Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Βάπτιση: θέλετε ολόκληρο το μυστήριο ή τη σύντομη έκδοση;

Κι όμως... Εκεί έχουμε φτάσει... Προ ημερών βρέθηκα σε μία Βάπτιση που η διάρκειά της δεν ξεπέρασε τα 25 λεπτά! Τι είπαν; Τι διάβασαν; Προφανώς τα μισά. Και αυτά βιαστικά. Σαν μία απλή διεκπεραίωση δημόσιας υπηρεσίας! Το μωρό φυσικά ΔΕΝ καταδύθηκε ολόκληρο μέσα στο νερό... Λίγο νερό στο κεφαλάκι. Σαν ραντισμός! Αλλά από το μυστήριο, τα μισά "λόγια" είχαν κοπεί... Πόνος και οργή εκείνη την ώρα. Οργή που δεν μπορούσε να εκφραστεί (σε ποιον και για ποιον ακριβώς λόγο;) και έτσι λίγα λεπτά αργότερα έσβησε σαν συναίσθημα. Αλλά ο πόνος παρέμεινε. Και ακατήχητοι είμαστε τελικά... και οι ιερείς μας μοιάζουν συχνά να τελούν τα πάντα με ένα παράξανεο χρονόμετρο.

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ηχογραφήσαμε μία σειρά εκπομπών για το μυστήριο του Βαπτίσματος. Το τόσο σημαντικό και παραποιημένο εισαγωγικό μυστήριο στη ζωή της Εκκλησίας του Χριστού. Εκεί θέσαμε αρκετά ερωτήματα στον καλεσμένο μας και η συζήτησε δεν θα μπορούσε να μην έχει αναφορές και στο μυστήριο εξπρές...
Και να που πριν λίγες ώρες έπεσα πάνω σε μία αληθινή ιστορία αναρτημένη σε μία πολύ αξιόλογη σελίδα που είναι αφιερωμένη στις... μαμάδες! Η συντάκτρια του άρθρου, που είναι και η ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας, καταγράφει την εμπειρία της από τη Βάπτιση του γιου της. Να ζήσει το παιδάκι... αλλά πραγματικά να ζήσει και η μαμά που μετέφερε γραπτώς τον διάλογο με τις προτάσεις του ιερέα που θα τελούσε το μυστήριο. Αν οι ιερείς δεν κατηχούν και δεν μεταφέρουν το λόγο της αληθείας, αν δεν διδάσκουν στους πιστούς τις θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αν δεν εξηγούν το κάθετι χωρίς εκπτώσεις στο λόγο και τις πράξεις, οι πιστοί που δεν γνωρίζουν θα φταίνε στη συνέχεια;
Το κείμενο (απόσπασμα από το πρωτότυπο αναρτούμε) περιγράφει μία θλιβερή εικόνα, που μάλλον τελικά είναι γνωστή σε όλους μας αλλά κανένας δεν κάνει κάτι για να διορθωθεί... Μα οι εκπτώσεις στα Μυστήρια, στα Πιστεύω της Εκκλησίας, μόνο σε χάος πνευματικό μπορούν να οδηγήσουν. Ας ευχηθούμε ο Θεός να μας ελεήσει όλους και να νιώσουμε την πατρική Του παρουσία στη ζωή μας, κληρικοί και λαϊκοί. 
Υ.Γ.: Πολλές φορές ο καλός Θεός μας ενεργεί και μέσα από τις ανθρώπινες ατέλειες για να μπορέσει να σώσει τον άνθρωπο... Ο ιερέας της Βάπτισης (που θα διαβάσετε στη συνέχεια), έχοντας αφήσει στην επιλογή για ολόκληρο ή σύντομο μυστήριο, τελικά εξηγούσε στους καλεσμένους τα πάντα.
 
Το κείμενο έχει ως εξής:
Θα ήθελα εδώ να γράψω δυο λόγια για το μυστήριο…
Δεν θα έλεγα πως είμαι άνθρωπος της εκκλησίας. Σέβομαι όσους πιστεύουν βαθιά και τηρούν τις παραδόσεις, όμως εμένα δεν μου έχει γίνει -ακόμα- αυτό το «κλακ».
Ε λοιπόν, η εμπειρία μας από τη βάπτιση του Α... ήταν τόσο υπέροχη που δεν γίνεται να μην πω ένα τεράστιο μπράβο στους ιερείς και να ευχηθώ να ακολουθήσουν ΟΛΟΙ το παράδειγμά τους.
Πριν το μυστήριο ερωτηθήκαμε αν θέλουμε να βουτήξουν και το κεφάλι του μωρού στο νερό ή απλά να ρίξουν νερό με το χέρι. Τους είπα ότι αν δουν ότι το μωρό δεν έχει πρόβλημα, ας τον βουτήξουν. Αλλιώς όχι.
Μας ρώτησαν αν πιστεύουμε ότι κάνει ζέστη για να ανοίξουν τον κλιματισμό να είναι εντάξει οι καλεσμένοι.
Ρώτησαν το νονό αν θέλει να γίνει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το μυστήριο ή η… σύντομη έκδοση. Ο νονός είπε «Μια φορά γίνομαι νονός, το θέλω ΟΛΟ» (αυτό βέβαια το μάθαμε κατόπιν μυστηρίου, χαχα) και έτσι συνειδητοποιήσαμε ότι στις βαπτίσεις που πάμε, 9 στις 10 φορές μάλλον γίνονται όλα σε short version! Ένα θα σας πω: ακούστηκε ΤΡΕΙΣ φορές το Σύμβολο της Πίστεως, μία από το νονό, μία από τη νονά και μία και από τους δυο μαζί. Θεωρώ πολύ σωστό ότι μας ρώτησαν και παρότι ξεπεράσαμε τη μία ώρα σε διάρκεια ήταν ένα μυστήριο που το ένιωθες!
Σε όλη τη διάρκεια όλοι ήταν ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟΙ, μας εξηγούσαν τα πάντα, μόνο thumbs up που δεν μας έκαναν που το μωρό μας δεν έκλαψε.
Τι να πω; Βγήκα από την εκκλησία με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Μακάρι, το ξαναλέω, να ήταν ΟΛΟΙ οι ιερείς και οι άνθρωποι στις εκκλησίες έτσι.
 
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: εσείς πιο μυστήριο θέλετε; Ολόκληρο ή σύντομο; Ο Θεός να μας φυλάει όλους!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ίσως φταίει το σύγχρονο που διέπει τα παντα.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ..ΙΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ..ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΡΙΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΙΝ..ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ..ΛΕΝΕ ΔΗΘΕΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΕΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΚΑΤΙ..ΚΛΠ.ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓ. ΠΝΕΥΜΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ..ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ..ΜΑΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΓΕΡΟΝΤΟΛΑΓΝΕΙΑ ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ..ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ Ο ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ..Ο ΑΒΑΣ ΜΩΥΣΗΣ Ο ΑΙΘΙΟΨ..Ο ΑΓ.ΝΕΙΛΟΣ Ο ΜΥΡΟΒΛΗΤΗΣ..ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΟΚΟΙΜΟΙΖΟΥΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ! (Στάρετς Ανατόλιος)
Στάρετς Ανατόλιος της Όπτινα (+30 Ιουλίου 1922) Ένα προφητικό κείμενο - καθρέπτης για τα όσα…
youtube.com αν θελετε δημοσιευστε το μηπωσ βοηθηθουν καποιοι αδελφοι...