Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Περί...σκοταδισμού (ή αλλιώς corpus christi).

Λάβαμε το παρακάτω κείμενο και το παραθέτουμε ολόκληρο, μαζί με την πρωτότυπη πηγή του:

Με έκπληξη (όχι βέβαια μεγάλη), παρατήρησα κι εγώ όπως όλοι, την αντιμετώπιση του θέματος των αντιδράσεων της θεατρικής (ο Θεός να την κάνει) παράστασης του λεγόμενου Corpus Christi. Κατανοώ την άτυπη και αυτονόητη συμφωνία που υπάρχει από όλους τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς χώρους, να καταδεικνύουν και να αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά των μελών της ΧΑ, την οποία και εγώ, φυσικά, θεωρώ κατάπτυστη, σημείο των καιρών και άκρως υποκριτική. Άλλωστε δεν μπορούν άνθρωποι που πιστεύουν φανερά σε αποκρυφιστικά και παγανιστικά ιδεώδη να πρωτοστατούν βιαίως κατά αντιχριστιανικών προβολών (όσο κι αν "παραστάσεις" σαν την εν λόγω προκαλούν βαθύτατα το θρησκευτικό αίσθημα) αναζητώντας να τους αποδώσουμε τα εύσημα -και την ψήφο μας στις επόμενες εκλογές- των αυτόκλητων υπερασπιστών της Ορθόδοξης Πίστεως απλά και μόνο διότι αποζητούν εναγωνίως αφορμές αυτοπροβολής των "εθνοσωτήριων" προσπαθειών τους.
 

Την άλλη πλευρά όμως της ιστορίας που είναι εξ ολοκλήρου και κατ' εξοχήν παράνομη, οι προοδευτικοί δημοσιογράφοι, προβάλλοντας τις "προοδευτικές" απόψεις των γνωστών-αγνώστων πολέμιων κάθε τινός Ορθόδοξου, Ελληνικού και Παραδοσιακού (βλ. Ρεπούση, Τατσόπουλος, Μπίστης & ΣΙΑ) την αποσιώπησαν χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα την άνευ όρων ελευθερία της έκφρασης. Άραγε, μία άλλη άνευ όρων ελεύθερη έκφραση των απόψεων μέσω μίας οποιασδήποτε τέχνης, θεατρικής, κινηματογραφικής, ζωγραφικής ή γλυπτικής...) που θα αφορούσε τους καθημερινούς πρωινούς και βραδινούς παρουσιαστές και σχολιαστές ειδήσεων ή τους συγγενείς τους ή των ινδαλμάτων τους, δεν θα επέσυρε από πλευρά τους όλη τη μήνη και την δικαστική επίθεση με όσα μέσα και επιρροές διαθέτουν κατά εκείνων που θα τολμούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο;; 

Αυτό που αποσιωπάται, όμως είναι… το γεγονός ότι κάποιοι θέλησαν να σκηνοθετήσουν με τη φτωχή φαντασία τους μεν, ένα "κατ' ευφημισμόν, θεατρικό έργο πλούσιο σε βλασφημία δε, κατά του Υιού του Θεού, την προσβολή Εκείνου και του θρησκευτικού αισθήματος των Ορθοδόξων Χριστιανών, καταπατώντας  όλο σχεδόν το 7ο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα (βλ. άρθρα 198-199 περί Κακόβουλης Βλασφημίας και Καθύβρισης Θρησκευμάτων που απορρέουν από τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος). Αποσιωπάται διότι απλά και μόνο επέλεξαν να το κάνουν μέσω μία τέχνης παρόλο που η ποιότητα της οποίας αντικειμενικά κρίνεται ως σκουπίδι. Ο καλύτερος δε, από τους συντελεστές  όπως λέει ο λαός "έχει σκοτώσει τη μάνα του" ή μάλλον... παραλίγο να σκοτώσει τον πρώην άντρα της το οποίον κατηγορούσε και κατέκρινε για ομοφυλοφιλία! (βλ. υπεύθυνη παράστασης "corpus christi" ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου). Όλες αυτές οι  προσπάθειες ανάδειξης αυτής της πλευράς της υπόθεσης, παραμένουν στο σκοτάδι από τα ευγενή ΜΜΕ... 

Επίσης αναρωτιέμαι, ρητορικώς, οι εισαγγελείς και οι αστυνόμοι που εγκόπτονταν για τη συμπεριφορά των ψευτοφουσκωμένων παλικαράδων έξω από τη θεατρική σκηνή, αγνόησαν και αγνοούν παντελώς ένα χειρότερο ποινικό αδίκημα που επιτελούνταν και επιτελείται εντός της; Πότε θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η ελευθερία έκφρασης ενός καλλιτέχνη (πρέπει να προσδιοριστεί, βέβαια, ποιος μπορεί να θεωρείται καλλιτέχνης) και γενικότερα όλων μας, δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη και απεριόριστη. Τα όρια της φτάνουν μέχρι εκεί που αρχίζουν τα όρια της ελευθερίας του άλλου, μέχρι εκεί που αρχίζουν τα όρια της προσβολής, της βλασφημίας, της συκοφαντίας του Θεού, του ανθρώπου και όλων των λογής σχέσεων που αφορούν και στους δύο. Ακόμα και η σάτυρα πρέπει να περιορίζεται στο να μην άπτεται Ιερών και Οσίων (ανεξαρτήτου θρησκείας) κι ας μην έχει κανένα όριο όταν σατιρίζει ανθρώπινες συμπεριφορές.

Δηλαδή, τι εστί σκοταδισμός για τους σκανδαλωδώς ακριβοπληρωμένους δημοσιογράφους και βουλευτές, το να εξαγριώνονται ενοχλημένοι πολίτες από τη κατάφωρη και "προοδευτική" βλασφημία ή το να τιμωρούνται οι βλασφημούντες που δεν τηρούν τις στοιχειώδης και θεμελιώδης αρχές του σεβασμού; (Αυτό άλλωστε, την κατάργηση της τιμωρίας της βλασφημίας, οι ίδιοι γνωστοί-άγνωστοι, Τατσόπουλος-Ρεπούση κτλ. είναι που ζήτησαν πρόσφατα από το κοινοβούλιο. Τυχαίο που βρισκόντουσαν και στην πρεμιέρα του Χυτηρίου, δηλ. ακριβώς μίας τέτοιας περίπτωσης; Μήπως διότι επιθυμούν διακαώς να χυτεύσουν κάθε τι Ιερό και Όσιο, επειδή εκείνοι δεν έχουν τίποτε από τα δύο; Στην Ιερά Οδό όμως... πρωτοστατούν!

Ευκαίρως-ακαίρως,
Ικάριος Ζήδρος, 15.10.12
ΠΗΓΗ: http://ikarios1912.blogspot.gr/2012/10/corpus-christi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: