Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ο μαρτυρικός Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ.κ. Ιωάννης συνελήφθη και πάλι

Μία συγκλονιστική είδηση κάνει την εμφάνισή της σε όλα τα δίκτυα ενημέρωσης, εδώ και δύο μέρες. Πρόκειται για την σύλληψη του μαρτυρικού Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ.κ. Ιωάννη, ο οποίος διώκεται από το κράτος των Σκοπίων γιατί δεν δέχεται τη σχισματική εκκλησία των Σκοπιανών. Κατά το παρελθόν είχε φυλακιστεί άλλες δύο φορές από το «προοδευτικό, ανεκτικό, φιλελεύθερο και δημοκρατικό» καθεστώς των γειτόνων μας.
Αυτή την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης, στην εκπομπή ΔΙΑΛΟΓΟΙ θα μεταδώσουμε τη συζήτηση με τον καθηγητή του Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Μιχ. Τρίτο, ο οποίος μας εξιστορεί την μεγάλη περιπέτεια του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη.


Η αστυνομία της Βουλγαρίας συνέλαβε την Τετάρτη στα βουλγαρο-σερβικά σύνορα τον προκαθήμενο της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας», Ιωάννη, βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις Αρχές της ΠΓΔΜ.

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από την ΠΓΔΜ την 1η Νοεμβρίου λόγω καταδίκης σε 30 μήνες φυλάκιση από το δικαστήριο της πόλης Βέλες για το αδίκημα της υπεξαίρεσης 250.000 ευρώ από τα κονδύλια της Εκκλησίας, όταν ο Ιωάννης ήταν μητροπολίτης της περιοχής. Η σύλληψή του έγινε στη συνοριακή διάβαση Καλοτίνα. Οι βουλγαρικές Αρχές έκριναν τον Ιωάννη προφυλακιστέο για τρεις ημέρες και αναμένεται μετέπειτα να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν ή όχι στην έκδοσή του στην ΠΓΔΜ. Η έκδοση του στην ΠΓΔΜ θεωρείται αμφίβολη γιατί είναι κάτοχος και σερβικού διαβατηρίου.

Σχετικά με την υπόθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι αναμένει από τις βουλγαρικές Αρχές να προχωρήσουν στην έκδοση του Βρανίσκοφσκι στην
ΠΓΔΜ. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκει ο Ιωάννης, απηύθυνε έκκληση στις βουλγαρικές Αρχές για την αποφυλάκιση του συλληφθέντα.

Σχετικά σχόλια των ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρουν ότι «πιθανή έκδοσή του Ιωάννη στην ΠΓΔΜ θα επιβαρύνει εκ νέου τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία». Σημειώνεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της, επιλέγοντας την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Ο Ιωάννης, ο οποίος το 2002 ήταν μητροπολίτης της περιοχής του Βέλες (Βελεσσών) αποπέμφθηκε εκείνη τη χρονιά από τις τάξεις της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αποσχισθείσας αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Η πρόταση είχε απορριφθεί από την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία και απέπεμψε τον Ιωάννη από τους κόλπους της.

Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης προσχώρησε σε κοινωνία με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία οπότε και ξεκίνησε η επανασύσταση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ (έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία») και ορίστηκε αρχιεπίσκοπος της.

Το 2005 ο Ιωάννης καταδικάστηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ και εξέτισε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών σε φυλακή των Σκοπίων για «υποδαύλιση θρησκευτικού και εθνικού μίσους» στην ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231068067

Δεν υπάρχουν σχόλια: