Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΕΥ ΝΕΩΝ: Προς τους νέους...

Διαβάστε παρακάτω  ένα εξαιρετικό κείμενο (ανοιχτή επιστολή) που έστειλε ο π. Παντελεήμων
 
Ακου να δεις μικρέ μου φίλε. Θα σου μιλήσω ειλικρινα και χωρίς κολακείες και φούμαρα, πού σου πουλάνε διάφοροι. Είναι αθεοφοβία να βάζουμε τους δικούς μας όρους για να εκκλησιαστούμε. Να ζητάμε μεταφρασμένη λειτουργία, απλουστεύσεις και καθόλου περιορισμούς στην σταση, ακόμα και στην εμφανιση μέσα στον ναο, όσο επιφανειακό και αν φαινεται αυτό, είναι ασέβεια.

Η Εκκλησια του Χριστού είναι ανοιχτή για όλους. Είναι όμως και όπως είναι, όπως μας παραδόθηκε. Δεν βάζουμε εμείς οι ιερείς τους όρους, αλλά ούτε και εσείς οι λαϊκοί.

Η αλήθεια είναι πώς μερικά πράγματα σου φαίνονται απαρχαιωμένα, ασφυκτικά και ίσως υποκριτικά. Σε αυτό μπορεί να φταίει το ότι μεγαλοποιήσαμε τον τυπο και καλλιεργήσαμε μια στείρα επιφάνεια σε όλες τις εκφάνσεις της ζωης μας. Πρέπει όμως να παραδεχτείς πώς αυτό συμβαίνει και κυρίως συμβαίνει και εκτός εκκλησίας. Οι υποκριτές ειναι παντου και πιο πολλοί είναι εκτός.Ουσιαστικά σε αυτό φταίει η παιδεία πού σου έδωσαν και μου έδωσαν όταν είμασταν μικροί. Μπέρδεψαν τα ουράνια με τα επίγεια επίτηδες, για να μπορούν να τα ελέγχουν και να μας ελέγχουν.

Δεν γνωρίζω απλά όπως λές ιερείς πού κάνουν υποχωρήσεις για να έρθει η νεολαία στην Εκκλησία, αλλά τους συναναστρέφομαι μάλιστα. Θέλω να πιστεύω πώς έχουν καλές προθέσεις, αλλά μα την πίστη μας, ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί οι νέοι είναι ξεχωριστή κατηγορία πιστών μέσα στην Εκκλησία,ώστε να υπάρχει αυτή η κολακεία. ίσα ίσα που με τους νέους θα έπρεπε να είμαστε πιο ειλικρινείς, αν κοιτάζουμε την εκλεκτότητα τους.Το όλο σκεπτικό μου φαίνεται στο στυλ: ελάτε όπως είστε σε 5 χρόνια θα σας έχουμε αλλάξει στα μέτρα μας. Οπότε δεν στοιχίζει κάτι το όλο ενδιάμεσο.Μερικοί νομίζουν πώς τους δίνει υπεροχή να έχουν πνευματικοπαίδια κανοντας υποχωρήσεις στην πίστη και το ήθος και υπακούοντας στις απαιτήσεις των νέων. Αναρωτιέμαι ποιά είναι η ευθύνη αυτών πού είναι υποτίθεται οι ώριμοι.

Νεε. Σου απευθύνομαι με ειλικρίνεια και ας έχει χάσει αυτή η λέξη το νόημα της. Δεν είναι μαγαζιά οι εκκλησίες μας και δεν ψάχνουμε πελάτες. ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΕΣΑΙ ΟΛΑ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ. Αυτη ειναι η υγιης σχέση με τον Θεό. Τα άλλα όλα είναι είδωλα. Trust me.Σε αγαπάμε και ας μην σου φαινόμαστε ευχάριστοι.Σε θέλουμε όπως είσαι με τις αμαρτίες σου και τις αδυναμίες σου και τα ερωτηματικά σου. Γιατί από τέτοια έχουμε και εμείς και μάλιστα ένα βουνό.Το ιδανικό είναι να σε έχουμε μαζί μας για να γνωρίσεις την εν Χριστώ και εκκλησιαστική ζωή.Αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας. Ο Θεός όμως βάζει τους δικούς του όρους για όλους μας σε αυτό το ταξίδι. Αυτοί οι όροι ακόμα και μας μάς ξαφνιάζουν και μας προβληματίζουν.Όχι επειδή είναι εκβιαστής ή καταπιεστής αλλά επειδή ο δικός Του νούς απέχει από τον δικό σου και τον δικό μου. Είσαι έτοιμος να παρεις το ρισκο;Είσαι έτοιμος να δεις πού το παει;

Αφέσου λοιπόν. Είσαι πάντα ελεύθερος να διαλέξεις.Είναι καιρός να κάνεις την πιο δυνατη επανάσταση. Σε όλα τα αυτονόητα σου και κυρίως στον νεανικό εγωισμό σου. Έχεις την διάθεση;

 AYTO AΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ, ποιμένες ή λαϊκούς υπεύθυνους νεότητας. Αφήστε τους νέους να μας απορρίψουν και να μας αμφισβητήσουν. Να μας πούν αρχαίους, υποκριτές, θεούσους, αυστηρούς , ακόμα και ανόητους. Ο Θεός τους περιμένει στην γωνία. Κάποτα θα επιστρέψουν. Είναι δικοί του δούλοι , όπως και εμείς δούλοι του Θεού. Οπωσδήποτε δεν ειμαστε δούλοι των νέων , ούτε και αυτοί δικοί μας. Εμείς την δουλειά μας και ο Αρχηγός την δικιά του.

 υποσημείωση: Yπάρχουν πολλοί πού σκανδαλίζονται με την εμφάνιση κάποιων , ειδικά νέων μεσα στους ναούς και μάλιστα δεν διστάζουν να τους κρίνουν κατάμουτρα. Νομίζω πως αυτό αποτελεί εξ ίσου μία πλάνη, γιατί εσύ και αυτός είστε δούλοι του Θεού και δεν έχεις το δικαίωμα να κρίνεις και να σκέφτεσαι διάφορα. Σε αυτό απάντησε όμορφα ο γέροντας Πορφύριος. Αν θέλετε ψάξτε το στο διαδίκτυο. Κανείς δεν μπορεί να διακρίνει εύκολα το ποιόν του άλλου. Δεν πρέπει να κρίνουμε. Πρέπει όμως να γίνει και κατανοητό χωρίς στρογγυλοποιήσεις, ωραιοποιήσεις και ευαισθητολογίες πώς δεν πρεπει και να δίνουμε αφορμή. Στην Εκκλησία πρέπει να προσερχόμαστε όπως θελει ο Θεός και όχι οπως θελουμε εμείς. Αυτό το προαναλύσαμε παραπάνω. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσα. Ας γίνει επιτέλους κατανοητό να τελειώνουμε με όλα αυτά, μήπως πάμε και παραπέρα. Καποτε...

Πηγή: http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.gr/2012/10/blog-post_2761.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: