Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ευχαριστούμε την ακροάτριά μας Μαριάνθη για το κείμενο που μας έστειλε. Είναι του μακαριστού Επισκόπου πρώην Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου. 

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Μια νεαρή γυναίκα ήρθε στη Μητρόπολη . Είμαι πολύ στενοχωρημένη μου είπε . Είμαι παντρεμένη. Έχω άντρα και παιδιά αλλά δεν θέλω να ζω με τον άντρα μου. Θέλω να χωρίσω. Να χωρίσεις ; Τι είναι αυτά που λες ; το σκέφτηκες καλά; Ο άντρας μου , λέει , είναι ένας εργατικός άνθρωπος.
 Δουλεύει και ζούμε . Στα πρώτα χρόνια ζούσαμε αγαπημένα. Μόλις τέλειωνε η δουλειά στα χωράφια , ερχότανε στο σπίτι , συζητούσαμε τα οικογενειακά μας και κοιμότανε νωρίς. Το πρωί ξυπνούσε για να πάει στη δουλειά. Άλλα τώρα άλλαξε πρόγραμμα. Τελειώνει η δουλειά και ο άντρας μου δεν γυρίζει σπίτι . Έρχεται ύστερα από τα μεσάνυχτα. Μα που πάει ο άντρας σου ; πού περνά τις ώρες του , ρωτώ; Μήπως πηγαίνει στα νυχτερινά κέντρα; Μήπως έχει ύποπτες σχέσεις με γυναίκες; Όχι . Ούτε με κέντρα , ούτε με άλλες γυναίκες έχει σχέσεις. Έπιασε όμως σχέσεις με κάτι άλλο , που τον έχει δέσει χειρότερα από μια διεφθαρμένη γυναίκα. Να , ένας φίλος του , που δούλευε στη Γερμανία , γύρισε και έφερε μια τηλεόραση. Ήταν η πρώτη τηλεόραση που ήρθε στο χωριό. Από την ημέρα εκείνη ο άντρας μου πηγαίνει στο σπίτι του , ανοίγουν την τηλεόραση , κάθονται ώρες ολόκληρες μέχρι τα μεσάνυχτα και παπακολουθουν τα διάφορα προγράμματα. Εκεί έχει το νου του στην τηλεόραση, όχι πια στη γυναίκα του και στα παιδιά του. Δεν τον υποφέρω πια. Ερωμένη του έγινε η τηλεόραση . Ας πάει να ζήσει μαζί της. ...... Η τηλεόραση χωρίζει αντρόγυνα!
Άλλα υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που δείχνουν πόσο κακό κάνει η τηλεόραση. Μου το είπε ένας καθηγητής. Είχαμε ,μου λέει , στο σχολείο ένα λαμπρό μαθητή. Ήταν υπόδειγμα μαθητή. Και στα δυσκολότερα μαθήματα έπαιρνε άριστα. Αλλά τώρα άλλαξε. Ερχόταν αμελέτητος , άκεφος , κουρασμένος, νυσταζε και κοιμόταν πάνω στο θρανίο. Στις τελευταίες εξετάσεις σε κανένα μάθημα δεν πήρε άριστα. Οι βαθμοί του έπεσαν πολύ . Μου έκανε εντύπωση και θέλησα να μάθω την αιτία. Έμαθα ότι αιτία της αλλαγής του ήταν μια τηλεόραση που αγόρασε ο πατέρας του. Από την ώρα που μπήκε στο σπίτι η τηλεόραση και τα μάτια του τα κάρφωνε στη μικρή οθόνη της για να βλέπει όλα τα παράξενα και αισχρά, ο μαθητής άφησε τα βιβλία του τελείως . Αυτά μου είπε ο καθηγητής για το μαθητή του.
Και ένα τρίτο παράδειγμα. Στο στρατιωτικό νεκροταφείο Φλωρίνης είναι θαμμένα λαμπρά παλληκάρια που έπεσαν για την πατρίδα. Ένας πατέρας έρχεται κάθε χρόνο στον τάφο του παιδιού του . Ερχόταν με ένα φίλο του . Άλλα φέτος δεν ήρθαν μαζί. Που είναι ο φίλος σου ; τον ρωτώ. Ασ τα δέσποτα , τον έφαγε η τηλεόραση. Τι; θηρίο είναι η τηλεόραση και τον έφαγε; Χειρότερη από θηρίο μου απαντά. Ο άνθρωπος αυτός ζούσε ήσυχα στο σπίτι του. Άλλα πήρε τηλεόραση και από την ώρα που αρχίζουν οι εκπομπές μέχρι τα μεσάνυχτα δεν ξεκολλάει από αυτήν. Η πολύωρη παρακολούθηση είχε άσχημα αποτελέσματα. Η όραση του βλάφτηκε. Πήρε γυαλιά. Έγινε νευρικός. Τα χέρια του άρχισαν να τρέμουν και δυσκολευται να κινηθεί. Καθισμένος σε μια καρέκλα εξακολουθει να βλέπει τηλεόραση και αλλοίμονο σε εκείνον που θα τολμήσει να του την κλήσει. Προτιμάει να πεθάνει παρά να χωρίσει από την τηλεόραση.... Και ποιά τα προγράμματα των τηλεοράσεων; είναι ωφέλιμα; τα περισσοτερα προγράμματα ειναι οτι μπορει κανεις να φανταστει, άχυρο , πέτρες ,ξύλα, λάσπη, βούρκος , αίματα και εγκλήματα, λόγια και τραγούδια που ερεθίζουν τις κατώτερες επιθυμίες του ανθρώπου. Ή εαν τα προγράμματα προέρχονται απο ολοκληρωτικές χώρες , τότε οι θεατές είναι υποχρεωμένοι να ακούνε όλες τις ψευτιές μιας άθλιας προπαγάνδας, που θέλει να κάνει πλύση στα μυαλά των ανθρώπων. Δεν είναι υπερβολή να πουμε , οτι το 99% των προγραμμάτων της τηλεόρασης είναι ηθικώς και θρησκευτικώς άχρηστο και επιβλαβές υλικό. Ανοίγεις την τηλεόραση και γεμίζει το μυαλό σου με σκουπίδια. Τρως τον πολύτιμο καιρό σου , που θα μπορούσες να τον χρησιμοποιήσεις για έναν ανώτερο σκοπό. Βάζεις μεσα στο σπίτι σου το διάβολο ή μαλλον πολλούς διαβόλους. Άλλοτε δεν άνοιγες την πόρτα σου στον οποιοδήποτε. Έδιωχνες κάθε ύποπτο πρόσωπο που σε επισκεπτόταν με σκοπό να διαφθείρει την οικογένειά σου . Αλλα τώρα με την τηλεόραση το σπίτι σου άνοιξε τις πόρτες και απο όλες τις μεριές του κόσμου μπαίνουν οι βάρβαροι, μπαίνουν μέσα κάθε λογής άνθρωποι <<μουσικοί>> και <<καλλιτέχνιδες και διδάσκουν τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου τα πιο παράξενα και αμαρτωλά πράγματα. Ο Διάβολος δεν περπατάει πια έξω . Μπήκε μέσα στα σπίτια και διαλύει το παν. Κάποιος άγιος προφήτεψε και είπε, οτι μια μέρα ένα κουτί θα τρελλάνει τον κόσμο. Είναι η τηλεόραση.
Αγαπητοί μου ! Ξέρω οτι πολλοί απο σας που με ακούτε να λέω αυτά θα με κατηγορήσετε και θα με πείτε καθυστερημένο άνθρωπο. Εμείς θα μου πείτε καθυστερημένο άνθρωπο . Εμείς, θα μου πείτε,ακούμε, βλέπουμε και διαλέγουμε το καλό. Ετσι λέτε και μακάρι να ήταν έτσι. Υποτιμάτε όμως πολύ τον κίνδυνο που προέρχεται απο τα άθλια προγράμματα της τηλεόρασης. Αμφισβητείτε τη φοβερή επίδραση που εξασκεί πάνω στα παιδιά. Σας φέρνω ένα παράδειγμα. Υποθέστε οτι καποιος σας καλούσε σε τραπέζι και έβαζε μπροστά σας πιάτα με διάφορα ορεκτικά φαγητά, κι εσείς πεινασμένοι ήσασταν έτοιμοι να φάτε. Αν κάποιος εκείνη την ώρα σας έλεγε προσοχη, μεσα στα πιάτα έχουν ρίξει σκόνη απο φαρμάκι! Σας ρωτώ , θα αγγίζατε τα φαγητά αυτά τα δηλητηριασμένα; Ασφαλώς όχι. Μα αυτό συμβαίνει και με τα προγράμματα των τηλεοράσεων. Ο Διάβολος με τα οργανα του κατορθώνει με τέχνη να ρίχνει μέσα στα προγράμματα το φαρμάκι του , κακές σκηνές, λόγια απιστίας και διαφθοράς που οι περισσοτεροι δεν είναι σε θέση να το διακρίνουν. Και έτσι δηλητηριάζεται το πνευμα των ανθρώπων. Την καταστρεπτική επίδραση της τηλεόρασης την αναγνωρίζουν ξένοι διαπρεπείς επιστήμονες. Στην Αμερική, την πατρίδα της τηλεόρασης, ακούγεται το σύνθημα: Αμερικάνοι, έξω απο τα σπίτια σας οι τηλεοράσεις! Κι εμείς συμφωνούμε με τη γνώμη αυτή και γωνάζουμε προς όλους τους χριστιανους που θέλουν τη σωτηρία τους: κλείστε τις τηλεοράσεις, διώξτε το διάβολο απο το σπίτι και ανοίξτε την Αγία Γραφή για να δείτε και να θαυμάσετε τα πιο όμορφα και ωφέλιμα πράγματα, τα μεγαλεία του Θεού.
πατήρ Αυγουστίνος
πρώην επίσκοπος Φλωρίνης
απο το βιβλίο “κοινωνικές πληγές”

Δεν υπάρχουν σχόλια: