Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επίκαιρα λόγια σήμερα, γραμμένα πριν από 90 χρόνια!!!

Ο ακροατής μας Α.Μ. μας έστειλε λίγα αποσπάσματα από την επιστολή του Γενικού Πρόξενου των Η.Π.Α. στη Σμύρνη Τζώρτζ Χόρτον, την οποία συνέταξε και απέστειλε στο Υπουργείο Εξωτερικών στις 27/9/1922. Ήταν ο άνθρωπος που είδε και βίωσε πολλά αλλά το σπουδαιότερο, ήταν από τους ελάχιστους που έγραψαν την αλήθεια. Στα αποσπάσματα που ακολουθούν, μπορεί κανείς, μέσα από το έμπειρο και έξυπνο μάτι του αείμνηστου Χόρτον, να καταλάβει πολλά αλλά και δυστυχώς να δει το σήμερα.


Στις πρώτες σελίδες της εν λόγω επιστολής, εκεί που αναφέρει τα βασικά προβλήματα των Ελλήνων γράφει:

«Ακόμα ένα πράγμα που έχει σημαντικά δυσχεράνει τους Έλληνες είναι η ολέθρια και διεφθαρμένη πολιτική τους. Είναι απίστευτο, μέχρι που μπορούν να φθάσουν οι Έλληνες πολιτικοί για να κρατήσουν το κόμμα τους στην εξουσία έστω για λίγες βδο

Και μετά από λίγες σελίδες:

«Οι Έλληνες πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι και φαύλοι, αλλά η χώρα τους έχει να επιδείξει σημαντικά δείγματα πολιτισμού. Κτίζει νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ιδρύει ναυτιλιακές εταιρίες και εφαρμόζει σύγχρονη γεωργία - όταν είναι ελεύθερη».

Αναφερόμενος στη μωαμεθανική θρησκεία γράφει τα εξής:

«Η μωαμεθανική θρησκεία που βρίσκεται σε μεγάλη αναγέννηση σ' ολόκληρο τον κόσμο, με την πολυγαμία, τη στάση της απέναντι στις γυναίκες και τη στάση της σ' όλες τις μη μωαμεθανικές φυλές και με το παράδειγμα και τις διδασκαλίες του Μωάμεθ όπως αντιτίθεται στη διδασκαλία και τη ζωή του Χριστού, είναι μία από τις σκοτεινές δυνάμεις που βρίσκονται σε ενέργεια στον κόσμο, που ενώνονται να καταστρέψουν τον σύγχρονο πολιτισμό. Ο φόνος και η εξόντωση των προοδευτικών χριστιανικών πληθυσμών και η αντικατάστασή τους με μωαμεθανούς είναι μια οπισθοδρόμηση της ανθρωπότητας και επιστροφή στις μέρες του Αβραάμ».

Αναφερόμενος σε τυχόν είσοδο των Νεότουρκων στην Πόλη γράφει:

«Έχω κάμει μερικές επιτυχείς προβλέψεις και τώρα κάμνω άλλη μια: αν οι κεμαλικές δυνάμεις επιτραπεί να μπουν στην Κωνσταντινούπολη οι τρομερές σκηνές των οποίων γίναμε μάρτυρες στη Σμύρνη θα επαναληφθούν σ' αυτήν την πόλη.» (Μάλλον βγήκε αληθινός)

Και συνεχίζει:

«Η Κωνσταντινούπολη είναι σήμερα, όπως ήταν και κατά το χρόνο της πτώσης της, το ακροτελεύτιο προπύργιο της Ευρώπης εναντίον των ορδών της Ασίας και αν αποδοθεί στον Τούρκο, θα σημάνει την απαρχή ενός κατακτητικού πολέμου σε βάρος των βαλκανικών χωρών - αν όχι σήμερα, αύριο, και αν όχι αυτόν το χρόνο, τον άλλο»

Όσο για συνεργασίες και πολιτικές υποσχέσεις του Τούρκου, γράφει τα εξής:

«Οποιαδήποτε σχέδια στηρίζονται πάνω στις υποσχέσεις του (ενν. του Τούρκου) ή σε οποιεσδήποτε διαφορετικές υποθέσεις (ενν. με επίκεντρο υποσχέσεις του Τούρκου) είναι καταδικασμένα να οδηγήσουν σε απογοήτευση και πολιτικοί που σχεδιάζουν οποιοδήποτε σχέδιο για το μέλλον πάνω σε οποιαδήποτε διαφορετική βάση, κτίζουν πάνω σε σαθρό θεμέλιο».

Και κλείνει με τα εξής προφητικά λόγια:

«Δεν είμαι δυστυχώς παρά ένας απλός υπάλληλος, που δεν κατέχει κανένα υψηλό αξίωμα και τα λόγια μου πιθανόν να μην έχουν μεγάλη βαρύτητα, αλλά γνωρίζω για ποιο πράγμα μιλώ και κάποιος που θα διαβάζει τούτες τις γραμμές μελλοντικά θα ζήσει να τις δει να επιβεβαιώνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: