Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Να γιατί πρέπει να τρώμε ένα μήλο την ημέρα!

Οι παλιοί έλεγαν “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”! Αμερικανοί επιστήμονες ήρθαν να επιβεβαιώσουν γιατί πρέπει να τρώμε τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα.. Η κατανάλωση ενός μήλου καθημερινά ρίχνει το επίπεδο της οξειδωμένης «κακής» χοληστερόλης (LDL) και απομακρύνει την επίσκεψη σε καρδιολόγο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που έγινε σε μια ομάδα υγιών ατόμων 40 έως 60 ετών, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ένα μήλο κάθε ημέρα επί ένα μήνα, εμφάνιζαν μείωση έως 40% της οξειδωμένης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης, δηλαδή της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας Ρόμπερτ ΝτιΣιλβέστρο του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγιεινής διατροφής "Journal of Functional Foods", αποδίδουν την ευεργετική δράση των μήλων στις αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) που περιέχουν.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν είναι το ίδιο να παίρνει κανείς συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες) με πολυφαινόλες, καθώς η προστατευτική δράση υπάρχει μεν πάντα, αλλά είναι μικρότερη από ότι αν τρώει κανείς τα ίδια τα μήλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει είτε ότι τα μήλα περιέχουν και άλλες ωφέλιμες ουσίες κατά της LDL πέρα από τις πολυφαινόλες, είτε ότι οι τελευταίες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνονται με την μορφή τροφίμου και όχι απομονωμένου εκχυλίσματος σε κάψουλα. Όμως, για όσους δεν τρώνε καθόλου μήλα, τέτοια διατροφικά συμπληρώματα αποτελούν μια εναλλακτική λύση.

Οι ερευνητές χώρισαν τρεις ομάδες εθελοντών, από τις οποίες η πρώτη έτρωγε ένα μήλο καθημερινά, η δεύτερη μια κάψουλα που περιείχε 194 μιλιγκράμ πολυφαινόλης και η τρίτη έπαιρνε ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο) κάθε μέρα. Τα άτομα της τελευταίας ομάδας δεν εμφάνισαν καμία πτώση της οξειδωμένης κακής χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα μήλα μειώνουν το επίπεδο της οξειδωμένης χοληστερόλης LDL στο αίμα. Όταν η «κακή» χοληστερόλη αντιδρά με ελεύθερες ρίζες, οξειδώνεται, οπότε η χοληστερόλη είναι πιο πιθανό να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς.

«Όταν η LDL οξειδώνεται, παίρνει μια μορφή που προκαλεί αρτηριοσκλήρωση. Διαπιστώσαμε τρομερό αποτέλεσμα κατά της οξείδωσης της LDL χάρη μόνο σε ένα μήλο την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο ΝτιΣιλβέστρο. Όπως είπε, η δράση των μήλων είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με άλλες αντιοξειδωτικές τροφές, όπως η κουρκουμίνη, το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα ντομάτας. «Δεν είναι όλα τα αντιοξειδωτικά ίδια, όσον αφορά τη συγκεκριμένη δράση», πρόσθεσε.

Η μελέτη επίσης βρήκε μια αύξηση στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σάλιου σε όσους έτρωγαν μήλα καθημερινά, γεγονός που μπορεί να έχει προστατευτική δράση για τα δόντια τους.



ΠΗΓΗ:
http://www.pentapostagma.gr/2012/10/blog-post_9300.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: