Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Προβληματισμοί για τα Καρναβάλια!

Δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να προσθέσουμε για τα καρναβάλια. Ευχαριστούμε την Μ. που μας έστειλε το παρακάτω κείμενο. Οι καρναβαλικές εκτροπές βλάπτουν σοβαρά την ψυχή μας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο προετοιμασίας για την Μεγάλη Σαρακοστή που ξεκινάει...

Προβληματισμοί για τα Καρναβάλια
Κάθε χρόνο η έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αμαυρώνεται από το ειδωλολατρικό έθιμο των καρναβαλιών.
Είναι γνωστό πως τα καρναβάλια είναι κατάλοιπο των άσεμνων και ανήθικων εορτών προς τιμήν των αρχαίων δαιμονικών «θεοτήτων» του Κρόνου και του Διονύσου. Κι ας μη βιαστεί κανείς να ισχυριστεί ότι όσοι συμμετέχουν στα καρναβάλια δεν το κάνουν για να λατρεύσουν τους αρχαίους «θεούς», αλλά για να «διασκεδάσουν». Κατ’ αρχήν γνωρίζουμε ότι στις μέρες μας αναβιώνει η ειδωλολατρία• υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν το αρχαίο δωδεκάθεο και θέλουν να επαναφέρουν τις ειδωλολατρικές εορτές. Με τη διοργάνωση καρναβαλιών προωθούνται τα σχέδια τους. Φέρουμε ευθύνη αν έστω και άθελα μας συμβάλλουμε σε αυτό.
Μήπως όμως τα αισχρά και ακατανόμαστα που συμβαίνουν σε μερικές καρναβαλίστικες εκδηλώσεις δεν συνιστούν λατρεία του διαβόλου; Είναι μάλιστα πολύ λυπηρό το ότι τα παιδιά εκπαιδεύονται από μικρά στην καρναβαλίστικη ειδωλολατρία, με την παρότρυνση γονέων, σχολείων, συνδέσμων γονέων, δημαρχείων κ.α. μπορεί στα παιδικά καρναβάλια να μη συμβαίνουν ανήθικες πράξεις (αυτό είναι το επιχείρημα των υποστηρικτών του παιδικού καρναβαλιού), αλλά όταν τα παιδιά συνηθίσουν στα «αθώα» παιδικά καρναβάλια, μεγαλώνοντας θα πηγαίνουν πολύ πιο εύκολα στα αισχρά καρναβάλια των μεγάλων.
Άς γνωρίζουμε επίσης ότι η αλλοίωση της εμφάνισης μας με μασκαρέματα είναι αντίθετη στο θέλημα του Θεού και στη χριστιανική αντίληψη για το σεβασμό και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης προσωπικότητας. Πόλυ περισσότερο όταν οι μεταμφιέσεις παρουσιάζουν τέρατα και δαιμονικές μορφές (batman, spiderman κ.τ.λ.).
Τι να πούμε για την κατασπατάληση χρημάτων (σε περίοδο οικονομικής κρίσης) και την αλαζονική επίδειξη που συνοδεύουν τις καρναβαλίστικες εκδηλώσεις; Ποιος νοιάζεται για τις αρετές της απλότητας, της λιτότητας, της οικονομίας, της φιλανθρωπίας; Ως πραγματικοί Χριστιανοί, πρέπει να αποφεύγουμε κάθε συμμετοχή ή παρακολούθηση καρναβαλιών. Ας φροντίζουμε να διαφωτίζουμε και άλλους. Όπου μπορούμε να επεμβαίνουμε δυναμικά για την αποτροπή και τη ματαίωση των καρναβαλιών.

(Από το ορθόδοξο χριστιανικό περιοδικό πνευματικής οικοδομής « Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ».)

Δεν υπάρχουν σχόλια: