Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Απαγόρευση συναθροίσεων: επιστροφή στη δικτατορική "δημοκρατία"

Αυτό κι αν είναι παράδοξο... Επειδή έρχεται η Καγκελάριος στην Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδος ζει σχεδόν σε στρατιωτικό νόμο. Διαβάστε παρακάτω την είδηση για την απαγόρευση δημόσιας συνάθροισης ή πορείας για την Τρίτη 9 Οκτωβρίου και την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που μιλάει για συνταγματική παραβίαση! Αλλά στους τελευταίους 3 σχεδόν χρόνους η πρώτη φορά είναι που οι δημοκρατικές κυβερνήσεις παραβιάζουν το Σύνταγμα της Ελλάδος; Όσο για τη συγκυβέρνηση... Δημοκρατική Αριστερά, Σοσιαλιτικό Κίνημα και Φιλελεύθερη Δημοκρατία... μπράβο σας! Ξαναγυρίσατε τον τόπο στα χρόνια της δικτατορίας... Μετά το φιάσκο στο Πεντάγωνο πριν από λίγες μέρες, η απαγόρευση λόγω της Γερμανίδας και σύντομα η απαγόρευση του να λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας. Ήδη παγιδεύουν και παρακολουθούν όλα τα blog. Και θέλουν να μας δώσουν και την νέα ταυτότητα (μην το ξεχνάμε και αυτό). ΚΡΙΜΑ που στην ΕΛΛΑΔΑ μας γεννήθηκε και ΠΕΘΑΝΕ η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...
 
Την απαγόρευση κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ή πορείας στην Αθήνα την Τρίτη από τις 09.00 έως τις 22.00 αποφάσισε ο Γενικός Αστυνομικός Διεθυντής Αττικής για λογούς δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απαγόρευση αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους:

Β. Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) – Ακαδημίας – δεξιά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.
πηγή:  http://www.capital.gr/News.asp?id=1634475

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) καλεί την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής να ανακαλέσει άμεσα την γενική απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας κατά την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελας Μέργκελ στη Αθήνα, καθώς παρόμοιες απαγορεύσεις, πλέον του ότι «παραπέμπουν σε άλλες εποχές», παραβιάζουν το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), επισημαίνει ο Σύλλογος.

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ εκφράζει την έκπληξή του για την αιφνίδια απόφαση των αστυνομικών αρχών να απαγορεύσουν αύριο «κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση σε περιοχές της Αθήνας, με επίκληση λόγων δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας».

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι «το δικαίωμα του ειρηνικώς συνέρχεσθαι κατοχυρώνεται στα άρθρα 11 του Συντάγματος, 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και 21 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ συστατικό στοιχείο της ίδιας της Δημοκρατίας, ενώ, σε κάθε περίπτωση, τυχόν περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό μπορούν να επιβάλλονται μόνο στο μέτρο που είναι αναγκαίοι και πρόσφοροι για την εξυπηρέτηση ενός θεμιτού σκοπού σε μία δημοκρατική κοινωνία».

Παράλληλα, ο ΔΣΑ επισημαίνει: «Ο ρόλος των αστυνομικών αρχών του κράτους συνίσταται στην αντιμετώπιση των εγκληματικών πράξεων και στη σύλληψη των δραστών και όχι στην «προληπτική» περιστολή των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, η οποία προσβάλλει τον πυρήνα του κράτους δικαίου, αν όχι το ίδιο το συνταγματικό πολίτευμα. Με άλλα λόγια, η Αστυνομία έχει καθήκον να επεμβαίνει κατασταλτικά, συλλαμβάνοντας όσους αμαυρώνουν τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αποκλίνοντας από τον ειρηνικό χαρακτήρα αυτών και διαπράττοντας ποινικά αδικήματα. Δεν έχει όμως δικαίωμα να απαγορεύει εκ των προτέρων την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο».

Ακόμη, ο ΔΣΑ τονίζει ότι «τέτοιες γενικές απαγορεύσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και συνδέονται όχι με την καταστολή της βίας και της ανομίας, αλλά με την παρεμπόδιση των πολιτών να εκφράσουν, με θεμιτά και νόμιμα μέσα, την οργή ή την αγανάκτησή τους απέναντι στην πολιτική εξουσία και στους εξωθεσμικούς καθοδηγητές της, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως, δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα λέει ο ΔΣΑ. Διαβάστε τι ακριβώς λέει το άρθρο 11 του Συντάγματος:

Άρθρο 11
1. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.
2. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει.

Από τα παραπάνω δεν προκύπτει ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται!