Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Το σούπερ ζηζάνιο και η εταιρία που ελέγχει την παγκόσμια γεωργική παραγωγή

Λάβαμε το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 28 Αυγούστου 2011. Αναφέρεται σε μία γνωστή εταιρεία που ελέγχει πλέον την παγκόσμια γεωργική παραγωγή. Σκοπός της η μεγιστοποίηση του κέρδους με όποιο κόστος, ακόμα και τη δημιουργία μεταλλαγμένων σπόρων που καταστρέφουν το οικοσύστημα και βλάπτουν ανεπανόρθωτα την υγεία.
Για την επικίνδυνη αυτή εταιρεία είχε δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ που αποκάλυπτε το ρόλο της και τις μεθοδεύσεις τις. Τότε είχαν μιλήσει επιστήμονες με σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα και ερευνητικό έργο. Οι αποκαλύψεις τους έφεραν την απομάκρυνσή τους από κορυφαία πανεπιστήμια κατόπιν υποδείξεως της εταιρίας, που είναι ο μεγάλος χρηματοδότης των πανεπιστημίων αλλά και πολλών ερευνών που προάγουν με χαλκευμένα στοιχεία την ασφάλεια των μεταλλαγμένων καλλιεργειών. Στο άρθρο που ακολουθεί μαθαίνουμε μία ακόμα παράμετρο των δραστηριοτήτων της εταιρίας. Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι πως για να ικανοποιηθεί η απαίτηση αυτής της εταιρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (με τον σημερινό της Πορτογάλο Πρόεδρο στη δεύτερη θητεία του) εισηγήθηκε και πέρασε την καλλιέργεια συγκεκριμένων μεταλλαγμένων σπόρων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μέχρι εκείνη τη στιγμή απαγορευόταν. Σε αυτή τη σταθερή απαγορευτική θέση για τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες κρίσιμος ήταν ο ρόλος του τότε Έλληνα Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Με την αλλαγή όμως της Επιτροπής το Περιβάλλον δεν ξαναδόθηκε στην Ελλάδα και ο Επίτροπος (με το σημαντικό έργο) επέστρεψε στην χώρα μας. Ένα ύπουλο παιχνίδι κερδοσκοπικού και μόνο ενδιαφέροντος παίχτηκε στις πλάτες των Λαών της Ευρώπης…    

Πριν από δύο δεκαετίες, η Monsanto, η μεγαλύτερη πολυεθνική γεωργικής βιοτεχνολογίας στον κόσμο, κατασκεύασε γενετικά τροποποιημένους (γ.τ.) σπόρους που μπορούσαν να αντιστέκονται στο ισχυρό ζιζανιοκτόνο Ράουνταπ, που επίσης ήταν δικό της παρασκεύασμα με σχεδόν καθολική χρήση για τις ανάγκες καθαρισμού των ανά την υφήλιο γεωργικών καλλιεργειών.
Εκτάσεις εκατομμυρίων στρεμμάτων κυρίως με καλλιέργειες καλαμποκιού, σόγιας, βαμβακιού, ρυζιού και δημητριακών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν το ζιζανιοκτόνο και τους γ.τ. σπόρους που του αντιστέκονταν, αγοράζοντάς τα από τα ράφια της Monsanto.
Το κίνητρο ήταν ισχυρότατο: ο αγρότης δεν θα ανησυχούσε πλέον για τα ζιζάνια που του κατέτρωγαν τις σοδειές. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να καταβρέχει με Ράουνταπ τα φυτά του, και κάθε παράσιτο θα εξαφανιζόταν πλην του ίδιου του ψεκασμένου φυτού, που ήταν γ.τ. να αντιστέκεται στο δηλητήριο. Για τους αγρότες ήταν μια εκπληκτική λύση. Ετσι, τα γ.τ. φυτά και το ισχυρό τοξικό ζιζανιοκτόνο που πήγαινε πακέτο μαζί τους έφερναν ετήσια κέρδη πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη Monsanto, μεγιστοποιούσαν τη γεωργική παραγωγή, και κάλυπταν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, που -για παράδειγμα- στις ΗΠΑ μόνο, άθροιζαν το 94% της συνολικής παραγωγής σόγιας και το 70% της παραγωγής καλαμποκιού και βαμβακιού. Τα λεγόμενα «φυτά Ράουνταπ-έτοιμα» κάλυψαν σαν κουβέρτα την αμερικάνικη αγροτική γη, σκεπάζοντας πάνω από 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργειών.
Σήμερα, τα πράγματα άλλαξαν. Λέγεται ότι άλλαξαν τόσο ώστε συνιστούν τη μεγαλύτερη αλλαγή στη ιστορία της γεωργίας. Και, δυστυχώς, άλλαξαν προς το χειρότερο (για όλους). Τα «φυτά Ράουνταπ-έτοιμα» συναντούν πλέον στους αγρούς και «ζιζάνια Ράουνταπ-έτοιμα». Περισσότερα από 20 είδη ζιζανίων σε συνολική έκταση 60 εκατομμυρίων στρεμμάτων σε ΗΠΑ και Λ. Αμερική, μετά από είκοσι χρόνια συνεχούς ραντίσματος με το ίδιο φάρμακο, έχουν αναπτύξει δικούς τους μηχανισμούς άμυνας, και είναι άτρωτα. Το χειρότερο, η γύρη τους μεταφέρει το γονίδιο αντίστασης, μεταδίδοντάς το και στα φυτά που δεν έχουν ψεκαστεί. Επίσης, τα νέα μεταλλαγμένα ζιζάνια είναι ισχυρότερα από τα προηγούμενα, μεγαλύτερα και καταστροφικότερα.
Φυσικά, το πρόβλημα είχε προβλεφθεί, διότι και οι πρωτοετείς της γεωπονίας ξέρουν ότι τα οικοσυστήματα προσαρμόζονται στις μεταβολές. Το ήξερε και η Monsanto. Οι αγρότες, όχι. Ή απλά τούς παραπλανούσαν. Θέλοντας να αντιμετωπίσει τον κινεζικό ανταγωνισμό, η Monsanto δαπάνησε 150 εκατομμύρια δολάρια το 2010 για να προωθήσει τις πωλήσεις του Ράουνταπ και το κατάφερε, αυξάνοντάς τες κατά 57% στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Γνωρίζοντας φυσικά το πρόβλημα της προσαρμογής των ζιζανίων, αλλά πετυχαίνοντας κέρδη 700 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πίσω στα χωράφια, οι γεωργοί συνεχίζουν τα σφάλματα. Παρασκευάζουν κοκτέιλ ζιζανιοκτόνων με υψηλή τοξικότητα, που όμως δεν φαίνεται να εμποδίζουν την εξάπλωση των υπερ-ζιζανίων. «Το πρόβλημα καλπάζει», γράφτηκε σε εφημερίδα του Σεντ Λιούις, καθώς «η προσαρμογή των νέων ειδών ζιζανίων γίνεται ταχύτερα και δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η επιμόλυνση μέσω της μεταφοράς γύρης». Για τη Monsanto όλα αυτά δεν είναι παρά το άνοιγμα νέων πεδίων έρευνας και εμπορικής εκμετάλλευσης -αυτή τη φορά θα είναι νέοι γ.τ. σπόροι που θα ανθίστανται στα superweeds, «προκαλώντας νέο γύρο επιχειρηματικής κερδοφορίας και περιβαλλοντικής καταστροφής».
Οι γεωπόνοι έχουν σκύψει στα μικροσκόπιά τους αναζητώντας εναλλακτικές στρατηγικές προστασίας των καλλιεργειών. Διότι, στο μεταξύ, οι γ.τ. σπόροι και τα συνοδευτικά ζιζανιοκτόνα τους αποδεικνύονται, εκτός από ανίσχυρα, και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία: η ακαδημαϊκή έρευνα έχει από χρόνια διαπιστώσει την επικινδυνότητα των ευρέως χρησιμοποιούμενων ζιζανιοκτόνων (του Ράουνταπ και του ενεργού συστατικού του glyphosate), γεγονός που υποτιμήθηκε. Σήμερα, υπό τη βαριά σκιά των superweeds, η επιστημονική κοινότητα υποχρεώνεται να ξανακουβεντιάσει για τη χρησιμότητα της βιοτεχνολογίας και των γ.τ. οργανισμών. Αυτή την φορά, σοβαρά.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: