνατο. Η εκτίμησή μου είναι ότι, παρά τις όποιες αντιρρήσεις, έχουν πέσει οι τόνοι των έξαλλων αντιπαραθέσεων, με εξαίρεση τον αδιόρθωτο π. Κων. Στρατηγόπουλο, στον οποίο θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην συνέχεια.

Unknown είπε...

Στα αρνητικά της ημερίδας θα μπορούσα να αναφέρω: α) Από επιστημονικής πλευράς η «ενημέρωση» ήταν μονομερής, αφού δεν υπήρχε ιατρικός αντίλογος στα όσα αξιόλογα, ιδιαίτερα ο κος Καρακατσάνης εξέθεσε, για την διάγνωση και τα κριτήρια του εγκεφαλικού θανάτου. Θα μπορούσε να παραβρίσκεται ένας νευρολόγος π.χ. ο καθηγητής κος Σταύρος Μπαλογιάννης, για να έχουμε πλήρη εικόνα της επιστημονικής προσέγγισης του θέματος. Με την ευκαιρία παραθέτω την άποψη του κου Μπαλογιάννη για τον εγκεφαλικό θάνατ, ως απάντηση στα όσα ανέφερε ο κος Καρακατσάνης. (Αι νευροπαθολογικαί μελέται επί του εγκεφαλικού θανάτου και αι παρατηρήσεις επί της πειραματικής προκλήσεως αυτού επισφραγίζουν απολύτως την έννοιαν της ταυτίσεως του εγκεφαλικού θανάτόυ προς τον θάνατον του ατόμου. Συνεπεία της πλήρους νεκρώσεως και της εν συνεχεία ρευστοποιήσεως του εγκεφάλου, τα ζωτικά όργανα, τα οποία παραμένουν εν λειτουργία, σταδιακώς εκφυλίζονται, λόγω πλήρους καταργήσεως των ομοιοστατικών μηχανισμών του οργανισμού, οι οποίοι καθορίζονται από το εγκεφαλικόν στέλεχος και τον διεγκέφαλον. Δια της εκφυλίσεως των ζωτικών οργάνων επέρχεται σταδιακώς πλήρης νέκρωσις των ιστών του σώματος και εν συνεχεία αυτόλυσις αυτών). Επίσης θα μπορούσε να κληθεί ένας ιατρός από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, (ΜΕΘ) π.χ. ο κ. Χατζής, με άποψη και συγκρότηση να αντιτείνει τις απόψεις του. Η δικαιολογία του π. Σαράντου σε εκπομπή, ότι είναι πλέον ακιρός να ακουστεί και η άλλη πλευρά, αφού τα κανάλια δεν μας φιλοξενούν, στο επιστημονικό κομάτι, εκτιμώ ότι δεν είναι ισχυρός αντίλογος.
β) Ήταν σαφές ότι δεν μπορούσε να παραβρεθεί, ως εισηγητής στην ημερίδα κληρικός με διαφορετική άποψη από τους καλεσμένους, διότι μία από τις επιδειώξεις και των 2 ημερίδων, ήταν να εκθέσουν και να εναντιωθούν στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Βιοϊατρικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιδιαίτερα στον πρόεδρό της, μητροπολίτη Μεσογαίας κο Νικόλαο, για τις «κακοδοξίες» και τις «αιρετικές» απόψεις τους,(της Επιτροπής και του προέδρου της). Αυτό στην κοσμική διαδικασία λέγεται εσωτερική αντιπολίτευση, στην εκκλησιαστική τάξη και νοοτροπία δεν γνωρίζω πώς λέγεται.....
γ) Η χρονική διάρκεια της ημερίδας ήταν πάρα, πάρα πολύ μεγάλη. Διήρκησε περίπου 6 ώρες, άρχισε στις 16.15 και τελείωσε στις 21.50, με την ανακοίνωση κάποιων προαποφασισμένων πορισμάτων, στα οποία αναφέρεται ότι: «Μετά τίς εἰσηγήσεις τῶν ἐκλεκτῶν ὁμιλητῶν διεξήχθη εὐρύς καί ἐλεύθερος διάλογος ἐκ τοῦ ὁποίου προέκυψαν τά ἀκόλουθα πορίσματα». Αυτό είναι παντελώς ανακριβές, διότι δεν υπήρξε κάν έστω και μία ερώτηση, όχι «ευρύς» και «ελεύθερος» διάλογος, διότι ο χρόνος πλέον δεν επαρκούσε. Στην ανακοίνωση των πορισμάτων, πρώτο αναφέρθηκε, το ότι ο εγκεφαλικός θάνατος δεν είναι θάνατος. «Θεολογικά ἐξεταζόμενος ὁ «ἐγκεφαλικός θάνατος» καί ἡ ἀφαίρεση ὀργάνων ἀποδείχτηκαν ἀσύμβατα μέ τήν ὀρθόδοξη εὐαγγελική καί πατερική διδασκαλία». Ποιά πατερική διδασκαλία;;; οι απόψεις των κληρικών-εισηγητών, αποτελούν την Ορθόδοξη διδασκαλία;;; αυτό είναι ύβρις. Όπως επίσης αυθαίρετα είναι και τα όσα αναφέρονται στην 6η ενότητα, στο τέλος της 1ης παραγράφου των έντυπων πορισμάτων: «Ὁ Κύριος ὡς πρότυπο, ἀρχέτυπο, ὡς νέος Ἀδάμ μᾶς θέλει ὁλόκληρους σωματικῶς καί ψυχικῶς δικούς Του». Αλήθεια!!!ποιός πατέρας της εκκλησίας μας, το αναφέρει και ποιά μπορεί να είναι η θεολογική ερμηνεία της αναφοράς αυτής;;;; Σε καμία περίπτωση δεν ερμηνεύεται με την μετά θάνατον αρτιμέλεια, ως αναγκαία προυπόθεση για την σωτηρία μας. Προφανώς αναφέρεται στην εν ζωή, σωματική και ψυχική μας αφοσίωση και προσήλωση στο θείο Του θέλημα.

Unknown είπε...

δ) Ατυχέστατη και με υποτιμητικά στοιχεία η διατύπωση του θέματος «μεταμοσχεύσεις: δωρεά ή αφαίρεση ζωής;» Τα όργανα δεν αφαιρούνται, αλλα προσφέρονται από τον δότη σε όσους τα έχουν ανάγκη. Εκτός του ότι αμφισβητείται το μεγαλείο της ΔΩΡΕΑΣ, ενοχοποιείται η μεταμόσχευση όταν την παρουσιάζουν ως εγκληματική πράξη και με πρόθεση να θανατωθεί ο δότης, για την αφαίρεση των προς μεταμόσχευση οργάνων.
ε) Η περίπτωση της εισήγησης του π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου, Δρ. Θεολογίας-Δρ. Οικονομικών με θέμα "Πλάνες και ψεύδη γύρω από το θέμα των μεταμοσχεύσεων, Θεολογική προσέγγιση".
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ π. Κων/νο και την Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Βιοηθικής και τον πρόεδρό της, μητροπολίτη Μεσογαίας κο Νικόλαο. Χωρίς να κατονομάσει τον πρόεδρο, αναφέρεται στα κείμενα με χαρακτηρισμούς, όπως «τραγικά, κακόδοξα, αιρετικά, παράλογα, κατευθυνόμενη και τρομοκρατική θεολογία. Coza Nostra στην εκκλησία». ΕΛΕΟΣ!!!


ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!! ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 2 ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ!!!
ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ...
Ο πρόεδρος του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος, σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσογαίας κος Νικόλαος, είναι ένα τεράστιο πνευματικό ανάστημα, με εξαιρετική γοητεία και αυθεντικότητα στον γραπτό και τον προφορικό λόγο. Τον διακρίνει αξιοζήλευτη γνώση του αντικειμένου, ένθεος ζήλος, ανιδιοτελής και έμπρακτη αγάπη για τον συνάνθρωπο. Γνωρίζει απόλυτα τα θέματα και έχει επίγνωση του τί λέει και τί γράφει. Μιλάει ΜΟΝΟ όταν έχει κάτι να πεί, υπεύθυνα και σοβαρά και τα διατυπώνει με μοναδικά αυθεντικό τρόπο. Τα κείμενα και τα βιβλία του τα μελέτησα και ιδιαίτερα όσα αναφέρονται στις μεταμοσχεύσεις. Ως λήπτης ζωτικού οργάνου αισθάνθηκα ρίγος και έντονη συγκίνηση όταν συνειδητοποίησα το γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα για την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ. Αισθάνθηκα να μιλά αυτός για μένα και άνοιξε τους ορίζοντες και την σκέψη μου σε έννοιες που τις αισθανόμουν, αλλά δεν μπορούσα να τις διατυπώσω και να τις περιγράψω. Τις σκέψεις, τον στοχασμό και την ιδεολογία του, διακρίνουν η μεγαλοψυχία και η γενναιοδωρία για τα αδύναμα και πάσχοντα μέλη της εκκλησίας, αλλά και της κοινωνίας. ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ, ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ, ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΟΓΜΑ... ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗ, ΘΕΛΩ ΜΕ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΝΑ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΗΜΕΡΑ. Οι συντάκτες των πορισμάτων της ημερίδας έχουν άλλη προσέγγιση: «Δέν εἶναι δυνατόν ἕνας ἤ δύο ἐκ τῶν ὑψηλοβάθμων κληρικῶν νά χειρίζονται καί νά ἀποφασίζουν μόνοι τους γιά τόσο μεγάλα θέματα, ὅπως τῶν μεταμοσχεύσεων, πού ἅπτονται τῆς ζωῆς καί τῆς σωτηρίας τῶν ὀρθοδόξων Ἑλλήνων πολιτῶν τόσο κατά τήν διάρκεια τοῦ ἐπιγείου βίου ὅσο καί μετά τό πέρας αὐτοῦ στήν προοπτική τῆς αἰωνίου ζωῆς. Πάπες, δόξα τῷ Θεῷ, δέν ἔχουμε στήν Ὀρθόδοξη Ἑλλάδα».
Αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα που βρίσκομαι στην ανεπαρκή θέση να δόσω τις αυτονόητες εξηγήσεις που ο π. Κων/νος δυστυχώς δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να αντιληφθεί. Αναρρωτιέται ο π. Κων/νος για κάποιες απόψεις της επιτροπής και του προέδρου. Η προκατάληψη και η ανεξέλεγκτη εμπάθεια είναι κακοί σύμβουλοι στην αναζήτηση της αλήθειας και στην ανάδειξη της αντικειμενικότητας. Σύμμαχοί τους (της αλήθειας και της αντικειμενικότητας) είναι η καλή καγαθή διάθεση και η καθαρή καρδιά, (όχι από χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, αλλά από εμπάθεια και ζηλοφθονία). Η εκτίμησή μου είναι ότι οι παρατηρήσεις και οι εξηγήσεις που δίνει ο π. Κων/νος είναι βουτηγμένες στην αυθ-αιρεσία και σε υποκειμενισμό, που δεν προάγει ούτε αντιπροσωπεύει το Ορθόδοξο Χριστιανικό φρόνημα. Όσα καταμαρτυρεί στους άλλους τα πράττει ο ίδιος σε βάρος των άλλων και ιδιαίτερα του προέδρου της επιτροπής.

Unknown είπε...

1) ΚΕΙΜΕΝΑ: «Αι μεταμοσχεύσεις μεταμορφώνουν το δράμα του λήπτη σε ελπίδα ζωής. Η εκκλησία θα ηδύνατο εν τη φιλανθρωπία αυτής να ευλογήση αυτάς, με την αδιαπραγμάτευτον όμως προϋπόθεσιν ότι κατά την μεταμοσχευτικήν διαδικασίαν προστατεύεται η συνείδησις του δότου και ουδόλως παραβιάζονται αι πνευματικαί αξίαι». Στην ουσία τα ίδια ακριβώς ομολογεί και ο σεβασμιώτατος Πειραιώς κος Σεραφείμ, με την διαφορά ότι αναφέρεται σε ζώντες δότες και όχι εγκεφαλικά νεκρούς.
-π. Κων/νος: «Για σταθείτε, έχει ο δότης συνείδηση; αφού είναι νεκρός;»
Η απάντηση: αγαπητέ π.Κων/νε, η συνείδηση που δεν πρέπει να παραβιάζεται είναι η συνειδητή επιθυμία που την εξέφρασε ο δωρητής κατά την σε ανύποπτο χρόνο στιγμή που αποφάσισε με πλήρη επίγνωση, να προσφέρει τα όργανά του, όταν διαπιστωθεί ο εγκεφαλικός του θάνατος από τους γιατρούς. ΠΟΣΟ ΜΥΑΛΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΩΡΗΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΟΤΗ.

2) ΚΕΙΜΕΝΑ: «υπάρχει ο εγκεφαλικός θάνατος και ένας άλλος θάνατος.»
-π. Κων/νος: τί λέει η Αγία Γραφή; Εβραίους 9-27, «απόκειται τοις ανθρώποις άπαξ αποθανείν, μετά δε τούτο κρίσις.» Η Γραφή λέει «άπαξ», μιλάει για 2 θανάτους;
Απάντηση: π. Κων/νε, από πού συνάγεται στο κείμενο ότι η επιτροπή αναφέρεται σε 2 θανάτους; Υπάρχουν 2 διαγνώσεις του θανάτου. Η διάγνωση με την παύση της καρδιάς στο καρδιογράφημα και η διάγνωση με τα κριτήρια του εγκεφαλικού θανάτου. Σε κάθε περίπτωση φυσικά ένας είναι ο θάνατος. Τα περί 2 θανάτων το συμπέρανες αυθ-αίρετα εσύ για να κακοποιήσεις την πρόθεση της επιτροπής και να συκοφαντήσεις και να διαβάλλεις αυτούς ή αυτόν που έχεις στο μυαλό σου. Σε ότι αφορά το «άπαξ αποθανείν», δεν έχει καμία σχέση με την διάγνωση του θανάτου, αλλά η αναφορά του Αποστόλου Παύλου γίνεται για να καταρριφθούν τα πιστεύματα περί της μετενσάρκωσης. Ο θάνατος είναι ένας και ταυτίζεται με τον εγκεφαλικό θάνατο, σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας.

3) ΚΕΙΜΕΝΑ: «Ο λήπτης λαμβάνει θνητό σώμα και ο δότης δίνει από την αθάνατο ψυχή.»
-π. Κων/νος: «Τί είναι αυτό εδώ; Αυτό είναι αίρεση. Διότι ουσιαστικά καταξιώνει την Βουδιστική άποψη περι μετεμψυχώσεως».
-Απάντηση: Ο λήπτης, όπως εγώ, πήρα ένα υλικό κομμάτι σάρκας, που εξυπηρετεί την νεφρική μου λειτουργία. Ο δότης όμως, πρόσφερε την αγάπη του από το ξεχείλισμα της ψυχής του και του συναισθηματικού του κόσμου. Εάν το κείμενο έλεγε ότι ο λήπτης πρόσφερε από την καλοκάγαθη καρδιά του, η ένστασή σου θα ήταν ποιά καρδιά, εδώ μας λένε ότι είναι νεκρός;;; ΕΛΕΟΣ!!!

4) ΚΕΙΜΕΝΑ: «Περί αγάπης, συναλληλίας, και αυτοθυσιαστικού φρονήματος»
- π. Κων/νος: «Αφού είναι νεκρή. Ποιά αγάπη καλέ, Υπάρχει αγάπη; Δεν υπάρχει....
- Απάντηση: π. Κων/νε, ξεκόλλα. Δεν αναφέρεται στον εγκεφαλικά νεκρό υποψήφιο δότη. Αλλά στην πράξη αγάπης και στην διάθεση προσφοράς και ανακούφισης στον πλησίον, που έλαβε ο δωρητής όταν αποφάσισε να προσφέρει τα όργανά του, όταν θα βρεθεί στην κατάσταση του δότη με τον εγκεφαλικό θάνατο.

5) ΚΕΙΜΕΝΑ: Το πνευματικό όφελος του δότου.
π. Κων/νος: Για σταθείτε. Αφού είναι νεκρός, τί πνευματικό οφέλος έχει;
6) ΚΕΙΜΕΝΑ: Σώζει ο δότης βιολογικά μεν τον λήπτη, πνευματικά δε τον εαυτό του.
- π. Κων/νος: «Πνευματικά τον εαυτό του;;;; Εν τω άδη ουκ έστι μετάνοια, δεν τα ξέρουν αυτά;;;εν τω άδη ουκ έστι μετάνοια. Δηλαδή επειδή έδωσε τα όργανά του θα σωθεί;»
-Απάντηση: Πάλι η αναφορά γίνεται στην απόφαση που παίρνει ο δωρητής να κάνει αυτή την προσφορά. Ο δότης έχει πολλαπλάσιο το πνευματικό όφελος, από το πνευματικό όφελος που έχουν όλοι οι άνθρωποι που αγωνίζονται να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους. Το θέμα της σωτηρίας το ξέρει μόνο ο Θεός, αλλά ανθρωπίνως, ο άνθρωπος που κάνει καλές πράξεις μπορεί να κερδίσει την αγάπη και το έλεος του Θεού. Σαφώς και μόνο με την δωρεά, όπως και με όποια άλλη ελεημοσύνη ή αγαθοεργία δεν σώζεται ο άνθρωπος. Το θέμα της σωτηρίας, του κάθε ανθρώπου το γνωρίζει μόνο ο Θεός.

Unknown είπε...

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ:
α) Τί είναι η Δωρεά οργάνων;;; Είναι η ιδέα πάνω στην οποία στηρίζονται οι μεταμοσχεύσεις. Με την ιδέα αυτή της Δωρεάς Οργάνων, το άτομο συναινεί ενυπόγραφα, σε εντελώς ανύποπτο χρόνο με πλήρη επίγνωση, ότι όταν θα βρεθεί σε κατάσταση εγκεφαλικά νεκρού, (δότη), να του αφαιρεθούν τα όργανά του και να προσφερθούν σε όσους συνανθρώπους του τα έχουν ανάγκη για μεταμόσχευση. Ο δωρητής οργάνων στηρίζει την Ιδέα, ο δότης πραγματοποιεί την επιθυμία του. Μπορεί κάποιος να είναι δωρητής και να μην γίνει ποτέ δότης. Όμως στατιστικά περισσότερες πιθανότητες έχει ένα άτομο να βρεθεί στην κατάσταση του υποψήφιου λήπτη, από την κατάσταση του δότη. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ.
β) Η εικαζόμενη συναίνεση και η συναίνεση των συγγενικών προσώπων σε καμία περίπτωση δεν καταξιώνουν το πραγματικό νόημα και την ουσία της δωρεάς οργάνων. Απλά κάποιοι νομίζουν ότι θα συμβάλλει στην αύξηση των δοτών μοσχευμάτων και κατ΄επέκταση και στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων. Επιδίωξη και αυτοσκοπός δεν είναι η αύξηση των μεταμοσχεύσεων, αλλά η προβολή και η ανάδειξη της πραγματικής αξίας και του νοήματος της προσφοράς οργάνων για μεταμοσχεύσεις, όπως αυτή, (η προσφορά οργάνων), αποδίδεται στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την διδασκαλία της εκκλησίας μας. Εικαζόμενη συναίνεση και διαχείριση των οργάνων από τους συγγενείς, θα μπορούσε να υπάρξει στις περιπτώσεις ανηλίκων, σεβόμενοι πάντα την ευαισθησία και την ενδεχόμενη επιθυμία των παιδιών, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες των συγγενών που θα πάρουν την απόφαση.
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ π. Κων/νο:
π. Κων/νε, μου έκανε αλγεινή εντύπωση, ο τρόπος σκέψης σου. Είναι δυνατόν ένας κληρικός με πάλευκα μαλλιά και γένια, που αφιέρωσε την ζωή του και το «είναι» του στο Χριστό και την εκκλησία, να μην αντιλαμβάνεται την αξία της προσφοράς οργάνων;;; Δεν είναι πράξη φιλαλληλίας και αγάπης;;;; ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΩΣ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ;;;; Αυτό δεν αντέχει ούτε στην απλή λογική, όχι στην ηθική και την θεολογία. Δηλαδή ένας άνθρωπος σε ανύποπτο χρόνο, υγιέστατος, αποφασίζει και εμπιστεύεται, έστω ένα μέρος της ιατρικής δεοντολογίας, και τους εξουσιοδοτεί να μην αφήσουν τα όργανά του να αποσυντεθούν, αλλά να τα (μεταφυτεύσουν), μεταμοσχεύσουν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Αυτό ειναι αυτοκτονία;;;; ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΕΙΑ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ, Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΩΣ ΑΛΛΟΘΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ ΣΟΥ. ΚΡΙΜΑ!!!!!!!!! ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΛΥΣΗ. «Η τεκμηριωμένη, επί τη βάσει των νευροπαθολογικών ευρημάτων ταύτισις του εγκεφαλικού θανάτου προς τον βιολογικόν θάνατον του ανθρώπου, μεταβάλλει τον θάνατον εις ελπίδα ζωής και έμπρακτον έκφρασιν αγάπης προς τον πλησίον, υπερβαίνουσα τα όρια της νεκρώσεως και της φθοράς, διά της μεταμοσχεύσεως των ζωτικών οργάνων του εγκεφαλικώς νεκρού σώματος εις τον κατάλληλον δέκτην και επίτευξιν ούτω της περαιτέρω επιβιώσεως αυτού.» Σταύρος Μπαλογιάννης, καθηγητής νευρολογίας στο Α.Π.Θ.
Το να θεωρείς την απόφαση να προσφέρει κάποιος τα όργανά του ως ιδιότυπη αυτοκτονία είναι ο ορισμός της κακοδοξίας. Όπως επίσης είναι βλάσφημο, να μην εννοείς ως πράξη αγάπης και αλληλεγγύης, την συνειδητή απόφαση κάποιου να προσφέρει τα όργανά του προς τον πλησίον. Επίσης αποτελεί ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, πέραν πάσης Χριστιανικής ηθικής, να έχουμε την απαίτηση οι άλλοι να σέβονται την απόφασή μας να μην προσφέρουμε, ενώ εμείς να βρίζουμε, να υποτιμάμε και να απαξιώνουμε την προσφορά των άλλων.
Θεολόγος δεν είμαι, απλά ενδεικτικά υπενθυμίζω:
α) ο Χριστός μας διδάσκει: «Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται».
β) Ο ψαλμωδός εκλιπαρεί με το: «καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός και πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν τοις εγκάτοις μου».
γ) ο Απόστολος Παύλος διακηρύσσει: « εκ του περισεύματος της καρδίας λαλεί το στόμα».

Unknown είπε...

Και φυσικά στον όρο καρδιά, δεν αναφέρονται στο σαρκικό σωματικό όργανο, στον καρδιακό μύ που είναι απηλλαγμένος από τριγλικερίδια και χοληστερίνη, αλλά η αναφορά γίνεται στην καλή καγαθή διάθεση και την πρόθεση του κάθε αγωνιζόμενου προσώπου για την Αγάπη στο Θεό και τον πλησίον.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
α) Σε ιατρικό και επιστημονικό επίπεδο η «ενημέρωση» έπασχε, καθ’όσον υπήρξε μονομερής παρουσίαση των θέσεων του εγκεφαλικού θανάτου. Ο αντίλογος θα συνέβαλλε στην πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος και θα βοηθούσε στην αναζήτηση της αλήθειας. Απλά επαναλήφθηκαν κάποιες πάγιες γνωστές αρνητικές μόνο θέσεις, ιδιαίτερα του κου Καρακατσάνη, ο οποίος ακόμα και ομοφωνία για τα κριτήρια του εγκεφαλικού θανάτου να υπάρξει, αυτός θα τα αμφισβητεί.
β) Σε θεολογικό επίπεδο, με εξαίρεση την συγκροτημένη εισήγηση του μητροπολίτη Πειραιώς κου Σεραφείμ, με τον οποίο διαφωνώ, εκτιμώ ότι δεν υπήρξε πρόοδος στις εκκλησιαστικές απόψεις για την σπουδαιότητα των μεταμοσχεύσεων και την αξία της προσφοράς οργάνων. Δυστυχώς την θεολογική ερμηνεία ανάλαβε ανεπιτυχώς να αναπτύξει ο π. Κων. Στρατηγόπουλος, ο οποίος περιορίσθηκε σε πατερικές αναφορές άσχετες με το θέμα, που στη συνέχεια κακοποίησε βάναυσα με τις εξηγήσεις που απέδωσε. Οι παρευρισκόμενοι μητροπολίτες θα μπορούσαν να προστατεύσουν το κύρος των πατέρων, αλλά και την τιμή και την αξία των μοναδικών και ανεκτίμητων από θεολογική άποψη κειμένων της Συνοδικής Επιτροπής και του προέδρου της σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μεσογαίας κου Νικολάου. Η εκκλησία θα μπορούσε να έχει μία πιό ευέλικτη και επιστημονικά συμβατή θέση. Να σεβαστεί την επιθυμία όσων εμπιστεύονται την ιατρική δεοντολογία και προσφέρουν τα όργανά τους για μεταμοσχεύσεις και να ενθαρύνει το ποίμνιο προς την κατεύθυνση αυτή.
γ) Η ωφέλεια της ημερίδας θα μπορούσε να είναι πιό ουσιαστική, εάν περιορίζονταν οι ομιλητές και υπήρχε δυνατότητα για γόνιμο διάλογο και προβληματισμό σε επιστημονικό και θεολογικό επίπεδο.
δ) Διεπίστωσα ετερόκλητες και ανίερες συμμαχίες κληρικών, με στόχο την απαξίωση και την κακοποίηση των εμπνευσμένων κειμένων της Συνοδικής Επιτροπής και του προέδρου της μητροπολίτου Μεσογαίας κου Νικολάου. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, ή τουλάχιστον να προστατευθεί από τις ύβρεις.

Unknown είπε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Οι εισηγήσεις μου προς την Διοικούσα Εκκλησία, την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος
και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο είναι, με την ευκαιρία της ημερίδας αυτής και την επικείμενη από 1ης Ιουνίου 2013 εφαρμογή της νομοθεσίας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να δοθεί τέλος στον εκφοβισμό των πιστών με ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ προσωπικές ερμηνείες:
α) Να σταματήσει η ανεδαφική και ανεύθυνη επιχειρηματολογία, μερίδος ιδιαίτερα κληρικών, περί μετά θάνατον αρτιμέλειας και σωματικής ακεραιότητας του ανθρώπου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την σωτηρία της ψυχής του.
β) Αυτονόητο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητείται το ενδεχόμενο του θαύματος, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη πρόφαση η επίκλησή του, για να καταδικαστεί η προσφορά του δότη, όταν καταρριφθεί κάθε άλλη επιχειρηματολογία.
γ) Στη συνέχεια των 2 παραπάνω προτάσεων, να αξιοποιηθεί ο πολύτιμος θησαυρός των κειμένων της Συνοδικής Επιτροπής που εκφράζουν το γνήσιο Ορθόδοξο Χριστιανικό φρόνημα και να αποτελέσουν αυτά τα κείμενα, βάση διορθόδοξου διαλόγου, για το θέμα της προσφοράς οργάνων, υπό την θεολογική και πνευματική θεώρηση της μετά θάνατον αρτιμέλειας και σωματικής ακεραιότητας του ανθρώπου, όπως και το ζήτημα του θαύματος στην εκκλήσιατική αντίληψη με την προοπτική προσφοράς οργάνων για μεταμόσχευση. Αποτελούν θεολογικά ζητήματα για τα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις από την Διοικούσα Εκκλησία.
δ) Για το μέγα θέμα του εγκεφαλικού θανάτου, που αποτελεί το τεχνικό ιατρικό τμήμα της διαδικασίας, να προκληθεί με πρωτοβουλία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος παγκόσμιο ιατρικό συνέδριο και τα πορίσματά του να αξιολογηθούν από εκκλησιαστική άποψη και να δοθεί ανάλογη κατεύθυνση.
ε) Υπό το πνεύμα του σεβασμού της επιθυμίας του κάθε ανθρώπου και της απόλυτης ελευθερίας του, όπως μπορεί κάποιος να ΑΡΝΗΘΕΙ να γίνει δότης οργάνων, να είναι ΑΠΟΛΥΤΑ σεβαστεί και η απόφασή του, ΝΑ ΓΙΝΕΙ δότης οργάνων, χωρίς να θεωρείται αυτόχειρας, ούτε ο λήπτης, εγκληματίας, ως δέκτης «προϊόντος» εγκληματικής ενέργειας.
Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου και για την ημερίδα, αλλά και γενικότερα για την αρνητική αντίληψη όσων αμφισβητούν τον εγκεφαλικό θάνατο και έχουν επιφυλάξεις για την αξία της δωρεάς οργάνων και την σπουδαιότητα των μεταμοσχεύσεων ως ένα σύγχρονο θαύμα της επιστήμης, τους αφιερώνω «ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΟΥ».
«Όταν οι γιατροί διαπιστώσουν τον εγκεφαλικό μου θάνατο, είναι πράξη ελάχιστης ευγνωμοσύνης προς τους συνανθρώπους μου, να προσφέρω από τα όργανά μου, ό,τι μπορεί να τους φανεί χρήσιμο. Η χαρά μου θα είναι μεγαλύτερη όταν ανακουφίσω έναν αντίθετο ή αδιάφορο στην Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων για μεταμοσχεύσεις».
Νίκος Κων. ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ