Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ενεργειακά βραχιόλια ή υψηλής τεχνολογίας δεισιδαιμονία;

Πολλά τέτοια βραχιόλια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στη χώρα μας. Δεν είναι όμως απλά μία μόδα, χωρίς καμία επιβεβαίωση, αλλά ενδεχομένως να είναι και κάτι πολύ πιο ύποπτο ή επικίνδυνο. Τι ακριβώς μικροκύμματα είναι αυτά που μπορεί να εκπέμπει, ή πόσο αθώες μπορεί να είναι οι αναγωγές σε ανατολικές θρησκείες; Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα κι ας προσέξει από τις επικίνδυνες μόδες της Νέας Εποχής. Διαβάστε το άρθρο που σήμερα μας έστειλε ο ακροατής μας Ε.Κ.  

-    Επαναφέρει, ενισχύει και σταθεροποιεί την ενέργεια του σώματος.
-    Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού από την ακτινοβολία (από κινητά, Η/Υ κτλ.).
-    Ενισχύει την αποτοξίνωση.
-    Μειώνει τις φλεγμονές.
-    Βελτιώνει την εστίαση και τη συγκέντρωση.
-    Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.
-    Βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το αίμα.
-    Προωθεί την ανανέωση των κυττάρων.
-    Καταστρέφει ιούς και βακτήρια.
-    Ενισχύει το ενδοκρινικό σύστημα.
-    Βοηθά στην προστασία του DNA.
-    Επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
-    Διώχνει την σκόνη και τα νεκρά κύτταρα.
Αυτά υπόσχεται το φαινομενικά απλό βραχιολάκι σιλικόνης με το περίεργο ολόγραμμα στον πυρήνα του. Έχει γίνει ανάρπαστο στην Αμερική, ενώ οι πωλήσεις του έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και στην χώρα μας, όπου και πωλείται στα φαρμακεία έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 40 ευρώ το κομμάτι.
Το «μαγικό» αυτό βραχιόλι γεννήθηκε στην Καλιφόρνια τον Ιανουάριο του 2007. Δύο αδέρφια, ο Τρόι, τεχνικός υπολογιστών, και ο Τζος Ρόνταρμελ, καθηγητής Ισπανικών, οπαδοί και οι δύο της αρχαίας κινέζικης ιατρικής, αναζητώντας έναν φυσικό τρόπο ίασης του σώματος εφηύραν το Power Balance. Τα περικάρπια κατασκευάζονται στην Κίνα, τα ολογράμματα στην Μινεσότα και ο «εμποτισμός» τους στις ειδικές συχνότητες γίνεται σε ένα «μυστικό» δωμάτιο στα γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια, πρόσβαση στο οποίο έχουν μόνο τα δύο αδέλφια. Σιγά-σιγά, από στόμα σε στόμα, η φήμη του βραχιολιού εξαπλώθηκε και μέσω του Ίντερνετ οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η αύξηση επήλθε χωρίς επιστημονική απόδειξη ότι τα βραχιόλια είναι αποτελεσματικά.
Στην Αυστραλία. Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτή, κατήγγειλε επίσημα την εταιρεία Power Balance για την αναξιόπιστη δράση του βραχιολιού και την υποχρέωσε να προβεί σε αλλαγές όσον αφορά τις μεθόδους προώθησης και διάθεσής του. Η εταιρεία εξαναγκάσθηκε να αφαιρέσει τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς από την ιστοσελίδα και τα προϊόντα της, να παραδεχτεί ότι διατύπωσε αναπόδεικτους ισχυρισμούς, να αποζημιώσει όσους πελάτες της το επιθυμούν και να αφαιρέσει την φράση «Τεχνολογία Επιδόσεων» από το προϊόν της.
Στις Η.Π.Α. πρόσφατα οι υπεύθυνοι της Επιτροπής Αθέμιτου Ανταγωνισμού των ΗΠΑ ζήτησαν από τους κατασκευαστές του Power Balance, ύστερα από πλήθος καταγγελιών καταναλωτών, να παράσχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με την επίδραση του προϊόντος τους.
Στη γειτονική Ιταλία, πρόσφατα κατασχέθηκαν έξι χιλιάδες πλαστά αντίγραφα του Power Balance στην παραλία του Ρίμινι. Σε αυτό το γεγονός, βασίστηκε και η Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού που άρχισε πρόσφατα έρευνα για «τις πιθανές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» κατά των εταιρειών που διανέμουν το προϊόν στη γείτονα χώρα. Εντός δεκαπέντε ημερών η κατασκευάστρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προσκομίσει τα κατάλληλα επιστημονικά και ιατρικά τεκμήρια σχετικά με τις ιδιότητες και τις πιθανές ευεργετικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό που αποδίδονται στα προϊόντα της. Εντός της ίδιας προθεσμίας πρέπει να αποδειχθεί επίσης ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντένδειξη για την υγεία και την ασφάλεια των κα¬ταναλωτών που ενδέχεται να προκύψει από τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων.
Η παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη σημειώνει στο in 2 Life. «Αυτήν την στιγμή πραγματοποιούνται μελέτες, αλλά μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχει τεκμηριωθεί το κατά πόσο τα ενεργειακά βραχιόλια είναι αποτελεσματικά ή όχι». Στο ίδιο άρθρο του iatronet.gr αναφέρεται: «Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι εξαιρετικά πολύπλοκος για να μπορέσει να ισορροπήσει με την βοήθεια ενός ολογράμματος το οποίο εκπέμπει ενεργειακά κύματα. Μάλιστα, από την στιγμή που δεν έχει ελεγχθεί και εγκριθεί επίσημα δεν μπορούσε να πούμε με σιγουριά ότι μακροπρόθεσμα δεν θα έχει παρενέργειες στον οργανισμό».
Το περιοδικό Time 10/2010 αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμιά επιστήμη πίσω από τα βραχιολάκια αυτά.
Στο επίσης ξενόγλωσσο science-Based Medicine αναφέρεται ότι «το φαινόμενο ενεργειακό βραχιόλι είναι μια ακόμη απόδειξη του ότι οι άνθρωποι είναι πολύ προληπτικοί» για να το ταυτίσει στην συνέχεια με υψηλής τεχνολογίας δεισιδαιμονία, ανάλογη μ' αυτήν που έχουν να μεταφέρουν κάποιοι πάνω τους το πόδι ενός κουνελιού σαν γούρι.
Ο καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λ. Μαργαρίτης μιλώντας στο «Βήμα» αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τέτοια αντικείμενα προσφέρουν κάτι στον οργανισμό, από την στιγμή που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία. Συμφωνά με τον καθηγητή, αν πράγματι το ενεργειακό βραχιόλι εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές τους, ίσως έχει κάποια επίδραση, αφού σε παρόμοιες συχνότητες λειτουργούν τα κύτταρα του σώματος. «Και σήμερα στην Ιατρική χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλών συχνοτήτων για την επούλωση πληγών» λέει ο κ. Μαργαρίτης, αλλά προσθέτει ότι η επίδραση των κυμάτων μπορεί να είναι και αρνητική. «Η παρατεταμένη έκθεση του ανθρώπου σε αυτά τα κύματα μπορεί να προκαλέσει βλάβες - δεν είναι τυχαίο ότι οικιακές συσκευές ή πυλώνες που εκπέμπουν τέτοια ακτινοβολία κατηγορούνται για καρκίνους». Στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη σχετικά με θετική επίδραση τέτοιων αντικειμένων στην υγεία στέκεται και ο καθηγητής Αθλητιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αστ. Δεληγιάννης. «Ακόμη και αν τα βραχιόλια αυτά επιδρούν στον οργανισμό, πρέπει όλοι να λάβουν υπόψη τους ότι ο αθλητισμός οφείλει να βασίζεται σε σωστή προπόνηση και διατροφή, και να μένει μακριά από κάθε είδους εμπορευματοποίηση, αφού με την ευρεία έννοια τα βραχιόλια είναι πιθανόν να αποτελούν ένα είδος ντόπινγκ».
Τι λένε όμως oι υπεύθυνοι της εταιρείας;
«Δεν πουλάμε απλά βραχιόλια σιλικόνης, πουλάμε προϊόντα ευ ζην. Η λειτουργία του βραχιολιού βασίζεται στην ανατολική φιλοσοφία, στα τσάκρα και τις αρχές του βελονισμού. Γι' αυτό και δεν θέλουμε να το κάνουμε μόδα ή lifestyle», δηλώνει ο κ. Γιάννης Καραχάλιος υπεύθυνος της εταιρείας, ο οποίος αναφέρει ότι σήμερα στο ελληνικό κοινό το βραχιόλι έχει μεγαλύτερη ζήτηση απ' αυτή στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν. «Ως εταιρεία επιθυμούμε να μείνουμε μακριά από τον ιατρικό κόσμο και τις μεγάλες εταιρείες με τα συμφέροντα. Αν θέλει πάντως κάποιος πιστοποίηση, ας πάει στην Κίνα να ανακαλύψει τα τσάκρα και να ζητήσει γι' αυτά επίσημη εξήγηση. Είναι ορισμένα πράγματα στη ζωή μας, που δεν εξηγούνται, γιατί απλώς είναι έτσι», καταλήγει.
Τι είναι όμως τα τσάκρα πάνω στα όποια βασίζονται τα ενεργειακά βραχιολάκια;
Τσ τσάκρα είναι 7 ενεργειακά κέντρα του σώματος τα όποια επηρεάζουν άμεσα την υγεία των οργάνων με τα οποία σχετίζονται.
Η λέξη τσάκρα στα σανσκριτικά σημαίνει τροχός. Η έννοια των τσάκρα εμφανίζεται στο περίφημο σανσκριτικό κείμενο για τη γιόγκα «Siva Samhita». Το σύστημα των τσάκρα αποτελείται από 7 αόρατα ενεργειακά κέντρα που τοποθετούνται νοητά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, μέσω των οποίων ρέει η ζωτική ενέργεια. Τα τσάκρα λοιπόν, είναι βασικό συστατικό της θεωρίας της γιόγκα και της βουδιστικής λατρείας.
Οι αρθρογράφοι προβληματίζονται, αν είναι θαυματουργή επιστήμη από το διάστημα, νόμοι του marketing, μόδα που έγινε συνήθεια ή απλώς ένα ακόμη κομπογιαννίτικο μπιχλιμπίδι; Οι κατασκευαστές το λένε ξεκάθαρα, «επι-θυμούμε να μείνουμε μακριά από τον ιατρικό κόσμο. Αν θέλει πάντως κάποιος πιστοποίηση ας πάει στην Κίνα να ανακαλύψει τα τσάκρα και να ζητήσει γι' αυτά επίσημη εξήγηση».
Ο μακαριστός γέροντας Παΐσιος έλεγε: «Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να σταυρωθεί από αγάπη για το πλάσμα Του. Πρώτα σταυρώθηκε και μετά αναστήθηκε. Είναι φθηνό να ζητά κανείς πνευματικές χάρες - άλλο αν ο Χριστός του δώσει. Ενώ αυτοί που ασχολούνται λ.χ. με ινδουιστικές φιλοσοφίες, με τη γιόγκα κ.λπ. με όσα κάνουν αποβλέπουν στο να φθάσουν δήθεν σε μια πνευματική κατάσταση, σε έκσταση, να νοιώσουν μια ηδονή ή να γίνουν ανώτεροι από τους άλλους, χωρίς να ενδιαφέρονται για τους άλλους».
Και άλλου σημειώνει «κάνει να ανακατέψουμε τη σαβούρα με το Χριστό;» και «εμείς ζητάμε από το Θεό το θαύμα και δε συνεργαζόμαστε με το διάβολο».
Θυμάμαι και μια κυρία που έλεγε: «Πήγα στον ιερέα και με διάβασε αλλά ο πονοκέφαλος δεν έφυγε, σκέφτομαι να πάω και σ' ένα μάγο ίσως εκείνος κάτι καταφέρει...».
Μήπως στις μέρες μας η δεισιδαιμονία και η πονηριά ντύθηκαν με υψηλής τεχνολογίας ένδυμα και χτυπούν την πόρτα μας;
Και εμείς θα ανοίξουμε;
 
Βοηθήματα: in 2 Life iatronet. gr, Time magazine 4/10/2010, το Βήμα bios-balance.gr, beauty accessories.gr, tanea.gr, vita.gr inews.gr, Science-Based Med-icine.
π.Λ.
Πηγή: Περιοδικό Άγιος Μηνάς
Τριμηνιαία Έκσοσις
της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας
τεύχος 48
Ιούλιος Σεπτέμβριος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: