Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Σταυρό στις αίθουσες της Ιταλίας!

Είναι γεγονός. Τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ύπαρξη του Σταυρού στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας. Η δικαστική περιπέτεια ξεκίνησε από το 200 στην Ιταλία για να φτάσει τελικά  στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και να ληφθεί η απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν συνιστά παραβίαση η παρουσία του Σταυρού…
Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την απόφαση το Δικαστηρίου, με όλο το ιστορικό. Είναι μεγάλο κείμενο στα αγγλικά, αλλά έχει πολύ χρήσιμα στοιχεία.
Στο κείμενο αναφέρεται η τοποθέτηση της  Ιταλικής Κυβέρνησης: «Η παρουσία Σταυρού στις αίθουσες των δημόσιων σχολείων είναι αποτέλεσμα της ιστορικής ανάπτυξης της Ιταλίας… Πέρα από το θρησκευτικό του νόημα, συμβολίζει τις αρχές και τις αξίες που δημιούργησαν την ίδρυση της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού και το γεγονός αυτό δικαιολογεί απόλυτα την παρουσία του στις τάξεις».
Όταν είχε εκδοθεί η πρώτη απόφαση από το δικαστήριο στην περιορισμένη του σύνθεση, ήταν αρνητική για την Ιταλία. Τότε όλα τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης του  τόπου μας είχαν κάνει εκτενείς αναφορές και ρεπορτάζ για την τόσο προοδευτική αυτή απόφαση. Τώρα όμως που εκδόθηκε η οριστική απόφαση από το Δικαστήριο στην πλήρη του σύνθεση, ποιο δίκτυο έκανε κάποια αναφορά ή ολιγόλεπτη νύξη έστω;
Το κείμενο που ακολουθεί αναρτήθηκε στο  http://thriskeftika.blogspot.com/2011/03/blog-post_1606.html
Τελεσίδικη απόφαση του ΕΔΑΔ υπέρ των θρησκευτικών συμβόλων στις τάξεις
Του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου

Πέντε μέρες μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας που είναι ημέρα εορτασμού της αναστήλωσης των εικόνων, την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έλαβε οριστική απόφαση για το ζήτημα της ανάρτησης του Σταυρού στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας. Με δεκαπέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά η Ολομέλεια του Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η παρουσία του σταυρού στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας δεν συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση...Η απόφαση αυτή που είναι τελεσίδικη ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση του ΕΔΑΔ που έκρινε ότι δεν είναι αποδεκτή η ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές τάξεις. Η πρώτη εκείνη απόφαση αποτέλεσε αφορμή για να γραφούν πολλά άρθρα από γνωστούς αθεΐζοντες αρθρογράφους και να κατατεθούν ερωτήσεις στη Βουλή που ζητούσαν την άμεση αποκαθήλωση των εικόνων από τις τάξεις των ελληνικών σχολείων. Νεωτεριστές θεολόγοι μάλιστα αντί να ταχθούν ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης των εικόνων στις σχολικές αίθουσες διατύπωναν τότε παράδοξες απόψεις. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών έφτασαν στο σημείο να προτείνουν την ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων όλων των θρησκειών στους τοίχους των σχολικών τάξεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της πολυπολιτισμικής μας παιδείας! Με την πρόταση αυτή απέφευγαν την νεο-εικονομαχία και οδηγούνταν στην συγκρητιστική εικονολατρεία. Βιάστηκαν όμως, όπως τώρα αποδεικνύεται, να προσαρμοστούν στις τότε απαιτήσεις του ΕΔΑΔ προδίδοντας βασικές αρχές της ορθόδοξης θεολογίας των εικόνων. Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ υπέρ της ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων στις τάξεις, αν μελετήσει κανείς πάλι τα τότε γραφέντα από μερικούς θεολόγους κείμενα θα γελάσει με την αθεολόγητη και νομικίστικη επιχειρηματολογία τους η οποία τώρα πλέον είναι παντελώς άχρηστη.
Από νομικής απόψεως η τωρινή απόφαση του ΕΔΑΔ κλείνει οριστικά το ζήτημα των θρησκευτικών συμβόλων στην παιδεία. Όσοι για ποικίλους λόγους ζητούσαν την αποκαθήλωση των εικόνων από τις τάξεις των ελληνικών σχολείων τώρα οφείλουν να δεχτούν τη συνεχιζόμενη από τη σύσταση του ελληνικού κράτους παράδοση ανάρτησης της εικόνας του Χριστού στα ελληνικά σχολεία ως στοιχείο του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της παιδείας μας.
Ωστόσο οι εκ διαμέτρου αντίθετες δύο αποφάσεις του ΕΔΑΔ για το ίδιο ζήτημα αποδεικνύουν πόσο ευμετάβολες είναι οι γνωμοδοτήσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ζητήματα αυτά. Θα πρέπει κάποιοι στην Ελλάδα να σταματήσουν την τακτική της εσπευσμένης προσαρμογής της εθνικής πολιτικής στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ιταλία όχι μόνο δεν εφάρμοσε την πρώτη απόφαση του ΕΔΑΔ για το Σταυρό στις σχολικές τάξεις αλλά κάνοντας έφεση πέτυχε θετική απόφαση του ΕΔΑΔ που σέβεται την παράδοση της χώρας και το χαρακτήρα της παιδείας της. Άλλωστε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των οργάνων της, όπως και αυτή τη φορά δήλωσε το ΕΔΑΔ, αφήνει πλήρη ελευθερία στα κράτη – μέλη για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο χαρακτήρα της παρεχόμενης από αυτά παιδείας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Nα και κάτι καλό! Οι καθολικοί ίταλοί κάτι έκαναν!
Εμείς οι Ορθόδοξοι Έλληνες τι θα κάνουμε γι'αυτό;;; Σε λίγο θα μας απαγορέυσουν να φοράμε σταυρό δημόσια...

Ανώνυμος είπε...

ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΑΝΟΗΤΟ. Γιατί κάποιοι "προοδευτικοί" συνάνθρωποι μας ενοχλούνται τόσο με Το Σύμβολο της απόλυτης ανατροπής, της ελπίδας, του ελέους,της άνευ όρων - και γι αυτό πραγματικής - αγάπης? Δεν καταλαβαίνουν ότι ο απόλυτος σχετικισμός, η αυτάρκεια ως αυτοσκοπός και η ατομικότητα ως τρόπος ύπαρξης τους οδηγούν στο σκοτάδι δηλαδή στη "συντήρηση"? Αντώνης -Φάληρο