Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Και όμως! Δεν είμαστε όλοι Charlie... !!!

Κείμενο του π. Θωμά Ανδρέου 
Άφωνη η παγκόσμια κοινότητα, παρακολουθεί την εξέλιξη του θρησκευτικού πολέμου που έχει ξεσπάσει προ πολλού... Αφιέρωσα πολλά κείμενα μου, στο θέμα αυτό, μιας και σταυρός με ημισέληνο φαίνεται πως βρέθηκαν απέναντι... Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την ανθρωπότητα εάν ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει θρησκευτικό χαρακτήρα... Αισθάνομαι την ανάγκη να φωνάξω μαζί με κάθε πολιτισμένο άνθρωπο προς πάσαν κατεύθυνση.Να φωνάξω με όλη την δύναμη της ψυχής μου και να πω: σταματήστε να δολοφονείτε στο όνομα του Θεού! 
    Σήμερα, στην Γαλλία, περισσότερο από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, με πρωτοστάτες τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής ενώσεως, σε μια ειρηνική πορεία, διαμαρτυρήθηκαν για την τρομοκρατική ενέργεια στο σατυρικό Γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo με τα ανθρώπινα θύματα, που εκτελέστηκαν από τους Ισλαμιστές τρομοκράτες! Δεν είναι αυτή η θεολογία του απλού θρησκευόμενου μουσουλμάνου που πιστεύει στον Θεό. Αυτό είναι το ισλάμ της βίας, του θανάτου, της τρομοκρατίας! ΄
     Όμως! Η απαρχή των δεινών, έχει σαν βάση μια γελοιογραφία του περιοδικού, που απεικονίζει το ιερότερο πρόσωπο του Ισλάμ, γελοιοποιώντας το, την στιγμή που για το Ισλάμ, απαγορεύεται οιαδήποτε απεικόνιση της μορφής του ιερού προσώπου. Το ότι  με δύναμη ψυχής θα καταδικάσουμε την απάνθρωπη ενέργεια της εν ψυχρώ δολοφονίας τόσων ανθρώπων, δεν μας στερεί διόλου το δικαίωμα στο όνομα της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης να καταδικάσουμε οποιαδήποτε προσβολή σε θρησκευτικά σύμβολα ή Ιερά πρόσωπα οιασδήποτε θρησκευτικής παραδοχής! 
  Παλαιότερο εξώφυλλο του περιοδικού απεικόνιζε τον Τριαδικό Θεό του Χριστιανισμού σε βλάσφημη αναπαράσταση. Κανείς τότε όμως, δεν τόλμησε να υψώσει την φωνή του και να διαμαρτυρηθεί προασπιζόμενος ειρηνικά την πίστη του, εξαναγκάζοντας το σατυρικό περιοδικό να ανακαλέσει!  
   Σήμερα ακούμε το σύνθημα Je suis Charlie ! Όχι λοιπόν! Δεν είμαστε ολοι Charlie! Και δεν μπορούμε να είμαστε. Γιατί η σάτιρα, η έκφραση και η ελευθερία πρέπει να έχουν πολιτισμό! Και πολιτισμό δεν μπορείς να έχεις όταν καθυβρίζεις τα πιστεύω του άλλου.  Στην Ελλάδα της δημοκρατίας και του ισοπεδωτικού πολιτισμού ανεχθήκαμε την προσβλητική σάτιρα απ' όσους θεωρούν τον εαυτό τους επιγόνους του Αριστοφάνη. Είδαμε να καθυβρίζονται τα Ιερά και τα όσια της Πίστεως μας. Είδαμε να χλευάζονται τα εθνικά μας σύμβολα, οι ιδέες με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων. Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε πως και η σάτιρα έχει όρια; Πότε επιτέλους θα αντιληφθούμε πως αποτελεί δείγμα πολιτισμού, ο σεβασμός της ταυτότητος του άλλου; 
  Ολοκληρώνω τις μελαγχολικές σκέψεις μου με θλίψη και με οδύνη. Θλίψη για τους δολοφονημένους ανθρώπους στο όνομα του Θεού και οδύνη για όσα έρχονται! Η Ευρώπη να μάθει να σέβεται τον άνθρωπο! Η Ευρώπη να μάθει να σέβεται αυτό που σαν λάβαρο χρησιμοποίησε τόσα χρόνια, την ελευθερία! Και τέλος, η Ευρώπη να προβληματιστεί, γιατί φρόντισε να ενσπείρει την αθεΐα και ταυτόχρονα να ανοίξει  διάπλατα τις πύλες της στο Ισλάμ. Από την μια αποθρησκευτικοποιήθηκε και από την άλλη, χωρίς να το καταλάβει σχεδόν Ισλαμοποιήθηκε. 
    Ένα είναι σίγουρο! Τα ζητήματα πίστεως, δεν μπορούν να τα χειρισθούν οι πολιτικοί. Αντί σήμερα στο Παρίσι να παραβρεθούν προσκεκλημένοι του Προέδρου της Γαλλίας, οι Ηγέτες της Ευρωπαϊκής ενώσεως, θα μπορούσαν να μετάσχουν οι Θρησκευτικοί Ηγέτες, που μπορούν να μιλήσουν με την γλώσσα της πίστεως, αντί των πολιτικών  που ανέχθηκαν, αν δεν καλλιέργησαν αυτήν την κατάσταση. Στώμεν καλώς! Οι καιροί ου μενετοί...  
                                                                                       
                                                                                                    π. Θωμάς Ανδρέου 
 
 
 
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ π. ΘΩΜΑ ΑΝΔΡΕΟΥ!

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΛΑΣΦΗΜΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΝΑ ΒΛΑΣΦΗΜΟΥΜΕ ΧΥΔΑΙΟΤΑΤΑ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ!

ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ!

ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΥΔΑΙΕΣ ΒΛΑΣΦΗΜΙΕΣ!

Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΒΡΩΜΕΡΕΣ ΒΛΑΣΦΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΜΑΤΩΝ!

ΚΑΙ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!

ΣΠΥΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

..........το καλοκαίρι γνώρισα έναν Πακιστανό.
.."αναγκαστική" γνωριμία βλέπετε λόγο δουλειάς9εργαζόμασταν στην ίδια επιχείρηση).
το παιδί αυτό,γύρω στα 10 χρόνια μικρότερός μου,και Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα,κατα την περίοδο της "νηστείας" τους,εργαζόταν πολύ σκληρά για πραγματικά "ψίχουλα".
όλη τη μέρα,δεν έτρωγε και δεν έπινε ούτε νερό,αλλά μόνο όταν έπεφτε ο ήλιος.μετά απ'ότι έβλεπα μπορούσε να φάει και να πιεί ότι θέλει,αλλά έκανε και προσευχή(τη δική τους προσευχή).
τον παρατηρούσα πόσο προσεκτικά τηρούσε αυτούς τους κανόνες!
απίστευτο!...σε σχέση με εμένα που βαριόμουν ή ήμουν "πολυ κουρασμένος" τις περισσότερες φορές για να κάνω προσευχή.
αυτός ο άνθρωπος,όταν με άκουσε ΜΙΑ και μοναδική φορά να προσεύχομαι ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ,κοινώς "το βούλωσε" και δεν με ενόχλησε,ούτε καταφέρθηκε εναντίον μου,αλλά αντίθετα ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟΛΥΤΑ αυτό που έκανα εκείνη τη στιγμή,παρόλο που βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο και ενδεχομένως τον ενοχλούσε αυτό το "αλλόθρησκο" για κείνον που άκουγε.
....και ΘΑΥΜΑΣΑ...!!!!
...που απο εκείνη τη μέρα έγινε φίλος μου,και μου φέρθηκε σαν οικογένεια,όταν η οικογένεια βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά...
...και ΠΙΣΤΕΨΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ....!!!
...ακόμα πιο πολύ στον τριαδικό Θεό μας που μου έδωσε να ζήσω το ΘΑΥΜΑ απο κοντά...για να θυμάμαι ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...πως καμμιά ψευτοθρησκεία δεν ορθώνεται μπροστά στο δικό μας Χριστό,ούτε μπορεί να τον προσβάλλει με τον οποιοδήποτε τρόπο/μορφή/έκφραση λατρείας..
...αυτό το παιδί,23 χρονών...ακόμα και σήμερα εύχεται "ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" και "ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ",στο Χριστιανό συνάδελφό του...ακόμα με εκπλήσσει η συμπεριφορά του,ακόμα και αν βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά και ζεί με 200 ευρώ το μήνα(που δεν του φτάνουν ούτε να φάει,γιατί στέλνει χρήματα στους γονείς του που πεινάνε στη χώρα τους..)
Λυπάμαι που σκοτώνονται οι άνθρωποι για ένα σκίτσο...μα Ο Θεός μας όπως σας είπα βλέπει και βάζει τα πράγματα σε τάξη...αργά ή γρήγορα..
καλή συνέχεια!