Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Νέος άγιος στην Ορθόδοξη Εκκλησία: Ο Άγιος Ηλίας της Μακέεβκα

Έναν νέο μεσίτη που θα προσεύχεται για εμας προς τον Ουράνιο Πατέρα έχουμε από τις 22 Σεπτεμβρίου 2012. Στην πόλη Μακεέβκα της Ουκρανίας έγινε η αγιοκατάταξη  του μεγαλόσχημου μοναχού Ηλία (Ilya Yakovlevich Ganja).

Ο Άγιος αυτός γέροντας μεταξύ των ετών 1937-1946(χρονολογία της κοιμήσεώς του) έζησε σε αυτήν την πόλη της Ουκρανίας που βρίσκεται στην επισκοπή του Ντόνετσκ. Πριν είχε ζήσει για κάποια χρόνια στην Σκήτη του Προφήτη Ηλία στο Άγιον όρος και στην Λαύρα των Σπηλαίων απ' όπου τον έδιωξαν οι κομμουνιστές.
Έμενε στα σπίτια διάφορων πιστών οι οποίοι θεωρούσαν μεγάλη ευλογία να τον φιλοξενούν αφού θαυματουργούσε δια της προσευχής του και είχε το διορατικό χάρισμα. Οι κομμουνιστικές αρχές ποτέ δεν μπορούσαν να τον πιάσουν αφού ήξερε από πριν ότι πρόκειται να πάνε στην οικία που βρισκόταν (σ.σ. όπως συνέβη και με την Αγία Ματρώνα της Μόσχας την αόμματη).
Κατά τα σκληρά χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου είχε προβλέψει ότι στην πόλη Μακέεβκα δεν επρόκειτο να γίνει καμία μάχη με τους Γερμανούς και ότι δεν θα υποφέρουν πολύ από αυτούς, όπως και έγινε παρότι οι Γερμανοί βρίσκονταν σε εκείνη την περιοχή.  Πάντοτε είχε το ένα μάτι κλειστό. Σε μία φωτογραφία όμως τα άνοιξε και τα δύο! Όταν τον ρώτησαν απάντησε ως εξής: «Μπορώ να κοιτάξω τον κόσμο και με το ένα μάτι»! Στις αρχές του 1946 είπε στα πνευματικά του παιδιά ότι δεν θα κάνουν Πάσχα μαζί. Πράγματι ο άγιος γέροντας Ηλίας εκοιμήθη την Μεγάλη Τετάρτη 17 Απριλίου 1946.Η κηδεία του έγινε την Μεγάλη Παρασκευή 1946.Μετά από 66 χρόνια βρέθηκε το λείψανό του. Η αγιοποίησή του έγινε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου εναπέθεσαν και το άγιο λείψανό του.

πηγή (με φωτογραφίες):  http://proskynitis.blogspot.gr/2012/09/blog-post_3874.html
Το πρωτότυπο κείμενο στα ουκρανικά: http://www.ortodox.donbass.com/text/gromovaya_ilia.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: