Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Θα σε κάνω να χορέψεις.(Μια θαυμαστή ιστορία από τον άγνωστο κόσμο των ασκητών της Αθωνικής Βίγλας)

(Θαυμαστή διήγηση με τον παπά-Αντύπα τον Ρουμάνο).
 
Ο παπά-Αντύπας ασκήτεψε σε σπήλαιο, που βρίσκεται στην περιοχή της Αθωνικής Βίγλας.
Κάποια φορά  παρουσιάστηκε στον παπά-Αντύπα ο διάβολος και του είπε:
«Κάνε ό,τι θέλεις, εγώ μια μέρα θα σε κάνω να χορέψεις».
Από τότε ο παπά-Αντύπας αγωνιζόταν με περισσότερη προσοχή και επιμέλεια.
Η Ρουμανική σκήτη όμως ήλθε σε μεγάλη ανάγκη και έπρεπε κάποιος να μεταβεί στην Ρουμανία για να τακτοποιήσει μια υπόθεση της Σκήτης.
Μετά από πολλές παρακλήσεις έπεισαν τον παπά-Αντύπα να πάει αυτός. Όταν έφτασε στην Ρουμανία, προκειμένου να λύσει το θέμα της Σκήτης, ήλθε σε επαφή με ανθρώπους που είχαν σημαντικές θέσεις στις διάφορες υπηρεσίες. Ένας από αυτούς, την εποχή εκείνη πάντρευε την κόρη του και θεώρησε ιδιαίτερη ευλογία να τελέσει τον γάμο ο Αγιορείτης Ιερομόναχος. Ο παπά-Αντύπας από υποχρέωση τέλεσε το μυστήριο. Ακολούθησε γλέντι στην διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με το έθιμο έπρεπε τον χορό να ξεκινήσει ο ιερέας μαζί με τους νεόνυμφους.
Ο παπά-Αντύπας το απέκλεισε κατηγορηματικά, αλλά οι συγγενείς επέμειναν ότι πρέπει να εφαρμοστεί το έθιμο γιατί είναι και ευλογία για την νέα ζωή των νεονύμφων. «Μόνο μια γύρα ,τίποτε άλλο δεν σου ζητάμε Άγιε Πνευματικέ», του έλεγαν. Τον έπεισαν τελικά να χορέψει. Μόλις τελείωσε ο πρώτος γύρος του χορού, του εμφανίστηκε ο διάβολος γελώντας και του είπε: «Δεν σου είπα ότι θα σε κάνω να χορέψεις;»
Ο παπά-Αντύπας τακτοποίησε σύντομα τις υποθέσεις της Σκήτης και επανέρχεται στο φοβερό και απόκρημνο σπήλαιό του στην Βίγλα.  Εκεί αρχίζει μεγαλύτερους αγώνες για να ταπεινώνει τον διάβολο.
Μετά την κοίμησή του, στην εκταφή τα οστά του έλαμπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: