Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Τράπεζα ελπίδας για μαθητές που δεν έχουν να φάνε

Μια τράπεζα τροφίμων -για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά- αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου προκειμένου να αντιμετωπίσουν φαινόμενα ημιλιπόθυμων μαθητών λόγω ασιτίας.
«Μπαμπά, συμμαθητές μου στο σχολείο είναι έτοιμοι να λιποθυμήσουν από την πείνα».

Σοκαρισμένο το παιδί του δημάρχου Μεσολογγίου μίλησε στον πατέρα του για τα πρωτοφανή περιστατικά που έλαβαν χώρα στο δημοτικό σχολείο όπου φοιτά και τα οποία μόνο εικόνες Κατοχής μπορούν να θυμίσουν! Η τραγική είδηση έκανε τον γύρω της πόλης αστραπιαία και προκάλεσε σάλο και θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι να πάρουν την απόφαση να δημιουργήσουν -για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά- μια τράπεζα τροφίμων, που ουσιαστικά θα είναι μια τράπεζα ζωής και ελπίδας.

Όλα άρχισαν την περασμένη εβδομάδα όταν σε κατάσταση σοκ, ο γιος του δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη, επιστρέφοντας ένα μεσημέρι από το σχολείο του, μίλησε στον πατέρα του για πέντε συμμαθητές του οι οποίοι λόγω έλλειψης τροφής παραλίγο να σωριαστούν στο έδαφος.
«Μου είπε πως κάποια από τα παιδιά, γύρω στα πέντε, είχαν χλομιάσει και βρίσκονταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, επειδή δεν είχαν να φάνε και ίσως να μην είχαν ημέρες να φάνε.
Συγκλονίστηκα και αμέσως πήγα γραμμή στο δημοτικό σχολείο για να μιλήσω με τους δασκάλους. Εκείνοι, δυστυχώς, μου επιβεβαίωσαν το περιστατικό και μου είπαν ότι η κατάσταση είναι δραματική. Δίχως δεύτερη σκέψη, μίλησα με τους υπόλοιπους φορείς του δήμου και πήραμε την απόφαση να μαζέψουμε σε πρώτη φάση κάποια βασικά τρόφιμα και γάλα και να τα πάμε στο σχολείο και συγκεκριμένα στον διευθυντή, ο οποίος κάθε μέρα θα τα προσφέρει στα παιδάκια που τα έχουν πραγματικά ανάγκη» είπε στην «Espresso» ο κ. Κατσούλης.
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Μεσολογγίου τόνισε πως πρόκειται για οικογένειες Ελλήνων που είτε είναι μεσαίων εισοδημάτων είτε οι γονείς έχουν μείνει άνεργοι τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να μην έχουν να δώσουν στα παιδιά τους ούτε τα βασικά, όπως γάλα, πόσο μάλλον να τους δώσουν χαρτζιλίκι για να πάρουν ένα κουλούρι ή έναν χυμό από το κυλικείο του σχολείου.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ... «Αυτή η κίνηση είναι προσωρινή, τουλάχιστον μέχρι να δημιουργήσουμε μια τράπεζα τροφίμων, η οποία θα δώσει ελπίδα στις άπορες αυτές οικογένειες. Στην τράπεζα τροφίμων θα συνδράμει ο δήμος αλλά και όσοι δημότες επιδείξουν ευαισθησία και θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Παράλληλα, θα υπάρξει δράση και με το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τον δήμο, τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου - Ναυπακτίας. Συγκεκριμένα, από τα χρήματα που συγκεντρώνονται στο κοινωνικό παντοπωλείο θα κανονίσουμε ένα μέρος τους να διοχετεύεται στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά και σε όλα όσα αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα». Αυτή τη στιγμή στο κοινωνικό παντοπωλείο που λειτουργεί με έδρα το Αγρίνιο, απευθύνονται περί τις 800 οικογένειες, αριθμός που αναμένεται να σημειώσει δραματική αύξηση τους προσεχείς μήνες.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει ήδη ξεκινήσει από την πλευρά του δήμου μια διακριτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτό το τραγικό για τις ημέρες μας φαινόμενο που εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο εμφανίζεται και σε άλλα σχολεία της πόλης: «Θέλουμε να διαπιστώσουμε, χωρίς φυσικά να εκθέσουμε πρόσωπα και καταστάσεις, αν υπάρχουν και άλλα δημοτικά ή γυμνάσια, στα οποία φοιτούν παιδιά που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο οικονομικό πρόβλημα. Αν, δηλαδή, μαθητές δεν έχουν χρήματα να πάρουν ένα κουλούρι ή μία τυρόπιτα ή να πιουν έναν χυμό ή ένα ποτήρι γάλα».
Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου, προσανατολίζεται στο να ξεκινήσει τη διανομή συσσιτίων, η οποία θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση.
Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε από τη δημοσιογράφο Εύα Παπαδάτου στις 25 Οκτωβρίου 2011 στην εφημερίδα Espresso. Πηγή: http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&artid=1445671&catID=16

Δεν υπάρχουν σχόλια: